Välkommen till
Teknikcollege Östergötland
Hej studerande!
Yrkesprogram på gymnasiet är bästa valet för dig som vill börja jobba direkt efter gymnasiet. Företagen behöver välutbildad personal, till exempel svetsare, CNC-operatörer, industrielektriker och automationstekniker. Vill du plugga vidare så är ingenjörer hett eftertraktade av industri- och teknikföretagen.
Östergötlands är ett industrilän med många företag med teknikinriktning. Cirka 30 % av Östergötlands arbetande befolkning är sysselsatta i industri- och teknikföretag. För att företagen ska fortsätta utvecklas behöver de kvalificerad arbetskraft. Vi har därför ett stort engagemang i Teknikcollege från företagen i regionen som inser att samarbete mellan företag, kommun och skolor är en avgörande faktor för att bygga utbildningar av hög kvalitet för våra ungdomar samt vuxna som vill vidareutvecklas eller byta yrkesbana. Hundratals företag engagerar sig i Teknikcollege Östergötland genom att delta i styrgrupper och programråd, erbjuda praktikplatser, gästföreläsningar, studiebesök, projektarbeten, sommarjobb samt jobb efter avslutad utbildning.
Utbildningar
-
Finspång
El- och energiprogrammet
Utbildningen syftar till att ge dig en industrianpassad automationsutbildning och samtidigt en teoretisk behörighetsnivå för att kunna gå vidare inom andra elområden. Hos oss kan du också, genom vad vi kallar för Dubbel kompetens, komplettera ditt El- och energiprogram med kurser som ger högskolebehörighet.
Skola: Curt Nicolin GymnasietInriktning: AutomationIndustritekniska programmet
Hos oss på CNG skaffar du dig en utbildning där du kan ta ett jobb direkt efter gymnasiet. Vi gör saker på riktigt där vi bland annat tillverkar och bygger produkter i vår egen nybyggda och moderna verkstad. Under ditt första år skaffar du dig grundläggande kunskaper genom att du tillsammans med dina klasskompisar och lärare får svarva, fräsa, svetsa, programmera, läsa ritningar, montera, serva och bygga.
Skola: Curt Nicolin GymnasietInriktning: Driftsäkerhet och underhåll, Produkt- och maskinteknik, SvetsteknikTeknikprogrammet
Efter Teknikprogrammet på Curt Nicolin Gymnasiet kan du söka i stort sett vad du vill på högskolan. Samtidigt har du möjlighet att välja utgångar som gör att du kan ta ett jobb direkt efter gymnasiet.
Skola: Curt Nicolin GymnasietInriktning: Design och produktutveckling, Produktionsteknik, TeknikvetenskapTE4 Gymnasieingenjör
Siktar du på ett kvalificerat jobb som tekniker? Då ska du titta närmare på TE4, Gymnasieingenjörsutbildningen på Curt Nicolin Gymnasiet. Efter dina tre år på teknikprogrammet (eller motsvarande) har du behörighet att gå ett år på TE4 och bli yrkesutbildad Gymnasieingenjör inom någon av våra två profiler Produktionsteknik eller Design- och produktutveckling.
Skola: Curt Nicolin GymnasietInriktning: Design och produktutveckling, Produktionsteknik -
Katrineholm
El- och energiprogrammet
På El- och energiprogrammet lär du dig installationsarbete av el, larm-, säkerhet- och övervakningssystem. Du lär dig också om automatiserade system för industrin som exempelvis robotar. Du blandar teoretiskt och praktiskt arbete och jobbar ofta självständigt i mindre grupper.
Inriktning: Automation, Dator- och kommunikationsteknik, ElteknikTeknikprogrammet
Teknikprogrammet är ett högskoleförberedande program. Du utvecklar dina kunskaper i teknik, fysik, kemi och matematik med fokus på tekniska processer. Du lär dig att se sambanden mellan de olika delarna när teknik utvecklas och förstå hur teknikutveckling sker i samhället. Du studerar både befintlig teknik och utveckling av ny teknik.
Inriktning: Design och produktutveckling, Informations- och medieteknik, Produktionsteknik -
Linköping
El- och energiprogrammet
Är du tekniskt intresserad, händig, eller bra på logiskt tänkande och programmering? Tycker något av detta av detta beskriver dig? Då tror vi att programmets Automationsinriktning är något för dig.
