Välkommen till
Teknikcollege Örebro län
Framtidsäkra din karriär!
Visste du att det finns nästintill oändliga karriärmöjligheter inom teknikbranschen? Sveriges teknik- och industriföretag är världsledande på innovationer som bidrar till en hållbar samhällsutveckling. För att företagen ska kunna fortsätta att ligga i topp, så behöver de anställda med kunskaper inom många olika områden. Drivs du av samhällsutveckling och miljötänk? Är du kreativ och nyfiken på skapande? Gillar du att jobba praktiskt? Går du i gång på att lösa ett klurigt problem?
Då är en Tc-utbildning rätt val för dig!
Inom Teknikcollege samarbetar företagen med skolor och kommuner för att ge dig som studerande kunskaper som kan möta framtidens behov. Målet med våra utbildningar är att din kompetens ska vara attraktiv. Du kan därför se en Tc-utbildning som ett sätt att säkra din yrkesframtid. Dessutom ger utbildningarna dig möjlighet att få jobba med den senaste tekniken, vilket gör det roligt, spännande och utvecklande att plugga.
Utbildningar
-
Hallsberg
Industritekniska programmet
Urvalet av yrkeskurser sker i samråd med företagen i regionen. Regionen har många tekniskt duktiga företag som skolan har ett nära samarbete med genom arbetsplatsförlagt lärande (APL). Du har APL under årskurs 2 och 3. APL är ett bra sätt att få erfarenhet från det verkliga arbetslivet och ett utmärkt tillfälle att knyta kontakter med tänkbara framtida arbetsgivare. Den tekniska utvecklingen inom industrin går snabbt och du måste ständigt vara beredd på att lära dig nya saker.
Skola: AlléskolanInriktning: Produkt- och maskinteknik, SvetsteknikTeknikprogrammet
När du lämnar Alléskolan har du fått en bra teknisk utbildning. Du har fått studieteknik och verktyg för att lyckas med dina framtida studier. Jobbmöjligheter - lokalt, nationellt och internationellt - finns och väntar på dig. Branschföreningen Teknikföretagen och Teknikdelegationen med flera liksom våra samverkansföretag inom Teknikcollege Alléskolan – Arho, Elisolation, Esab, Lundin Minging, Mekverken Tool, Munksjö Aspa Bruk, Skyllberg Industri, Volvo CE - ser en stor framtida brist på tekniskt välutbildad personal. De ser redan en brist på t.ex. högskole- och civilingenjörer.
Skola: AlléskolanInriktning: Design och produktutveckling, Informations- och medieteknik, Produktionsteknik, Teknikvetenskap -
Hällefors
Industritekniska programmet
På Industritekniska programmet får du grundläggande kunskaper för arbete inom såväl industriell produktion som andra områden av arbetslivet där kompetens för tillverkning, underhåll och service efterfrågas.
Skola: Rinman EducationInriktning: Driftsäkerhet och underhåll, Processteknik, Produkt- och maskinteknik, SvetsteknikIndustriteknik
Vuxenutbildningen i Hällefors kommun erbjuder en yrkesutbildning mot industri- och verkstadsteknik. Utbildningen vänder sig till dig som vill arbeta inom industrin. Den ger dig de kunskaper och färdigheter du behöver för att bli anställningsbar inom industrin/verkstadsindustrin.
Skola: Rinman EducationInriktning: CNC-operatörTeknikprogrammet
Teknikprogrammet (TE) är en utbildning för dig som vill studera vidare till högskola eller universitet för att läsa till ingenjör eller någon annan teknisk utbildning.
Skola: PihlskolanInriktning: Teknikvetenskap -
Karlskoga-Degerfors
Industritekniska programmet
Industritekniska programmet gör dig redo för arbetslivet direkt efter gymnasiet och ger en god grund till fortsatta studier. För att få grundläggande behörighet för högskolestudier måste du välja ett särskilt kurspaket som individuellt val. Efter några år i yrket och kompletterande studier kan du till exempel arbeta som maskiningenjör, produktionstekniker, produktionsplanerare, teknisk säljare, konstruktör och produktionschef.
