Östergötland

Välkommen till Teknikcollege Östergötland

Teknikcollege Östergötland är ett samarbete mellan Linköping, Mjölby, Motala, Norrköping, Åtvidaberg, Katrineholm samt Finspång. Teknikcollege Östergötland består av 12 skolor i dessa sju kommuner med tillsammans 2300 elever. Vi har 25 godkända gymnasieutbildningar, tre Yrkesvuxutbildningar samt två Yh-utbildningar.
Östergötlands är ett industrilän med många företag med teknikinriktning. Cirka 30 % av Östergötlands arbetande befolkning är sysselsatta i industri- och teknikföretag. För att företagen ska fortsätta utvecklas i länet är det viktigt att de får tillgång till kvalificerad arbetskraft. VI har därför ett stort engagemang i Teknikcollege från företagen i regionen som inser att samarbete mellan företag, kommun och skolor är en avgörande faktor för att bygga bra utbildningar och inspirera unga att välja tekniska utbildningar och yrken.

Hej studerande!

Yrkesprogram på gymnasiet är bästa valet för dig som vill börja jobba direkt efter gymnasiet. Företagen behöver välutbildad personal, till exempel svetsare, CNC-operatörer, industrielektriker och automationstekniker. Vill du plugga vidare så är ingenjörer hett eftertraktade av industri- och teknikföretagen.

Östergötlands är ett industrilän med många företag med teknikinriktning. Cirka 30 % av Östergötlands arbetande befolkning är sysselsatta i industri- och teknikföretag. För att företagen ska fortsätta utvecklas behöver de kvalificerad arbetskraft. Vi har därför ett stort engagemang i Teknikcollege från företagen i regionen som inser att samarbete mellan företag, kommun och skolor är en avgörande faktor för att bygga utbildningar av hög kvalitet för våra ungdomar samt vuxna som vill vidareutvecklas eller byta yrkesbana. Hundratals företag engagerar sig i Teknikcollege Östergötland genom att delta i styrgrupper och programråd, erbjuda praktikplatser, gästföreläsningar, studiebesök, projektarbeten, sommarjobb samt jobb efter avslutad utbildning.

Utbildningar

  • Finspång
  • Katrineholm
  • Linköping
  • Mjölby
  • Motala
  • Norrköping
  • Åtvidaberg

Säkra ert framtida kompetensbehov

Samarbete mellan företag och skola är avgörande för att få våra ungdomar intresserade av tekniska och praktiska yrken och för att ditt företag ska kunna fortsätta att utvecklas och växa.

Teknikcollege i Östergötland kvalitetssäkrar utbildningar genom samverkan mellan skola och näringsliv. Vi ser ett ökande behov av engagerade företag som tillsammans med skolan kan göra utbildningarna ännu bättre och se till att våra ungdomar har ett jobb efter att studentmössan tagits på. Genom ett engagemang i skolan - tillsammans med din unika kunskap - skulle du kunna säkra ditt framtida kompetensbehov.

Det behöver inte vara svårt eller krångligt. Både stora och små företag kan göra något! Du kan till exempel delta i en lokal styrgrupp eller programråd, gå vår handledarutbildning och ta emot en elev på praktik eller erbjuda studiebesök, gästföreläsning, gymnasiearbete eller sommarjobb. Du kan också öppna dörren för samarbeten med grundskolor, där finns de framtida gymnasieeleverna. Hör av dig till processledaren, kontaktuppgifter finns här nedan.

Samarbetsföretag

Teknikcollege Östergötland har hundratals samarbetsföretag. Nedan visas de som deltar i lokal eller regional styrgrupp. 

Pappersindustrin besöker högstadiet

Djäkneparksskolan fick info om en spännande bransch

Pappersindustrin i Norrköping besöker högstadiet
Amanda Lindh

Andra juni fick högstadieeleverna på Djäkneparksskolan besök av Norrköpings pappersindustri. Besöket har planerats under lång tid både i Norrköpings lokala Teknikcollege-styrgrupp och av de tre pappersbruken och äntligen fick man möjlighet att träffas. Tanken är att sprida initiativet till de andra skolorna också och också att fler företag ska haka på.

Naturlig närhet till regionens näringsliv

Ingen vet bättre än ni i skolan hur en bra teknisk utbildning ska utformas. Givetvis vet ni även att tekniska utbildningar är dyra. Samtidigt vet företagen vilken kompetens de efterfrågar och det är där era studerande så småningom ska arbeta. Därför gör vi gemensam sak. Teknikcollege är en plattform som ger dig en naturlig närhet till regionens näringsliv. Tillsammans erbjuder vi de studerande relevanta och certifierade utbildningar inom teknik och industri, som matchar företagens framtida behov. Det gör det lättare för de studerande att få jobb efter examen – och får fler att söka till just dina utbildningar i framtiden.

Kontakta Teknikcollege Östergötland

Mia Hasselgren-Lundberg
Processledare
maria.hasselgren-lundberg@skill.se
076-778 15 14
Helena Rasmusson
Regional styrgruppsordförande
helena.rasmusson@holmen.com
011 - 23 65 22