Västra Småland

Välkommen till
Teknikcollege Västra Småland

Vi är en tekniskt skapande region där Gnosjöandan fungerar som en katalysator för samverkan mellan Skola-Näringsliv-Samhälle.
Västra Småland är en del av Gnosjöregionen som är känd för sin företagaranda och sitt entreprenörskap. Inom Teknikcollege samarbetar vi med kringliggande kommuner för ett effektivt resursnyttjande och möjlighet till samsyn kring prioriteringar.Tillsammans skapar vi regional tillväxt och en hållbar framtid!

Plugga en utbildning för en hållbar framtid!

Inom Teknikcollege samarbetar företagen med skolan för att ge studerande en verklighetsanpassad utbildning. Att man får med sig kunskaper som innehåller det företagen har behov för. Företagen ger utbildningarna möjlighet att få jobba med den senaste tekniken och gör det spännande och utvecklande att plugga. Här kan man arbeta på företag som vill ha medarbetare som tycker om och är duktiga på problemlösning och det finns så otroligt många spännande teknikföretag. Alltifrån små familjeägda företag till stora företag som tillhör internationella koncerner.

Tillsammans vill vi visa vilka möjligheter och karriärvägar som erbjuds. Vi vill måla bilden av hur svensk industri ser ut idag och i framtiden.

Utbildningar

  • Vaggeryd
  • Gislaved
  • Gnosjö
  • Värnamo
  • Svenljunga

Kolla in vilka skolor som är Teknikcollege certifierade här i vår region!

Läs mer om våra certifierade utbildningar här!

Vi har samlat våra certifierade utbildningar i en digital broschyr blandat med intervjuer av studerande, näringsliv och skolansvariga.
Varsågod att ladda ner den här!

Case

En berättelse om Kärleken till Svetsyrket med karriär och utmaningar

1 november
Case

Skolan förberedde väl för högskolan

1 november

Case

Titta närmare på vad som händer i Västra Småland
Se alla case
Case

Många möjligheter efter Industritekniska programmet

26 april

Säkra ditt företags framtida kompetensbehov

Som samverkansföretag inom Teknikcollege får man möjlighet att påverka utbildningar så att de motsvara företagens framtida behov av kompetens. Västra Småland är ett samarbete mellan näringsliv, utbildningar och kommun i Gislaved, Gnosjö, Värnamo och Svenljunga kommun (Västra Götalandsregionen).Inom vår Teknikcollegeregion finns en regional styrgrupp och lokala styrgrupper i varje kommun. I styrgrupperna samlas skola, näringsliv och kommun för att forma utbildningarnas dimensionering, inriktning och innehåll som matchar regionens behov.Stor vikt läggs även på attraktions kraft och hur vi tillsammans når ut så att fler ungdomar och vuxna väljer industrirelevanta utbildningar.

Teknikcollege arbetar för att visa hur betydelsefull och spännande tekniken är. Vi vill visa vilka möjligheter och karriärvägar som erbjuds. Vi vill måla bilden av hur svensk industri ser ut idag och i framtiden.Hör av dig till oss om du vill vara med och göra skillnad!

Följande företag är engagerade!

I vår regionala styrgrupp för Teknikcollege Västra Småland finns ett antal olika företag engagerade som speglar regionens näringsliv. Alla företag kan engagera sig inom Teknikcollege och detta speglar sig i vår styrgrupp där det finns en bredd både vad gäller branschinriktning men även storlek på företag. Den framtida kompetensförsörjningen och regionens tillväxt är gemensamma frågor som företagen brinner för och som styrgruppen arbetar aktivt med. Samverkan mellan skola och arbetsliv är viktigt för att skapa attraktiva industrier som arbetsplatser och attraktiva utbildningar som håller hög kvalité och ger de studerande de kunskaper och färdigheter som efterfrågas av arbetslivet.

Tillsammans gör vi det möjligt!

Kvalitetssäkrad utbildning i nära samarbete med näringslivet

Som certifierad utbildningsanordnare blir ni en del av ett lokalt, regionalt samt nationellt nätverk där företagen är med och samverkar kring era utbildningar. Teknikcollege Västra Småland är ett samarbete mellan Gislaved, Gnosjö, Värnamo och Svenljunga kommun (Västra Götalandsregionen).Ni stärker era studerandes ställning på arbetsmarknaden genom att företagen är med och bidrar med kompetensutvecklande insatser för både lärare och elever, rådgivning vid investeringar, engagerar sig i styrgrupper, deltar i undervisningen samt erbjuder lärande på arbetsplatsen. Era studerande erbjuds därmed kunskaper som är efterfrågade.

Kontakta TC Västra Småland

Bild på Johanna Arvidsson processledare Teknikcollege Västra Småland
Johanna Arvidsson
Processledare
johanna.arvidsson@edu.varnamo.se
0370 37 76 94
Bild på Joakim Wiedesheim
Joakim Wiedesheim
Regional styrgruppsordförande
joakim@polymercentrum.se
0709-423993
Leif lokal ordförande Södra Vätterbygden
Leif Sönnichsen
Lokal ordförande TC Vaggeryds kommun
leif.sonnichsen@uppakra-mek.se
072-0886634
Leif arbetar som HR-chef på Ekets Uppåkra i Skillingaryd och leder den lokala styrgruppen i Vaggeryd sedan 2020. Utbildningsanordnare är Fenix Kunskapscenter.