Välkommen till
Teknikcollege Dalarna
Innovationstävling planeras i Dalarna!
20 augustiGymnasieutbildningar
Kontakta oss om det är något du funderar över när det gäller ditt utbildningsval. Kontaktuppgifter hittar du längre ner på siten.
-
Avesta
Industritekniska programmet
Industritekniska programmet (IN) vänder sig till dig som vill arbeta med till exempel produktframställning eller svetsning inom teknisk industri. Programmet är yrkesförberedande och leder till ett tekniskt avancerat yrke.
Skola: KarlfeldtsgymnasietInriktning: Produkt- och maskinteknik, SvetsteknikTeknikprogrammet
Teknikprogrammet (TE) är till för dig som är intresserad av problemlösning och teknikutveckling och kanske funderar på att bli ingenjör. Du bör gilla matte och vara beredd att satsa lite extra. Här blir du väl förberedd för fortsatta studier.
Skola: KarlfeldtsgymnasietInriktning: Design och produktutveckling, Informations- och medieteknik, Teknikvetenskap -
Borlänge
Fordons- och transportprogrammet
Fordons- och transportprogrammet är programmet för dig som har ett stort tekniskt intresse och vill arbeta med såväl äldre teknik och mekanik, som med den absolut senaste datatekniken och elektroniken. Programmet är också för dig som är intresserad av yrken där man kör olika typer av fordon, exempelvis lastbilar och lastmaskiner eller om du vill arbeta med billackering eller bilreparationer av såväl lätta som tunga fordon.
Skola: Hushags-ErikslundsgymnasietInriktning: Lastbil och mobila maskiner, PersonbilIndustritekniska programmet
Den som studerar inom det industritekniska programmet får lära sig att ta fram produkter och följa hela kedjan - från idé till färdig produkt. Hushagsgymnasiets Industritekniska program har tre inriktningar och är certifierat Teknikcollege.
Skola: Hushags-ErikslundsgymnasietInriktning: Driftsäkerhet och underhåll, Produkt- och maskinteknik, Svetsteknik -
Falun
Teknikprogrammet
Teknikprogrammet vänder sig till dig som är intresserad av problemlösning och teknikutveckling. Innovation och entreprenörskap går som en röd tråd genom utbildningen och i åk 2 deltar alla elever i innovationstävlingen Blixtlåset.
Skola: LugnetgymnasietInriktning: Design och produktutveckling, Informations- och medieteknik, Produktionsteknik, Teknikvetenskap -
Ludvika
El och energiprogrammet
El- och energiprogrammet är ett yrkesprogram som leder till en yrkesexamen. Du kan börja jobba direkt efter utbildningen eller fortsätta studera inom yrkeshögskolan. Du kan också välja att läsa extra kurser för att studera vidare på högskola.
Inriktning: AutomationIndustritekniska programmet
Många jobb i dagens svenska industri kräver kompetens inom bland annat styrning och programmering av maskiner. Det får du lära dig i vår moderna verkstad. Här finns till exempel CNC-svarv, svetsrobot, kantpress och mycket annat.
Inriktning: Driftsäkerhet och underhåll, Produkt- och maskinteknik, SvetsteknikTeknikprogrammet
Teknikprogrammet är möjligheternas gymnasieprogram. Det ger tillgång till så många högskoleutbildningar och yrkesbanor att vi inte har plats att lista dem här. I korthet kan vi säga att du som väljer teknikprogrammet kan bli nästan vad som helst.
Inriktning: Design och produktutveckling, Informations- och medieteknik, ProduktionsteknikTeknikprogrammet
Vår teknikutbildning handlar om att skapa en hållbar framtid med hjälp av ny teknik. Under hela den tekniska processen från idé till konstruktion, produktion och företagande, ligger fokus på hållbar utveckling. Teori omsätts till praktik genom bland annat UF-företagande, skarpa uppdrag, studiebesök och praktik hemma och ute i världen.
Skola: HitachigymnasietInriktning: Produktionsteknik, Teknikvetenskap -
Malung-Sälen
Teknikprogrammet
För dig som vill ha en högskoleförberedande och bred teknisk grundutbildning. Du vill arbeta med tekniska lösningar, utveckla din förmåga att vara kreativ, se samband mellan människa, teknik, samhälle och miljö.
Skola: Malung-Sälens gymnasieskolaInriktning: Produktionsteknik, Teknikvetenskap -
Mora
Teknikprogrammet
På Teknikprogrammet strävar vi efter att samarbeta i projektform i de flesta ämnen samt att förbereda våra elever för vidare studier och arbetsliv. Vi kopplar samman teori och praktik för att man ska förstå helheten.
Skola: Mora gymnasiumInriktning: TeknikvetenskapIndustritekniska programmet
Industritekniska programmet är en gymnasial lärlingsutbildning. Det innebär att du gör minst 50 procent av utbildningen på ett företag och i åk 3 finns möjlighet till lärlingsanställning. Du har även möjlighet att ta truckkort genom skolan. I årskurs 1 läser man de flesta kärnämnena samt de grundläggande kurserna inom industriteknik. Inriktning mot skärande bearbetning.
Skola: Mora gymnasiumInriktning: CNC-operatörRobot- och CNC-tekniker
Det här är en ettårig utbildning som ger dig de kunskaper inom robot-programmering och CNC-styrning som efterfrågas av tillverkningsindustrin inom skärande bearbetning.
Skola: Mora gymnasiumInriktning: CNC-operatör -
Vansbro
Teknikprogrammet
Teknikprogrammet är ett högskoleförberedande program.Efter examen programmet ska du ha kunskaper för högskolestudier inom främst teknik- och naturvetenskap men även inom andra områden.
Skola: Vansbro gymnasiumInriktning: Informations- och medieteknik, Produktionsteknik, TeknikvetenskapIndustritekniska programmet
Du får lära dig om tillverkning, underhåll och service inom industrins olika branscher och yrken. Du får utveckla din förmåga att använda utrustning, bearbeta material, hantera industritekniska processer samt arbeta med kvalitetssäkring.
Skola: Vansbro gymnasiumInriktning: Driftsäkerhet och underhåll, Processteknik, Produkt- och maskinteknik, Svetsteknik -
Älvdalen
Karta över Dalarnas utbildningar inom industri och teknik
Kartan illustrerar de olika utbildningar och inriktningar som finns på SEQF nivå 4 och 5 i länet. Den finns här i pdf-format med symbolbeskrivning samt en förteckning över utbildningsanordnare:
Nyheter från Dalarna
Kontakta Teknikcollege Dalarna
Prenumerera på vårt regionala nyhetsbrev
Håll dig uppdaterad i kompetensförsörjningsfrågor i Dalarnas region genom att prenumerera på vårt nyhetsbrev. Maila ditt önskemål till ingrid.saksvik@iucdalarna.se.