Välkommen till
Teknikcollege Skåne
Utbildningar
-
Eslöv
Teknikprogrammet
Teknikvetenskap är inriktningen som förbereder dig för vidare studier, t.ex. till ingenjör, antingen på högskola eller universitet. Du läser bl.a. kurser i matematik, fysik och teknik. Du utvecklar dina förmågor att lösa tekniska problem. Som programfördjupning läser du konstruktion, produktionskunskap och ledarskap och organisation. Detta ger dig fördjupade kunskaper inom flera olika områden.
Skola: Carl EngströmgymnasietInriktning: Teknikvetenskap -
Helsingborg
Industritekniska programmet
På industritekniska programmet lär du dig att bli en duktig yrkesarbetare. Halva tiden ägnas åt så kallat verkstadsämne, som innebär praktiskt arbete antingen i skolmiljö eller ute på en arbetsplats. Totalt ingår 30 veckors praktik (APL, arbetsplatsförlagt lärande) ute på ett företag. Flertalet av våra elever på industritekniska programmet får bra betalda arbeten direkt efter skolan.
Skola: FilbornaskolanInriktning: Produkt- och maskinteknik, SvetsteknikTeknikprogrammet
Arbetsmarknaden skriker efter duktiga ingenjörer både i Sverige och utomlands. Men för att bli framgångsrik behövs ofta flera kompetenser. Du behöver ha språket med dig för att kunna förklara och sälja in dina tekniska idéer. Därför är samhällsvetenskapliga och humanistiska ämnen viktiga inslag i utbildningen. Det ger dig verktyg att kunna argumentera för dina tekniska lösningar. När ditt tekniska kunnande kombineras med entreprenörsanda och kreativ företagsamhet får du omgivningen med dig.
Skola: Tycho BraheskolanInriktning: Design och produktutveckling, Informations- och medieteknik, TeknikvetenskapTeknikprogrammet
Teknikprogrammet med inriktning informations- och medieteknik lär dig att gå från idé till färdig produkt. Den röda tråden på vårt teknikprogram är problemlösning, programmering och innovation. Med våra tre fördjupningar ger vi dig möjligheten till en behörighet som passar dina framtidsplaner, oavsett om det är teknisk högskola, universitet eller yrkeshögskola.
Skola: NTI-gymnasietInriktning: Informations- och medieteknikEE: IT och nätverk
Här får du arbeta med programmering, webbutveckling, nätverksteknik, nätverkssäkerhet och IT-samordning i en av de snabbaste växande branscherna. I utbildningen ingår 15 veckors arbetsplatsförlagt lärande (APL) på arbetsplatser som skolan ordnar genom vårt kontaktnät av IT-företag. Fördjupning: INFRASTRUCTURE Här lär du dig bygga och administrera olika typer av datornätverk – allt från enkla hemmanätverk och mindre företagsnät (LAN), till större nätverk (WAN). IT-säkerhet är ett givet fokus där du lär dig att övervaka och skydda dig och dina kunders nätverk från inre och yttre angrepp. Fördjupning: BACK END Lär dig att administrera och bygga upp webbservrar samt att programmera för webben! Dina verktyg som webbutvecklare är språk som HTML5, CSS, JavaScript, PHP och MySQL. Alla webbplatser är beroende av nät- verksteknik för att världen ska kunna ta del av dem – därför lär du dig även att hantera den teknik som krävs för att bygga upp, drifta och underhålla webbserverlösningar.
Skola: NTI-gymnasietInriktning: ITEl- och energiprogrammet
Vill du arbeta med system för automatiserad produktion eller elinstallationer? Gillar du dessutom att arbeta med människor? Då är el- och energiprogrammet för dig. Du får kunskaper i den teknik som används för att tillgodose samhällets behov av energi, kommunikation och information.