Skola: MöckelngymnasietInriktning: Produkt- och maskinteknik, SvetsteknikTeknikprogrammet
Teknikprogrammet är ett högskoleförberedande program. Det ger en bra grund för fortsatta studier inom det tekniska området, men är tillräckligt brett för att även ge behörighet för andra områden.
Skola: MöckelngymnasietInriktning: Design och produktutveckling, Informations- och medieteknikKorta YH-kurser
Yrkeshögskolan i Karlskoga erbjuder kurser för industriföretagens befintliga personal.
Skola: Yrkeshögskolan i KarlskogaInriktning: ÖvrigtCNC-operatör
Utbildningen ger dig nödvändiga kunskaper och färdigheter i konventionell- och maskinstyrd bearbetning, produktionsteknik, produktionskunskap, automationsteknik, arbetsmiljö, driftsäkerhet och underhållsteknik, produktutveckling och datorstyrd produktion. En viktig aspekt i utbildningen är medarbetarskap och eget ansvar, vilket behövs i arbetet inom tillverkningsindustrin. Efter avslutad utbildning kan du jobba som CNC-operatör.
Inriktning: CNC-operatör -
Lindesberg
Teknikprogrammet
På teknikprogrammet utbildas du för att påverka morgondagens teknik, du utvecklar din förmåga till problemlösning och får lära dig de tekniska och digitala verktyg som används i arbetslivet. Du lär dig om teknikens roll i vårt samhälle, och hur fysik, matematik och kemi kan kopplas till tekniska processer. Teknikprogrammets ligger fokus på kreativitet och uppfinningsrikedom och du blir väl förberedd att jobba med den snabba utvecklingen inom teknik och IT.
Skola: LindeskolanInriktning: Design och produktutveckling, Informations- och medieteknikCNC - Skärande bearbetning
Utbildningen förbereder för arbete inom skärande bearbetning. Utbildningen vänder sig även till yrkesverksamma som vill öka sitt yrkeskunnande. Nu ingår även truckkort i utbildningen.
Skola: Vuxenutbildning - MasugnenInriktning: CNC-operatörIW internationell svetsutbildning och plåtteknik
Utbildningen kommer att ge dig kunskaper i de vanligaste svetsmetoderna och i plåtteknik. Utbildningen planeras och formuleras i en individuell studieplan, som utgår från de kurser du väljer att läsa. Efter utbildningen är du väl förberedd för arbeten där svetsning förekommer. Det finns även möjligheten för IW-diplom och svetsarprövning på skolan. Våra utbildningar är godkända av Svetskommissionen. Nu ingår även truckkort i utbildningen.
Skola: Vuxenutbildning - MasugnenInriktning: IW svets och plåtteknik -
Örebro
Teknikprogrammet
Efter Teknikprogrammet på Tullängsgymnasiet har du alla förutsättningar att nå det du drömmer om, alldeles oavsett om det är ett intressant yrkesarbete med en gång, fortsatta studier för kvalificerade jobb eller livet som företagsledare. Teknikprogrammet ger dig en mycket bred behörighet och möjlighet till maximala meritpoäng inför högskolestudier.
Skola: TullängsgymnasietInriktning: Design och produktutveckling, Informations- och medieteknik, Produktionsteknik, Samhällsbyggnad och miljö, TeknikvetenskapYrkeshögskola
Utbildningen bygger på problembaserat lärande där du som studerande lär dig att förstå problem och hitta lösningar på egen hand eller i grupp. Undervisningen kan bland annat bestå av teoretiska genomgångar, föreläsningar, grupparbeten och självstudier. Detta kompletteras med praktiskt lärande ute på arbetsplats, så kallat LIA där du får pröva dina teoretiska kunskaper i praktiken.
