Välkommen till
Teknikcollege Norrbotten
Vår rekrytering av nya medarbetare till 2026 börjar NU. Stötta ditt barn i gymnasievalet för en industriell och teknisk framtid!
5 oktoberFuture Norrbotten ger inspiration inför gymnasievalet
5 oktoberFramtidssäkra din karriär
Drömmar är viktiga. För viktiga för att slarvas bort. För viktiga att inte ges en chans att bli verklighet i framtiden. Det är därför Teknikcollege finns.
Vi ser till att din utbildning matchar de behov som Sveriges mest innovativa och spännande industriföretag har. Vi ser till att du får möta rätt människor, som snabbt hjälper dig att komma igång med karriären. Eller med högre studier. Så när du funderar över vilken utbildning du ska välja – välj en som är certifierad av Teknikcollege. Vi hjälper dig att framtidssäkra karriären.
Utbildningar
-
Boden
Teknikprogrammet
Du kan läsa vidare till högskole- eller civilingenjör eller annat som du är intresserad av inom teknikområdet. Du kan även läsa till gymnasieingenjör under ett fjärde år (TE4).
Skola: BjörknäsgymnasietInriktning: Design och produktutveckling, Informations- och medieteknik -
Kalix
Industritekniska programmet
Det finns många spännande arbeten att sikta på. Exempelvis underhållsmekaniker, maskinoperatör, montör, svetsare, CNC-operatör eller -programmerare, verktygsmakare. Vi erbjuder kurser så att du kan erhålla grundläggande behörighet för vidare studier på ex yrkeshögskola, högskola eller universitet.
Skola: FuruhedsskolanInriktning: SvetsteknikTeknikprogrammet
Du kan läsa vidare till högskole- eller civilingenjör eller annat som du är intresserad av inom teknikområdet. Du kan även läsa till gymnasieingenjör under ett fjärde år (TE4).
Skola: FuruhedsskolanInriktning: ProduktionsteknikNaturbruksprogrammet
Du lär dig avverkningsarbete med moderna skördare, kranteknik, skogsmaskinens motor- och maskindelar. Du lär dig grunderna inom modernt skogsbruk och kommer att erhålla de kunskaper och färdigheter som behövs för att kunna arbeta som produktiv skogsmaskinförare. Möjlighet finns att ta Grönt kort för skogsvård i slutavverkning och gallring samt röjsågs- och motorsågskörkort A + B.
Skola: Kalix NaturbruksgymnasiumInriktning: Skogsmaskinsförare -
Luleå
Industritekniska programmet
Det finns många spännande arbeten att sikta på. Exempelvis underhållsmekaniker, maskinoperatör, montör, svetsare, CNC-operatör eller -programmerare, verktygsmakare. Vi har breddat inriktningen svetsteknik så att du som elever får kunskaper inom såväl svets, underhåll och CNC. Vi erbjuder kurser så att du kan erhålla grundläggande behörighet för vidare studier på ex yrkeshögskola, högskola eller universitet.
Skola: Luleå gymnasieskolaInriktning: SvetsteknikTeknikprogrammet
Du kan läsa vidare till högskole- eller civilingenjör eller annat som du är intresserad av inom teknikområdet. Du kan även läsa till gymnasieingenjör under ett fjärde år (TE4). I Luleå erbjuder vi inriktningen samhällsbyggande, byggproduktionsledare. Samhällsplanering och satellitbaserade informationssystem hör till det som du, med din utbildning, kan arbeta med i framtiden. Du som gått teknikprogrammet kan söka ditt framtida yrke inom alla områden som har med teknik och människa att göra.
Skola: Luleå gymnasieskolaInriktning: Design och produktutveckling, Informations- och medieteknik, Produktionsteknik, Samhällsbyggnad och miljöTE4 Gymnasieingenjör
Tänkbara yrken efter utbildningen: Samordnare för husproduktion, Planritare, Projektör, Arbetsledare och Kvalitets- och miljösamordnare. Exempel på samarbetspartners: Skanska, PEAB, MAF, Svergies Byggindustrier, NCC, HÖ Allbygg AB, Luleå kommun, Sweco, Berggren Bergman, Trafikverket och WSP.