Skola: Anders Ljungstedts gymnasiumInriktning: AutomationFlygteknikprogrammet
Flygteknikutbildningen är utbildningen för dig som vill arbeta som flygmekaniker med tekniskt underhåll inom flygplan, helikopter eller rymd, eller som mekaniker/montör i flygindustrin. Du kan även studera vidare till flyg- eller helikoptertekniker på yrkeshögskolan och underlätta vägen mot att bli pilot eller läsa andra högskoleutbildningar.
Skola: Anders Ljungstedts gymnasiumInriktning: FlygteknikerIndustritekniska programmet
Industritekniska programmet är ett yrkesprogram som är ett smart val för dig som siktar mot ett arbete på ett industriföretag efter gymnasiet. Under utbildningen får du kunskaper inom hela tillverkningsprocessen, från idé till färdig produkt. Industrin utvecklas idag snabbt och behovet av välutbildad arbetskraft ökar ständigt. Inför årskurs två väljer du mellan svets och CNC. Svets: Du lär dig de vanligaste svetsmetoderna för att du ska kunna sammanfoga material med olika metoder och tekniker. Du får också breda kunskaper inom plåtbearbetning. På inriktningen utbildas du till Internationell svetsare (IW) och du har möjlighet till certifiering och diplomering i olika svetsmetoder under årskurs 3. Efter utbildningen kan du arbeta som svetsare både i Sverige och internationellt. CNC: Du får lära dig att använda produktionsmaskiner som CNC-maskiner och robotar. På utbildningen lär du dig också bland annat CAD/CAM-teknik där datorbaserade ritningar överförs till datorstyrd produktion. Du får kunskaper i att hantera och bearbeta olika material, och du kommer även att få lära dig att läsa ritningar och därefter tillverka produkter, allt på ett säkert och miljömedvetet sätt.
Skola: Anders Ljungstedts gymnasiumInriktning: Produkt- och maskinteknik, SvetsteknikYrkesvux-utbildning för vuxna
På våra vuxenutbildningar blandas teori och praktik på ett givande sätt. Vår nära kontakt med näringslivet ger dig också goda valmöjligheter vid till exempel Arbetsplatsförlagt Lärande (APL). Hos oss hittar du utbildningar som kan leda till både jobb och fortsatta studier efter examen.
Skola: Anders Ljungstedts gymnasiumInriktning: CNC-operatör, Industriell automationstekniker, SvetsteknikYrkeshögskola - Flyg- och Helikoptertekniker
Som flygtekniker har du ett stort ansvar och många personer litar på att ditt arbete utförs korrekt, kraven på säkerhet och kvalitet är höga. Att kunna inhämta information ur manualer och tillgodogöra sig ny teknik både på svenska och engelska är något yrkesrollen kräver. Som flygtekniker verkar du både självständigt och i samarbete med andra. Vanliga arbetsuppgifter inkluderar underhåll av flygfarkoster, struktur och kompositarbeten samt planering och beredning av underhåll.
Skola: Anders Ljungstedts gymnasiumInriktning: Flygtekniker, HelikopterteknikerTeknikprogrammet
Teknikprogrammet är ett högskoleförberedande program. Du utvecklar dina kunskaper i teknik, fysik, kemi och matematik med fokus på tekniska processer. Du lär dig att se sambanden mellan de olika delarna när teknik utvecklas och förstå hur teknikutveckling sker i samhället. Du studerar både befintlig teknik och utveckling av ny teknik.
Skola: BerzeliusskolanInriktning: Design och produktutveckling, Informations- och medieteknik, Produktionsteknik, Samhällsbyggnad och miljö, TeknikvetenskapTE4 Teknikprogrammet
Utbildningen vänder sig till dig som gått teknikprogrammet och utbildningen måste påbörjas senast det kalenderår du fyller tjugotvå. Under utbildningstiden är du berättigad till studiemedel från CSN. Tonvikten ligger på kurser inom datakommunikation, datasäkerhet, nätverksteknik och programmering men du kommer också att lära dig mer om olika lagar, företagande och ekonomi samt göra ett examensarbete. En tredjedel av året gör du praktik på något av våra samverkansföretag i regionen.
Skola: BerzeliusskolanInriktning: Informationsteknik -
Mjölby
Industritekniska programmet
Efter det industritekniska programmet med inriktning svetsteknik finns det många möjligheter för anställning inom olika grenar i industrin. Du kan även vidareutbilda dig till internationell svetsspecialist efter några år i yrket. Många elever får ett erbjudande om arbete redan innan de slutar gymnasiet.
