Välkommen till
Teknikcollege Värmland
Fixa din framtid
Drömmar är viktiga. Dom är för viktiga för att inte följas. För viktiga för att inte få chansen att bli verklighet. Det är därför Teknikcollege finns.
Vi ser till att din skola passar med vad de häftigaste jobben i Sverige behöver. Vi fixar så att du träffar rätt folk som kan hjälpa dig att starta din framtid, oavsett om det är jobb direkt eller högre studier. Så när du tänker på vilken skola du ska välja – välj en som Teknikcollege har godkänt. Vi är med dig för att fixa din framtid.
Teknikcollege ser till att utbildningar inom industri, el och energi, teknik och natur på gymnasiet, vuxenutbildning och YH håller hög kvalitet – alltid tätt ihop med företagen. Att bli godkänd av oss betyder att din utbildning passar det jobb du vill ha i framtiden.
Utbildningar
-
Arvika
El- och energiprogrammet
Du lär dig arbeta med maskiner och utrustningar som har avancerade styrsystem. Många av dessa finns inom process- och verkstadsindustrin samt inom fastighetsskötsel. Utrustningarna styrs med hjälp av datorer, elektronik och pneumatik. Ett exempel är industrirobotar. Du får lära dig att installera, programmera, felsöka och utföra underhåll av dessa maskiner och utrustningar.
Skola: TaserudsgymnasietInriktning: Automation, ElteknikIndustritekniska programmet
Här får lära dig att använda, hantera och förstå olika maskiner och deras funktioner för att kunna tillverka enklare plåtkonstruktioner Du kommer att lära dig olika svetsmetoder och vilka du ska använda när du arbetar med olika metaller. Efter gymnasiet kan du arbeta som svetsare.
Skola: TaserudsgymnasietInriktning: Produkt- och maskinteknik, SvetsteknikTeknikprogrammet
Utbildningen ger en bred teoretisk bas inom teknik och naturvetenskap. Programmet är studieförberedande och ger, beroende på inriktningsval, behörighet till universitets- och högskoleutbildningar eller ett fjärde år.
Skola: SolbergagymnasietInriktning: Design och produktutveckling, TeknikvetenskapYrkeshögskola
Vill du arbeta med energi och teknik och har ett intresse för klimatfrågor? Vill du ha möjlighet till stor variation mellan att arbeta på kontor och ute i fält? Då är Energitekniker – Byggnader en utbildning för dig. Energibranschen utvecklas ständigt. Ny teknik och nya energieffektiva lösningar för fastigheter skapar behov av personal som konkret kan genomföra energibesparande åtgärder.
Skola: Yrkeshögskolan i ArvikaInriktning: EnergiteknikYrkesutbildning för vuxna
Utbildningen erbjuder en grundläggande förståelse för hela industrin, där man får kunskaper som sträcker sig från människans roll i industrin till kompetens inom industriell produktion. Kursinnehållet omfattar områden som miljö, hälsa, ritningsläsning, underhåll samt styrning av produktion och automatisering. Basutbildningen sträcker sig över 35 veckor och genomförs på heltid. Efter avslutad utbildning kan du fortsätta med en påbyggnadsutbildning inom antingen svets eller CNC. En viktig del i utbildningen är det arbetsplatsförlagda lärandet (APL), där du får möjlighet att praktiskt tillämpa dina kunskaper och erfarenheter på en riktig arbetsplats.
Skola: Arvika NäringslivscentrumInriktning: CNC-operatör, Industri bas, Svetsteknik -
Hagfors
El- och energiprogrammet
När du har klarat dina kurser kan du direkt söka anställning på en elfirma eller ett företag som sysslar med el. Första året på elfirman kallas för lärlingstid och enkelt förklarat så får du betalt medan företaget skickar runt dig på blandade arbetsuppgifter för att du ska få prova på och lära dig så mycket som möjligt. Efter lärlingsåret har du full behörighet som elektriker.
Skola: ÄlvstrandsgymnasietInriktning: AutomationIndustritekniska programmet
Arbetsmarknaden är mycket god inom industrin, och du som väljer TOP har stora möjligheter att få jobb direkt efter studenten. Inriktningen Produktion och maskinteknik ger dig en yrkesexamen efter avslutade gymnasiestudier. Du kan till exempel arbeta som maskinoperatör, svetsare eller reparatör.
Skola: ÄlvstrandsgymnasietInriktning: Produkt- och maskinteknikNaturvetenskapsprogrammet
Vill du fortsätta att studera inom helt andra områden så passar utbildningen på Naturvetenskapsprogrammet lika bra även då. Efter avslutad gymnasieutbildning blir du behörig att söka till i stort sett alla högskoleutbildningar. Laborationer och exkursioner är en stor del av undervisningen. Du får undersöka olika fenomen, göra iakttagelser och dra slutsatser.
Skola: ÄlvstrandsgymnasietInriktning: NaturvetenskapTeknikprogrammet
Efter utbildningen kommer du att ha tillgång till många attraktiva universitetsutbildningar där arbetsgivarna står i kö för att anställa just dig. Som tekniker väntar en lysande arbetsmarknad.