Skola: Luleå gymnasieskolaInriktning: Samhällsbyggnad -
Piteå
Teknikprogrammet
Du kan läsa vidare till högskole- eller civilingenjör eller annat som du är intresserad av inom teknikområdet. Du kan även läsa till gymnasieingenjör under ett fjärde år (TE4).
Skola: StrömbackaskolanInriktning: Design och produktutveckling, Informations- och medieteknik, ProduktionsteknikIndustritekniska programmet
Det finns många spännande arbeten att sikta på. Exempelvis underhållsmekaniker, maskinoperatör, montör, svetsare, CNC-operatör eller -programmerare, verktygsmakare. Här kan du välja två inriktningar som ger dig fördjupade kunskaper inom svets eller CNC. Vi erbjuder kurser så att du kan erhålla grundläggande behörighet för vidare studier på ex yrkeshögskola, högskola eller universitet.
Skola: StrömbackaskolanInriktning: Produkt- och maskinteknik, SvetsteknikEl- och energiprogrammet
Automation är inriktningen för dig som vill bli elektriker, främst inom industrin, men även inom många andra områden blir processer allt mer automatiserade idag som exempel värme- och kylanläggningar, ventilation och större elkraftanläggningar. Du får lära dig att reparera, underhålla och optimera utrustning som krävs i tillverkningsprocesser. Inriktningen ger även behörighet för lärlingsanställning som elektriker, som därefter leder till behörig elektriker.
Skola: StrömbackaskolanInriktning: AutomationTE4 Gymnasieingenjör
Det fjärde året på teknikprogrammet tränar dig i ett ingenjörsmässigt arbetssätt där du får lärdom om hela produktionslinjen, från råvara till konsument, och du har ett nära samarbete med lokala företag inom aktuella branscher. Fler företag ställer högre krav på kunskaper inom automation. I våra kurser ingår bland annat att styra system med hjälp av PLC-programmering.
Skola: StrömbackaskolanInriktning: Produktion och automation
Nyheter
Hur säkerställer ni ert framtida kompetensbehov?
Vi är mitt i en otrolig utveckling men med all utveckling kommer ofta även ett antal utmaningar. Utmaningar som ni som företag redan kanske redan märkt av eller så ser ni dem kommande på avstånd i horisonten. Det finns bara en väg framåt och det är genom samverkan. Teknikcollege Norrbotten har i över 10 års tid jobbat med att säkerställa våra studerandes utbildning och anställningsbarhet men framförallt arbetar vi för er kompetensförsörjningen. Nu om någonsin är det extra viktigt att vi jobbar tillsammans, för det är just tillsammans som vi lyckas.
För er som enskilt företag är vinsterna med Teknikcollege många. Förutom möjligheten att styra utbildningar så att de motsvarar ert behov av kompetens, får ni även kontaktytor att träffa framtida medarbetare i ett tidigt stadium. De ger er möjligheten att stärka kännedomen om ert varumärke och chansen för er att profilera er som attraktiva arbetsgivare. Många samverkande företag vittnar redan nu om förenklade och förkortade rekryteringsprocesser. Dessutom jobbar vi aktivt med att öka kunskapen om och attraktionskraften för industri och teknik från förskola till högskola.
Vem/vilka jobbar för just er kompetensförsörjning? Kanske är det många? Kanske är det ingen? En sak är säker vi inom Teknikcollege gör det. Varje dag, året om!
För regionen och utbildningarna
Som utbildningsanordnare är värdet av att ha Teknikcollegecertifierade utbildningar otroligt stort. Vinsterna är många och sträcker sig från samhällsnivå till individnivå. Ni får en nationell kvalitetssäkring som betyder att er utbildning håller mycket hög klass. Ni blir en del av ett nätverk eftersom regionala företag ständigt är närvarande i era utbildningar. De utformar och deltar i undervisningen samt erbjuder praktikplatser, sommarjobb och projektarbeten. Genom Teknikcollege uppnår ni även en ökad resurseffektivitet genom den samverkan med företag som ni ingår i.
Som utbildningsanordnare kan du vara säker på att de studerande får relevanta kunskaper. Detta eftersom företagen är med och kvalitetssäkrar innehållet i utbildningarna. Resultatet är att de studerandes attraktionskraft på arbetsmarknaden ökar, eftersom de får kunskaper som matchar företagens framtida behov av kompetens.