Ta emot prao

Här hittar du fyra filmer och nyttiga länkar som hjälper dig i processen att ta emot praoelever.

Öppna dörren för prao - del 1

Vad är egentligen prao och varför skulle det passa er som industriföretag? I del 1 får ni en djupare förståelse för vad prao är och hur det kan bli en naturlig och viktig del av ert arbete med långsiktig strategisk kompetensförsörjning.

Fem vanliga frågor - del 2

Vad får elever som är ute på prao göra och vad är egentligen skillnaden mellan prao och apl? I del 2 reder vi ut ett antal vanliga frågor och funderingar vi vet att många industriföretag funderar över. Det kan vara frågor som många gånger gör att man som företag tvekar kring prao men med vår erfarenhet vet vi att en lyckad prao-period är möjlig för alla företag, stora och små-medelstora.

Vad säger företagen? - del 3

Varför erbjuder ni prao och vad ser ni för vinster med det? I del 3 får vi ta del av ett samverkansföretag inom Teknikcollege som under en lång tid erbjudit prao och som nu kan se att det har gett resultat. Detta är den röda tekniktråden i praktiken. Elever som varit studiebesök i årskurs 7 kommer igen på prao i årskurs 9 för att sedan välja en tekniskt inriktad utbildning på gymnasiet och blir i nästa steg en potentiell framtida medarbetare.

Hur gör man då? - del 4

Hur hanterar vi det faktum att man måste vara över 18 år, behöver man göra en riskbedömning, hur ser ett schema ut och vad säger Arbetsmiljöverket om prao? Det är frågor vi reder ut i del 4. Nu vet ni mer om prao och fördelarna som kommer med det. Men hur gör man då? I detta avsnitt får ni med er konkreta tips och exempel på hur man kan gå tillväga för att planera och genomföra en lyckad prao-period, från början till avslut.