Teknikcolleges rikskonferens 2024

STEM i fokus när Teknikcollege höll sin årliga rikskonferens

6 december 2024
Närmare 280 personer hade tagit sig till Slagthuset i Malmö för att delta vid Teknikcolleges årliga rikskonferens den 27 november. Temat i år var STEM (Science, Technology, Engineering, and Mathematics), ett ämne i ropet med en svensk STEM-strategi på intåg. Det blev en heldag fylld av spännande föreläsningar, panelsamtal och seminarier där vi fick lyssna till både svenska och internationella experter inom STEM-området.
Bild
Malmö Turning Torso
Vinnare samverkanspriser 2024
Årets samverkansföretag: Arctic Paper Munkedals.
Årets handledare: Magnus Johansson, Maskinarbeten i Alvesta.
Årets hederspris: Niklas Hellström, Teknikcollege Stenungsund, Nösnäsgymnasiet.
Årets lärarlag: Roger Kristiansson och Eva Skowronski, Yrkes-SFI med inriktning grafisk operatör vid Agnesfrids gymnasium i Malmö.

Konferensdeltagarna kom från Sveriges alla hörn med representanter från arbetsgivar- och arbetstagarorganisationer, näringslivet, politiker, lärare och rektorer för att nämna några.

Konferensen tjuvstartade redan den 26 november med en festlig middag. Det blev en kväll med mingel och nätverkande som avrundades med att vinnarna av årets samverkanspriser korades. 

Dagen efter tog själva rikskonferensen vid under ledning av Ola Selmén – vår konferencier för dagen. Marie Nilsson, förbundsordförande IF Metall och Pia Sandvik, vd Teknikföretagen hälsade alla välkomna. Både Marie och Pia sitter med i Teknikcollege Sveriges styrelse. 

Marie Nilsson och Pia Sandvik
Årets rikskonferens satte verkligen de viktiga STEM-frågorna i fokus, både sett ur ett internationellt och ett nationellt perspektiv. Om Sverige ska fortsätta vara ett innovativt land i framkant behöver vi öka intresset för STEM-ämnena. I det arbetet kommer Teknikcollege fortsatt att vara en viktig nyckelspelare.
Marie Nilsson, förbundsordförande IF Metall och ordförande Teknikcollege Sveriges styrelse
Mats Persson
Arbetsmarknads- och integrationsminister Mats Persson.

Efter det välkomnades arbetsmarknads- och integrationsminister Mats Persson upp på stora scenen. Mats berättade om den svenska STEM-strategin kopplad till kompetensförsörjning.

Konferensdeltagarna fick sedan ta del av ett panelsamtal där Beatrice Boots, ordförande för EU STEM Coalition och direktör Platform Talent Voor Techologie Ptvt Nederländerna; Mikkel Bohm, direktör Astra Danmark och Malin Thunborg, vd Teknikcollege Sverige medverkade. Ett givande samtal där vi bland annat fick insikter om det internationella, strategiska arbetet kring STEM.

Panelsamtal internationellt STEM
I think they are doing the right things in Sweden. They are getting everybody together and they are trying to collaborate.
Mikkel Bohm, direktör Astra Danmark
Alexander Wikblad, vinnare Blixtlåset 2024
Alexander Wikblad, NTI-gymnasiet i Helsingborg.

En av rikskonferensens höjdpunkter var när Alexander Wikblad, en av vinnarna av Blixtlåset 2024, berättade om uppfinningen Wellotech. Läs mer om Blixtlåset och Wellotech.

En annan föreläsning vi fick ta del av på stora scenen var ”Reskilling/Upskilling” med Per Hidesten, vd Industriarbetsgivarna och Ewa Ekman, vd Göteborgs Tekniska College. Vi fick också lyssna till ”Attraktiv arbetsgivare – Attraktiv plats”. Ett panelsamtal med Kristian Åsberg, Head of Triple Helix Alfa Laval; Cecilia Larsson, Vice President deputy Head of Business Unit Submarines, Saab; Ulrika Forsgren Högman, chef Innovation och utveckling, Malmö stad.

Ulrika Sultan fick avsluta dagen med sin föreläsning ”Attraktionskraft och STEM”, mycket uppskattat om hur vi höjer intresset för STEM i allmänhet och för tjejer i synnerhet. Ulrika forskar om tjejers teknikintressen vid Örebro universitet. 

Ulrika Sultan
Ulrika Sultan.
Konferensdeltagare
Deltagare och beachflagga
Jag tyckte att det var en mycket trevlig konferens i fantastisk miljö. Bra bredd och variation på talare och alltid trevlig att träffas, nätverka och skapa nya kontakter.
Martin Holmudd, Göteborgs Tekniska College