Skola: Rönnowska skolanInriktning: Automation -
Hässleholm
El- och energiprogrammet
Utbildningen ger dig grundläggande kunskaper inom ellära, elektronik, datorteknik och styrteknik. Inriktningen Dator- och kommunikationsteknik är en bred grundutbildning för arbete med till exempel datorer, nätverk och IT. Inriktningen Elteknik ger certifikat för elarbete inom installation och industri. Den teoretiska undervisning varvas med praktiska övningar, som har en nära anknytning till verkligheten. Utbildningen kan även läsas som lärlingsutbildning. Om du väljer inriktningen automation får du utveckla din förmåga att planera, installera och sätta automatiserade produktionssystem i drift och utveckla din förmåga att yrkesmässigt arbeta med underhållsarbete och felsökning i industrier.
Skola: JacobsskolanInriktning: Automation, Lärlingsutbildning mot eldistributionIndustritekniska programmet
Industritekniska programmet är en bred utbildning för dig som vill arbeta med produktionsteknik hos tillverkande företag – en bransch präglad av ny, avancerad teknik och datoriserade arbetsmoment. God förmåga att ta egna initiativ och att lösa problem är egenskaper som värdesätts högt. Du får 15 veckors arbetsplatsförlagt lärande på några olika arbetsplatser.
Skola: JacobsskolanInriktning: Produktion och maskinteknik, SvetsteknikTeknikprogrammet
Teknikprogrammet ger dig kunskaper om hur teknik påverkar vårt dagliga liv och vilken betydelse teknik har för samhällsutvecklingen. På programmet får du lära dig hur teknik utvecklas – från idé till färdig produkt. Du får planera och genomföra projekt och du lär dig att förstå samband mellan teori och tekniska lösningar.
Skola: Hässleholms Tekniska SkolaInriktning: Design och produktutveckling, Informations- och medieteknik, Produktionsteknik, Samhällsbyggnad och miljö, TeknikvetenskapTE4 Teknikprogrammet
Det fjärde året (TE4) är yrkesförberedande och bygger vidare på de tre högskoleförberedande åren på Teknikprogrammet. T4 ger fördjupade tekniska kunskaper och genomförs i samarbete med det lokala och regionala näringslivet. Utbildningen är såväl teoretisk som praktisk. Den genomförs både i skolan och ute på företag i regionen. Kombinationen ger dig kunskaper, som är eftertraktade av näringslivet.
Skola: Hässleholms Tekniska SkolaInriktning: Design och produktutveckling, Produktionsteknik, SamhällsbyggnadElkraftsingenjör
Som Elkraftsingenjör kommer du att ha ett utmanande och varierande arbete. Du kommer att arbeta såväl med det senaste inom teknik och förnyelsebar energi, som äldre befintlig och mer traditionell teknik. Att utbilda sig till Elkraftsingenjör vid Yrkeshögskolan Syd ger möjlighet till arbete i flera verksamheter med olika inriktningar, allt från eldistribution till industrier och konsultföretag med arbete mot såväl låg som högspänningsrelaterade anläggningar.
Skola: Yrkeshögskolan SydInriktning: Automationsingenjör, Elingenjör - Elkonstruktör, Elkraftsingenjör, Energiingenjör, TågteknikerElingenjör
En elingenjör är en person som arbetar med tekniska arbetsuppgifter kopplade till elektricitet och behövs inom flera fackområden tex bygg och industri. Du kommer att arbeta med att ta fram kundanpassade lösningar utifrån funktionsbeskrivningar och kravspecifikationer. Arbetet handlar ofta om att ta fram ritningar, scheman, tekniska beskrivningar och andra systemlösningar. En elingenjör som arbetar med elsystem i fastigheter arbetar med att designa belysning och kraftsystem i tex bostäder, skolor eller sjukhus. Dessa system projekteras i nära samråd med arkitekter, byggnadskonstruktörer och teknikkonsulter för att utforma morgondagens fastigheter. En elingenjör som arbetar mot industrin arbetar nära automationsingenjörer och mekanikkonstruktörer för att tillsammans skapa maskiner och utrustningar som är en förutsättning inom den moderna industrin. Det kan tex handla om maskiner för att förpacka livsmedel eller bygga avancerade produktionslinjer inom bilindustrin. Utbildningen lämpar sig även utmärkt för de som har ett mer praktiskt intresse och som kanske vill få rollen som projektledare inom elinstallationer.