Skola: Hermods ÖrebroInriktning: Automations- och robotingenjörYrkesvux
Yrkesutbildning på gymnasienivå. Som CNC-operatör arbetar du med skärande bearbetning, borrning, svarvning, fräsning och slipning av olika verkstadsprodukter i CNC-styrda maskiner. Du kan också göra arbetsuppgifter manuellt. Arbetet som CNC-operatör kan vara varierat och också innebära att du jobbar med mätning, packning, emballering och montagearbete.
Skola: KomvuxInriktning: CNC-operatörTeknikprogrammet
Teknikprogrammet med inriktning informations- och medieteknik kombinerar modern och klassisk teknik, och förbereder dig inför studier till exempelvis dataingenjör, programmerare eller systemvetare. Du läser bland annat programmering 1 och 2, webbutveckling och webbserverprogrammering.
Skola: NTI GymnasietInriktning: Informations- och medieteknikEl- och energiprogrammet
El- och energiprogrammet med inriktning dator- och kommunikationsteknik. IT-programmet är det självklara valet för dig som är IT-intresserad och vill ut på arbetsmarknaden direkt efter gymnasiet! Vill du studera vidare på universitet och högskola väljer du kurser som krävs för grundläggande högskolebehörighet.
Skola: NTI GymnasietInriktning: Dator- och kommunikationsteknikGymnasieingenjör - Teknikprogrammet TE4
För att korta vägen till yrkeslivet erbjuder NTI Gymnasiet Örebro gymnasieingenjörsprogrammet, ett fjärde år, med profilen informationsteknik - utgång mjukvarudesign.
Skola: NTI GymnasietInriktning: Informationsteknik
Vill du veta mer om utbildningarna? Kontakta vår informatör!
Säkra ditt företags framtida kompetensbehov!
Som samverkansföretag inom Teknikcollege får näringslivet möjlighet att påverka utbildningar så att de motsvara företagens framtida behov av kompetens. Teknikcollege Örebro län är ett samarbete mellan näringsliv, utbildningsanordnare, regionen och länets 12 kommuner.
Inom vår Teknikcollegeregion finns en regional styrgrupp och fem lokala styrgrupper. Styrgrupperna arbetar med att forma utbildningarna utifrån dimensionering, inriktning och innehåll, för att matcha de regionala och lokala kompetensbehoven. Styrgrupperna har även i uppdrag att kvalitetssäkra utbildningarna.
Sverige behöver fler personer som kan tänka sig en yrkeskarriär inom inom teknik- och industribranschen. Det är inte enbart intressant för det enskilda företaget, utan av största vikt för samhällsutvecklingen och svensk välfärd. Stor vikt läggs därför även på arbetet med att öka attraktionskraften. Tillsammans arbetar skolor, företag och kommuner för att nå ut för att fler ungdomar och vuxna ska välja teknik- och industrirelevanta utbildningar. Teknikcollege arbetar för att visa hur betydelsefull och spännande tekniken är. Vi arbetar även för att visa de möjligheter och karriärvägar som erbjuds inom branschen. Vårt mål är att bredda bilden av hur svensk industri ser ut idag och i framtiden, för att på så vis ge fler möjlighet att identifiera sin framtida yrkesbana i branschen.
Hör av dig till oss om ditt företag är engagerad i kompetensförsörjningsfrågan och vill arbeta för att göra skillnad!
Kvalitetssäkrad utbildning i nära samarbete med näringslivet!
Som certifierad utbildningsanordnare blir ni en del av ett lokalt, regionalt samt nationellt nätverk där företagen är med och samverkar kring era utbildningar.
Ni stärker era studerandes ställning på arbetsmarknaden genom att företagen är med och bidrar med kompetensutvecklande insatser för både lärare och elever, rådgivning vid investeringar, engagerar sig i styrgrupper, deltar i undervisningen samt erbjuder lärande på arbetsplatsen. Era studerande erbjuds därmed kunskaper som är efterfrågade av det lokal och regionala näringslivet.
Kontakta oss om ni vill veta mer.