Skola: ÄlvstrandsgymnasietInriktning: ProduktionsteknikYrkesutbildning för vuxna
För att möta teknikbranschens krav på fördjupade kunskaper, både teoretiskt men även praktiskt genom arbetsplatsförlagt lärande, så erbjuder vi en utbildning till automationstekniker. Med denna tvååriga yrkesutbildning ges du möjlighet att studera en yrkesutbildning som branschen efterfrågar.
Skola: ÄlvstrandsgymnasietInriktning: El/Automation och Industriteknik -
Karlstad
Teknikprogrammet
Du får kunskap om hela teknikutvecklingsprocessen; från idé till design, konstruktion, produktion, distribution, försäljning, service, återvinning och analys. Programmet ger dig utökad behörighet att studera teknik och naturvetenskap på universitet och på yrkeshögskola. Efter tre år på programmet kan du läsa ett fjärde år. Då får du gymnasieingenjörsexamen, vilket ökar dina möjligheter att komma ut i arbetslivet direkt efter gymnasietiden.
Skola: Sundsta-ÄlvkullegymnasietInriktning: Design och produktutveckling, Informations- och medieteknik, Produktionsteknik, Samhällsbyggnad och miljö, TeknikvetenskapYrkeshögskola
Det är viktigt att det finns välutbildad arbetskraft inom industriell design och maskinkonstruktion. Därför medverkar det värmländska näringslivet med både kompetens och avancerad utrustning för att säkerställa kvaliteten på utbildningen, både i skolan och under de veckor du kommer att tillbringa som LIA – lärande i arbete ute på företagen.
Skola: Karlstads TeknikcenterInriktning: Automationsingenjör inriktning processteknik, Industrirörtekniker, Plant Design - anläggningskonstruktör 3D, Processoperatör och laborant, Produktionstekniker inriktning elektronikTE4 Teknikprogrammet
Gymnasieingenjörsutbildningen är för dig som vill få djupare kunskaper inom teknikområdet. Utbildningen sker i nära samarbete med det regionala näringslivet och i undervisningen ingår arbetsformer och metoder hämtade från yrkeslivet. Problemlösning och teknikutveckling i projektform är en viktig del av pedagogiken. Du fördjupar dina tekniska yrkeskunskaper och utvecklar färdigheter inom projektledning, projektstyrning och teknisk dokumentation.
Skola: Karlstads TeknikcenterInriktning: Design och produktutveckling, Informationsteknik, Produktionsteknik, SamhällsbyggnadIndustritekniska Programmet
Vill du använda händerna till att reparera och tillverka? Då är Industriteknik helt rätt utbildning för dig. Du lär dig om olika material, hur du arbetar med olika verktyg och metoder som exempelvis borrning, slipning och svarvning. Efter utbildningen har du en bra förståelse kring produktkvalitet, miljötänkande samt vad som är viktigt i en modern produktionsmiljö.
Inriktning: SvetsteknikEl- och energiprogrammet
På El och energi blir ditt intresse ditt jobb. Programmet passar dig som är teknisk, gillar elektronik, siffror och att vara serviceinriktad. Du får bland annat lära dig att installera och sköta el-, energi- och vattensystem. Säkerheten är en viktig del i utbildningen, därför får du också läsa arbetsmiljöfrågor om hur du skyddar dig på jobbet och undviker skador.
Inriktning: AutomationEl- och energiprogrammet
Värmlands största yrkesgymnasium. I skolans lokaler ryms bland annat moderna verkstäder med den senaste tekniken, lektionssalar och grupprum, aula och ett välfyllt bibliotek. Med inriktning automation lär du dig om elektroteknik, datorteknik och teknik för drift och underhåll. Här får du träna på att planera, installera och sätta automatiserade produktionssystem i drift. Du får också kunskaper om hur du yrkesmässigt kan jobba med underhållsarbete och felsökning i industriella anläggningar.
Skola: NobelgymnasietInriktning: Automation -
Kristinehamn
Teknikprogrammet
Det kommer att finns stora behov av att anställa tekniskt utbildade i framtiden, inte bara i Sverige utan även utomlands. Det utbildas alldeles få tekniker och många fler behöver gå tekniska utbildningar framöver för att företagen ska kunna hitta all den utbildade arbetskraft de behöver. Utsikterna för att få jobb inom yrket stärks genom att fler lämnar yrkena och går i pension. Det finns möjligheter till arbete direkt efter gymnasieskolan men tillgången på jobb kan variera beroende på företagens aktuella anställningsbehov.
Skola: BrogymnasietInriktning: Informations- och medieteknik, TeknikvetenskapIndustritekniska programmet
Industritekniska programmet vänder sig till dig som vill arbeta med t.ex. produktframställning, driftsäkerhet, underhåll och svetsning inom teknisk industri. Du får lära dig om planering, design, tillverkning och drift. Du får lära dig att hantera avancerade tekniska system. Du kan börja jobba direkt efter utbildningen eller fortsätta studera inom yrkeshögskolan. Du kan också välja att läsa extra kurser för att studera vidare på högskolan.