Skola: Yrkeshögskolan SydInriktning: Elingenjör - ElkonstruktörCNC-operatör och svets
Som CNC-operatör ansvarar du för en datorstyrd maskin för mekanisk bearbetning och tillverkning av detaljer av främst trä, metall eller plast inom verkstadsproduktion. Maskinen programmeras utifrån ritningar och CAD/ CAM-underlag. Det vanligaste är att man som CNC-operatör är inriktad antingen mot fräsning, svarvning eller mot borrning i produktionen, men man kan växla mellan uppgifterna. Svetsare är ett yrke som passar dig som är kreativ och gillar att jobba med händerna. Som svetsare arbetar du med att foga samman stål och andra metaller med hjälp av olika svetsmetoder. Man kan arbeta med tillverkning, montering, eller reparation av metallprodukter eller stål konstruktioner. Arbetet är omväxlande, kräver stor flexibilitet och noggrannhet. Arbetsmarknaden har ett stort behov av utbildad personal, speciellt i Skåne. Efter utbildningen kan du till exempel söka jobb på stora eller små företag inom verkstadsindustrin.
Skola: Vuxenutbildning HässleholmInriktning: CNC-operatör, Svets, underhåll och skärande -
Landskrona
Teknikprogrammet
Teknikprogrammet ger en bred, högskoleförberedande utbildning som lägger grunden för fortsatta studier inom naturvetenskap eller teknik. Att programmet ingår i Teknikcollege innebär inte bara en kvalitetsstämpel på utbildningsnivån och förankring i näringslivet - det innebär också att delar av utbildningen genomförs ute på företag vilket ger en unik insikt i framtida yrkesmöjligheter och möjlighet till praktiskt omsättning av kunskaperna.
Skola: ÖresundsgymnasietInriktning: Teknikvetenskap -
Trelleborg
Industritekniska programmet
Industritekniska programmet, är ett yrkesprogram för dig som vill arbeta i industrin. Programmet ger dig de kunskaper som behövs för att arbeta inom områden som processinriktad eller maskinell materialbearbetning och produktframställning, driftsäkerhet och underhåll samt svetsning. Du erbjuds dessutom att läsa grundläggande högskolebehörighet och får goda förutsättningar för att läsa vidare.
Skola: SöderslättsgymnasietInriktning: Licenssvetsning, SvetsteknikTeknikprogrammet
Teknikprogrammet, inriktning design- och produktutveckling är ett högskoleförberedande program som bland annat lägger grunden för olika ingenjörsutbildningar. Vi vänder oss till dig som vill arbeta med din kreativa förmåga och som har känsla för formgivning, konstruktion och design.
Skola: SöderslättsgymnasietInriktning: Design och produktutvecklingIndustriakademin SYD
IAS är en lärlingsutbildning i nära samarbete med industriföretag i regionen. Utbildningen är en lärlingsutbildning där största delen av lärandet sker på en arbetsplats. Det finns två inriktningar att välja mellan: Svets – Du lär dig att använda olika svetsmetoder för till exempel sammanfogning av grundmaterial samt att reflektera över arbetsprocessen. Efter utbildningen kan du arbeta som exempelvis svetsare, svetsande montör eller byggnadssmed. CNC – Du fördjupar dig i skärande bearbetning och lär dig att använda olika metoder så som svarv, fräs samt automatiserade styrda maskiner samt att reflektera över arbetsprocessen. Efter utbildningen kan du arbeta som exempelvis CNC- operatör.