Skola: DackeskolanInriktning: SvetsteknikTeknikprogrammet
På teknikprogrammet kan du välja mellan två inriktningar: informations- och medieteknik samt teknikvetenskap. I inriktningen informations- och medieteknik ingår programmering, webbutveckling och datateknik som passar dig som gillar datorer och tänker dig en framtid inom it-området. Även i denna inriktning har du möjlighet att läsa in civilingenjörsbehörigheten.
Skola: KungshögaskolanInriktning: IT, Teknikvetenskap -
Motala
El- och energiprogrammet
Automationsinriktningen leder till intressanta jobb inom industrin och en lång rad företag i närområdet engagerar sig i programrådet och utbildningen då detta är en mycket efterfrågad kompetens. Det här är en utbildning för dig som tycker om att använda både huvud och händer.
Skola: Carlsund UtbildningscentrumInriktning: AutomationIndustritekniska programmet
Utbildningen förbereder dig för arbete inom teknikindustrin. Du läser industritekniska kurser, både praktiskt och teoretiskt, inom CNC-teknik, CAD-teknik, svetsteknik, mätteknik, produktionsstyrning med mera. I årskurs två och tre har du APL några dagar varannan vecka ute på något av de engagerade företagen i Motala-Vadstena-området.
Skola: Carlsund UtbildningscentrumInriktning: Produkt- och maskinteknik, SvetsteknikTeknikprogrammet
För dig som vill göra ditt arbete smartare, din tillvaro enklare och ditt liv roligare är teknikprogrammet en bra start. Du får en mycket god grund för fortsatta studier vid universitet och högskolor. Ett tekniskt kunnande öppnar inte bara vägen till intressanta yrken utan ger också möjligheter att aktivt påverka ditt vardags- och yrkesliv.
Skola: PlatengymnasietInriktning: Design och produktutveckling, Informations- och medieteknik, Produktionsteknik -
Norrköping
Industritekniska programmet
På industritekniska programmet får du bra grunder för att kunna arbeta inom modern industriteknisk produktion. Du får lära dig att samarbeta, utveckla din förmåga inom problemlösning och hitta nya sätt att möta förändringar. Här får du använda utrustning, bearbeta material, hantera industritekniska processer och arbeta med kvalitetssäkring för både produktion och färdig produkt.
Skola: BråvallagymnasietInriktning: Driftsäkerhet och underhåll, Processteknik, Produkt- och maskinteknik, SvetsteknikEl- och energiprogrammet
På El- och energiprogrammet arbetar du både med huvud och händer. Första året får du grundläggande kunskaper inom bland annat matematik, elteknik och energiteknik. Till år två får du inrikta dig mot Automation, Elteknik eller Dator- och kommunikationsteknik.
Skola: BråvallagymnasietInriktning: Automation, Dator- och kommunikationsteknik, ElteknikYrkeshögskola
Efter avslutad utbildning ska den studerande bland annat ha kunskap, färdigheter och kompetenser inom rörmontage och svetsmetoder som förekommer inom rörsvetsning. Yrkesroller som utbildningen leder till är till exempel rörsvetsare, rörläggare och svetsare.
Skola: BråvallagymnasietInriktning: Rörtekniker med svetscertifikatTeknikprogrammet
På Teknikprogrammet lär du dig om teknikens roll i samspelet mellan människa och natur med ett fokus på hållbar utveckling. Utbildningen visar sambanden mellan de olika delarna i teknikutvecklingsprocesser och här får du en förståelse för hela kedjan av teknikutveckling i ett hållbart samhälle. Teknikutveckling innebär att analysera behov, utveckla en idé, designa, konstruera, producera, sälja, använda och återvinna. Därför innehåller utbildningen också kreativa och problemlösande arbetsformer.
Skola: Ebersteinska gymnasietInriktning: Design och produktutveckling, Informations- och medieteknik, Samhällsbyggnad och miljö, TeknikvetenskapTeknikprogrammet
Här får du utvecklas inom spel- och webbutveckling, gränssnittsdesign och 3D, samtidigt som du får en riktigt bra grund för vidare studier på teknisk högskola eller universitet.
Skola: RealgymnasietInriktning: Informations- och medieteknik, TeknikvetenskapEl- och energiprogrammet
IT-tekniker, PC-tekniker, Supporttekniker, Systemadministratör.