Skola: BrogymnasietInriktning: Produkt- och maskinteknik, Svetsteknik -
Sunne
Grafisk produktion
Om du har ett stort teknikintresse, god samarbets- och problemlösningsförmåga är tryckare ett yrke för dig. Det finns stora möjligheter till spännande jobb direkt efter utbildningen. Den grafiska branschen i Sverige efterfrågar tryckare från SG/Broby. Du lär dig ställa in och trycka fina tryck i vår moderna tryckpress. Du lär dig att förbättra tryckresultat genom justering av färgmängd, material och andra tekniska faktorer
Skola: SG/BrobyInriktning: Prepress- och trycktekniker förpackningsproduktionIndustritekniska programmet
Industritekniska programmet vänder sig till dig som vill arbeta med t.ex. produktframställning, driftsäkerhet, underhåll och svetsning inom teknisk industri. Du får lära dig om planering, design, tillverkning och drift. Du får lära dig att hantera avancerade tekniska system. Du kan börja jobba direkt efter utbildningen eller fortsätta studera inom yrkeshögskolan. Du kan också välja att läsa extra kurser för att studera vidare på högskolan.
Skola: SG/BrobyInriktning: Driftsäkerhet och underhåll, Produkt- och maskinteknikYrkeshögskola
Förpackningsdesigner, Grafisk formgivare/tekniker, Prepress- och trycktekniker förpackningsproduktion. På inriktningen grafisk formgivning/tekniker lär du dig om grafisk formgivning och produktion av trycksaker som affischer, broschyrer och förpackningar – från idé till färdig produkt. Originalare passar dig som är kreativ, har känsla för färg och form och är intresserad av teknik.
Skola: Broby grafiskaInriktning: Förpackningsdesigner, Grafisk formgivare/tekniker -
Säffle
Teknikprogrammet
Här får du en god grund och förkunskap inom spelutveckling och programmering, vilket kommer underlätta för dig om du ska läsa vidare på högskola eller yrkeshögskola. Spelutveckling är en ständigt växande bransch och framtidsutsikterna ser väldigt goda ut, både för dig som vill jobba med spel eller annan form av programmering.
Skola: HerrgårdsgymnasietInriktning: Design och produktutveckling, Informations- och medieteknik, Produktionsteknik, TeknikvetenskapIndustritekniska programmet
Är du intresserad av teknik, mekanik och industri? Då är det här programmet för dig. På Industritekniska programmet lär du dig att tillverka produkter, från idé och design - till färdig produkt. Efter utbildningen kan du jobba som CNC-operatör, gjutare, maskinoperatör, maskinsnickare, tryckare, produktionstekniker, sågverksoperatör eller verkstadssnickare.
Skola: HerrgårdsgymnasietInriktning: CNC-operatörYrkesutbildning för vuxna
För att möta teknikbranschens krav på fördjupade kunskaper, både teoretiskt men även praktiskt genom arbetsplatsförlagt lärande, så erbjuder vi en utbildning till automationstekniker. Med denna tvååriga yrkesutbildning ges du möjlighet att studera en yrkesutbildning som branschen efterfrågar.
Skola: Säffle LärcenterInriktning: Industri bas, Industriteknik
Kompetensförsörjning för industrin
Visste du att det totalt behövs 5288 personer på branschspecifika yrkesroller och 1731 på generella yrkesroller till industrin och tech i Värmland? Så totalt har industrin i Värmland behov av att anställa 7019 personer de kommande 3 åren.
Ni kan göra en fantastisk skillnad genom att engagera er lokalt utifrån era förutsättningar. Lika roligt som viktigt! Välkommen att vara med!
För att säkerställa regelbunden kontakt mellan studenter och arbetslivet behöver vi fler partnerskap inom Teknikcollege när våra utbildningar växer och antalet elever ökar. Det finns olika sätt och nivåer att engagera sig i Teknikcollege, anpassade efter dina förutsättningar.
Genom att vara en del av Teknikcollege Värmland som samverkansföretag bidrar du till en mer stabil och långsiktig tillgång på kompetens, bland annat genom att erbjuda praktikplatser. Teknikcollege spelar en avgörande roll i att säkra Värmlands industriella kompetensförsörjning! Allt fler inom den svenska industrin inser att ett nära samarbete med utbildningssektorn är nyckeln till en hållbar tillgång på kvalificerad arbetskraft. På utbildningarna i Värmland utbildas nästa generations skickliga medarbetare. Ju tidigare du som arbetsgivare engagerar dig i deras utbildning, desto större möjlighet har du att locka till dig morgondagens talanger innan konkurrenterna hinner före. Praktik är av oerhörd vikt för att ge eleverna autentiska lärandesituationer. Det handlar om att tillhandahålla konkreta yrkeskunskaper som skolan inte kan erbjuda, på grund av behovet av modern och kostsam teknik, avancerad utrustning och utbildad handledning. Praktiken ger även eleven en unik möjlighet att lära sig om arbetslivets dynamik, yrkeskulturer och värderingar på arbetsplatsen.
Vill du veta mer om vad vi kan tillsammans åstadkomma kontakta vår processledare eller ordförande.