Teknikcollege Norrbotten

En inspirerande resa genom arbetsplatsförlagt lärande på PEAB

Filip Forsberg, en driven och nyfiken gymnasieelev från T4-programmet med inriktning mot samhällsbyggnad, har under de senaste sex veckorna varit ute på arbetsplatsförlagt lärande (APL) hos PEAB, där han har fått en inblick i hur det är att arbeta på ett stort byggprojekt. Hans erfarenheter sträcker sig från grundläggande byggkonstruktioner till mer avancerade insikter inom projektledning och kalkylering – en lärorik och utvecklande period som ger honom konkreta verktyg inför framtiden.

Ett värdefullt samarbete mellan skola och företag

PEAB Luleå

Genom sitt nära samarbete med T4-programmet på Luleå gymnasieskola har PEAB blivit en viktig aktör när det gäller att ta emot och utveckla elever. Redan nu har flera elever från T4 rekryterats direkt efter sina studier av PEAB och Victor Åström, projektchef på PEAB, är tydlig med att det positiva utbytet mellan handledare och elever är en viktig del av företagets strategi.

– Utbytet är stort när elev och handledare möts. Det ger ett mervärde, och eleverna är ödmjuka och visar intresse. Det höjer kvaliteten på arbetet och skapar ett bra samarbete, säger Viktor.

Samverkan mellan skola och näringsliv gynnar inte bara eleverna utan också företagen, som får en direkt kontakt med framtida talanger och kan forma sin arbetskraft genom praktisk erfarenhet.

En lärorik och mångsidig erfarenhet

Filip Forsberg är tacksam för den kunskap och de insikter han fått under sin tid på PEAB. Under sin APL-period har han bland annat varit med vid gjutning av betongplattor, ett moment som han beskriver som både utmanande och lärorikt.

Att få vara med på de olika momenten och få känna på hur allt hänger ihop har varit väldigt lärorikt. Jag har fått en mycket bättre förståelse för det som vi lär oss i skolan.
Filip Forsberg

En annan aspekt som Filip uppskattar är att han har fått inblick i olika delar av byggprocessen, från själva byggkonstruktionerna till mer administrativa och planeringsrelaterade uppgifter. Han har bland annat fått delta i kalkylmöten, där frågor om upphandling, riskförebyggande åtgärder och tidsplanering har stått i fokus. Dessa insikter ger honom en mer heltäckande bild av vad som krävs för att driva ett byggprojekt framåt.

– Jag har också fått vara med på utsättning och inmätning, och jag tycker det har varit intressant att följa mina handledare i deras arbetsledning och produktionsmöten, säger Filip. 

Handledaren Viktor Åström betonar vikten av att våga fråga och ta initiativ för att utvecklas i sitt arbete. För att lyckas krävs både intresse och vilja att lära sig, och Filip verkar verkligen ha tagit denna chans på allvar.

En positiv och inspirerande arbetsmiljö

PEAB Luleå arbetsplats

Filip tycker att det är särskilt inspirerande att arbeta på ett så stort och intressant bygge som Uddebo avloppsreningsverk i Luleå, ett projekt där PEAB är totalentreprenör. Arbetsmiljön präglas av ett ömsesidigt förtroende mellan handledare och elever, vilket gör det möjligt för eleverna att snabbt växa i sina roller.

– Det känns som att jag lär mig något nytt varje dag, och jag har fått prova på så många olika delar av byggprocessen. Jag känner att jag utvecklas hela tiden, säger Filip, och fortsätter:

– Det viktigaste när man är ute på sin APL-plats är att ta för sig och våga prova. Om man inte vågar, kommer man inte att utvecklas.

I projektet på PEAB har Filip också fått vara delaktig i den interna arbetsmiljön och den struktur som finns för att uppmuntra framgång. Varje gång ett delmål uppnås i projektet får hela arbetsgruppen fira med tårta – ett enkelt men effektivt sätt att stärka sammanhållningen.

– Det har blivit en tradition att fira med tårta efter att vi har nått ett delmål. Jag har jobbat tidigare, men detta är första gången jag har fått tårta! berättar Filip och skrattar.

PEAB – En viktig partner för framtidens samhällsbyggare

PEAB har under lång tid varit en av de ledande aktörerna inom bygg- och anläggningsbranschen i Norden. Företaget är stolt över att kunna erbjuda praktiska lärandeupplevelser för unga talanger som Filip, och genom att arbeta med närliggande skolor och utbildningar ser de till att skapa en stark pipeline för framtidens samhällsbyggare. 

Med över 14 000 medarbetare och en lång historia av att bygga och underhålla samhällsviktig infrastruktur, är PEAB en central aktör i utvecklingen av de lokala samhällena i Sverige, Norge, Finland och Danmark. Företaget har varit med och byggt allt från bostäder, skolor och sjukhus till vägar, broar och flygplatser, och fortsätter att ta ansvar för att forma framtidens hållbara samhällen.

Filip Forsberg och hans APL-upplevelse är ett tydligt exempel på hur Teknikcollege tillsammans med skola och PEAB bidrar till att utveckla nästa generation ingenjörer och byggarbetare, samtidigt som de stärker sitt eget team och framtidens kompetensbehov.

Erik Ranängen
Erik Ranängen, bransch- och föreningsansvarig på Byggföretagen i Norrbotten.

– Det fjärde, frivilliga året TE4 betyder mycket för bygg och anläggningsbranschen. Den kompetens och kunskap som eleverna besitter efter utbildningen är helt rätt för vår bransch och erfarenheten visar att de som gått det fjärde året är mycket utvecklingsbara och passar bra till många olika uppgifter hos våra medlemsföretag. Förklarar Erik Ranängen, bransch och föreningsansvarig på Byggföretagen i Norrbotten.

– De som går denna utbildning är mycket hett eftertraktade och alla som går ut får jobb direkt, ofta hos de företag de praktiserat hos. Den omställning av industrin som sker i norra Sverige gör att vi kommer att behöva bygga dubbelt så mycket de kommande tjugo åren och det från ett redan högt läge, byggmarknaden i norr är mycket stark. Vi kommer att behöva bli många fler och TE4 är en utbildning som vi på Byggföretagen verkligen kan rekommendera, fortsätter Erik Ranängen.