Skola: RealgymnasietInriktning: Dator- och kommunikationsteknik -
Åtvidaberg
El- och energiprogrammet
El- och energiprogrammet är ett yrkesprogram som vänder sig till dig som är tekniskt intresserad och vill arbeta inom ett område som ständigt utvecklas. Vi kopplar ihop det praktiska arbetet med relevant teori. På El- och energiprogrammet tränas du att självständigt lösa uppgifter, till exempel att utföra installationer eller bygga upp datornätverk. Vi arbetar mycket praktiskt med att bygga upp styr- och reglersystem som anknyter till verkligheten.
Skola: Bildningscentrum FacettenInriktning: Automation, ElteknikTeknikprogrammet
Teknikprogrammet är ett högskoleförberedande program, där studietakten är förhållandevis hög. Du får en bred och teknikinriktad utbildning som ger dig goda förutsättningar att söka till de flesta utbildningar på högskolor och universitet. Funderar du på att läsa vidare till t ex civilingenjör, arkitekt, system- eller spelutvecklare? Då har du hittat rätt. I dagens teknikinriktade samhälle efterfrågas arbetskraft som är teoretiskt kunnig inom teknik och matematik samtidigt som de förstår hur tekniken fungerar i praktiken. På vår inriktning Produktionsteknik får du just sådana kunskaper då vi kopplar ihop teoretiskt tänkande med praktisk tillämpning, t ex genom att använda 3D-skrivare och laserskärare. Detta ger dig en god grund att utgå från då du mot slutet av utbildningen ska välja om du vill fördjupa dig i matematik, fysik eller välja kurser som exempelvis mät- och reglerteknik. Oavsett vilket du väljer kommer du att ha goda förutsättningar att lyckas med vidare studier och vara mycket eftertraktad på arbetsmarknaden. Samverkan med yrkeslivet är en mycket viktig del inom Teknikcollege. Vi har en styrgrupp av lokala företag som tillsammans med våra engagerade och kunniga lärare ser till att du som elev får bästa tänkbara utbildning. Hos oss får du även praktisera ute hos företagen!
Skola: Bildningscentrum FacettenInriktning: Produktionsteknik
Nyheter från Teknikcollege Östergötland
Säkra ert framtida kompetensbehov
Samarbete mellan företag och skola är avgörande för att få våra ungdomar intresserade av tekniska och praktiska yrken och för att ditt företag ska kunna fortsätta att utvecklas och växa.
Teknikcollege i Östergötland kvalitetssäkrar utbildningar genom samverkan mellan skola och näringsliv. Vi ser ett ökande behov av engagerade företag som tillsammans med skolan kan göra utbildningarna ännu bättre och se till att våra ungdomar har ett jobb efter att studentmössan tagits på. Genom ett engagemang i skolan - tillsammans med din unika kunskap - skulle du kunna säkra ditt framtida kompetensbehov.
Det behöver inte vara svårt eller krångligt. Både stora och små företag kan göra något! Du kan till exempel delta i en lokal styrgrupp eller programråd, gå vår handledarutbildning och ta emot en elev på praktik eller erbjuda studiebesök, gästföreläsning, gymnasiearbete eller sommarjobb. Du kan också öppna dörren för samarbeten med grundskolor, där finns de framtida gymnasieeleverna. Hör av dig till processledaren, kontaktuppgifter finns här nedan.
Djäkneparksskolan fick info om en spännande bransch
Andra juni fick högstadieeleverna på Djäkneparksskolan besök av Norrköpings pappersindustri. Besöket har planerats under lång tid både i Norrköpings lokala Teknikcollege-styrgrupp och av de tre pappersbruken och äntligen fick man möjlighet att träffas. Tanken är att sprida initiativet till de andra skolorna också och också att fler företag ska haka på.
Naturlig närhet till regionens näringsliv
Ingen vet bättre än ni i skolan hur en bra teknisk utbildning ska utformas. Givetvis vet ni även att tekniska utbildningar är dyra. Samtidigt vet företagen vilken kompetens de efterfrågar och det är där era studerande så småningom ska arbeta. Därför gör vi gemensam sak. Teknikcollege är en plattform som ger dig en naturlig närhet till regionens näringsliv. Tillsammans erbjuder vi de studerande relevanta och certifierade utbildningar inom teknik och industri, som matchar företagens framtida behov. Det gör det lättare för de studerande att få jobb efter examen – och får fler att söka till just dina utbildningar i framtiden.