Skola: Campus Trelleborg, yrkesvuxInriktning: CNC-operatör, Svets, underhåll och skärandeCNC/Svets-utbildning med arbetsplatsförlagt lärande (APL)
Detta är en utbildning där största delen av lektionstiden är förlagd på skolan och du kommer ut på arbetplatsförlagt lärande (APL) på företag under din studietid. Hos oss får du en 40 veckors bred industriteknisk utbildning (två terminer) som ger dig kompetens inom svets och CNC. Du börjar utbildningen brett för att efter sex veckor välja inriktning mot svets eller CNC. Inom svets är huvudmomenten i utbildningen de tre svetsmetoderna MIG/MAG och TIG samt metallbågsvetsning. Inom CNC lär du dig olika metoder som svarvning, fräsning samt automatiserat styrda maskiner. I utbildningen varvas praktik med teori och dina tidigare kunskaper och erfarenheter tas tillvara. I utbildningen ingår arbetsplatsförlagt lärande (APL). Efter avslutad utbildning kan du arbeta som till exempel svetsare, svetsande montör eller CNC- operatör.
Skola: Campus Trelleborg, yrkesvuxInriktning: CNC-operatör, IW svets och plåtteknik -
Perstorp
Industritekniska programmet
Drömmer du om att arbeta som ingenjör någonstans i världen, inom kemi-, läkemedels- eller livsmedelsbranschen? Vill du jobba med produktutveckling inom processindustrin, eller med något helt annat? Det Industritekniska programmet ger samma behörighet för vidare studier som exempelvis NV-programmet.
Skola: Perstorp Tekniska GymnasiumInriktning: ProcessteknikEl- och energiprogrammet
Tycker du att det verkar spännande att programmera en robot? Vill du lära dig att planera el i fastigheter eller installera, driftsätta och felsöka produktionsutrustning? Kanske medverka i projekt för att utveckla nya tekniska lösningar? Då passar El- och energiprogrammet med inriktning automation.
Skola: Perstorp Tekniska GymnasiumInriktning: AutomationTeknikprogrammet
Teknikprogrammet, med inriktning Produktionsteknik, är vårt splitternya program som är för dig som redan nu vet att du kommer att läsa vidare på högskolan direkt efter gymnasiet. Här inriktar vi oss på teknik och naturvetenskap och du har möjlighet att fördjupa dig inom matematik, fysik, kemi och biologi. I utbildningen ingår också 8 veckors APL (praktik), både produktions- och ingenjörsinriktad. Din APL gör du på internationella företag med stor möjlighet att knyta framtida kontakter. Vi ser en framtid för dig som högskole- eller civilingenjör på högteknologiska företag inom många branscher som exempelvis teknik, kemi och mekanik.
Skola: Perstorp Tekniska GymnasiumInriktning: Produktionsteknik -
Malmö
Teknikprogrammet
Vill du lära dig att arbeta med laserskärare, 3D-printrar och andra moderna tillverkningstekniker? På Pauliskolan har vi ett rikt utrustat robot- och elektroniklabb, där du bland annat kan skapa kreativa designer.
Skola: PauliskolanInriktning: Design och produktutveckling, Informations- och medieteknik, Samhällsbyggnad och miljö, TeknikvetenskapNaturvetenskapliga programmet
På det naturvetenskapliga programmet arbetar du med många laborationer som tillsammans med matematik utgör stommen i utbildningen. Du kan välja spännande och utmanande fördjupningskurser i matematik, kriminalteknik, läkemedelskemi och medicinteknik.
Skola: PauliskolanInriktning: NaturvetenskapTE4
Skola: PauliskolanInriktning: Informations- och medieteknikGrafisk operatör - Yrkesvux
Efter utbildningen ska du kunna arbeta på ett företag som har eller arbetar med dom olika tryckteknikerna eller efterbehandlings momenten efter utbildningen samt att bli klar med SFI.
Skola: Agnesfrids gymnasiumInriktning: Grafisk formgivare/tekniker