Nya lokaler för framtidens byggkompetens

De nya lokalerna för T4-programmet är utformade för att spegla verklighetens arbetsmiljöer. Istället för traditionella klassrum är det ett öppet kontorslandskap där eleverna har friheten att arbeta när och hur de vill. Alla har en egen nyckeltagg och kan komma och gå efter eget behov, vilket skapar en frihet som inte finns på vanliga skolor. Den stora vita tavlan, som alltid är närvarande i utbildningssammanhang, finns självklart även här.
Rektor Anna Nilsson har funnits med från starten och beskriver det som en plats där eleverna ska känna att de är på väg bortom skolans traditionella miljöer.
– Det är något extra att gå T4. Här handlar det om att skapa en arbetsmiljö där kreativitet och verklighetsförankring är i fokus. Vi vill ge eleverna förutsättningar att växa och ta plats i arbetslivet direkt efter examen,” säger hon.
Praktik och samverkan med branschen
En stor del av T4:s utbildning handlar om praktiskt arbete och nära samarbete med företag i bygg- och samhällsbyggnadssektorn. Under sin praktik får eleverna följa en platschef, arbetsledare eller projektledare, och få en inblick i det verkliga arbetslivet. Det handlar om allt från stora infrastrukturprojekt som brobyggen till detaljerade konsultritningar.
T4-programmet har lyckats etablera starka samarbeten med ledande företag som Skanska, NCC, Nyab, PEAB, LKAB, för att nämna några. Dessa samverkansföretag spelar en viktig roll i utbildningen och är avgörande för att eleverna ska få den kvalitet och relevans i utbildningen som behövs för att kunna kliva rakt in i arbetslivet efter examen.
Från skola till arbetsplats – en smidig övergång

Målet med T4 är att eleverna ska vara väl förberedda för arbetslivet direkt efter examen. När de har genomfört både sina studier och praktikperioder kan de söka arbete på samma sätt som om de redan hade lång erfarenhet inom området. Många elever landar på konsultföretag eller entreprenadbolag, medan en mindre grupp väljer att fortsätta sina studier på högskola eller universitet.
För många elever är T4 ett naturligt steg efter att ha gått Teknikprogrammet. Vissa bestämmer sig för att gå vidare med T4 redan när de börjar på gymnasiet, medan andra väljer att läsa det sista året efter tre år på gymnasiet. T4 ger en unik möjlighet att skaffa sig erfarenheter och nätverk som gör övergången till arbetslivet mycket smidigare.
En av lärarna, Rickard Strand, kom ursprungligen till T4 för att jobba ett år, men har blivit kvar längre än planerat.
– Det går inte att säga nej till Rektor Anna, säger han med ett skratt. Hans engagemang och passion för att utbilda nästa generation byggkompetens speglar den positiva anda som råder på T4.
Examen och stipendium
Examen från T4 är något som firas ordentligt, tillsammans med Byggmästarföreningen som varje år delar ut ett stipendium till en student som utmärkt sig. Erik Ranängen, VD på Byggmästarföreningen och ansvarig för branschfrågor i Norrbotten, har varit en viktig samarbetspartner under många år. För honom är det en självklarhet att stödja utbildningen.
– Det är avgörande för branschen att vi har en utbildning som T4, som både förbereder eleverna och stärker kompetensförsörjningen. Samverkan med Teknikcollege och skolor som Luleå gymnasium är viktig för hela bygg- och samhällsbyggnadssektorn, säger Erik.
T4:s framgångar och framtid
Efter åtta år på Luleå gymnasium har T4 etablerat sig som en framgångsrik utbildning. Elevernas snabba väg in i arbetslivet, genom praktiskt arbete och samverkan med ledande företag, gör att de har ett stort försprång när de väljer att ta steget ut på arbetsmarknaden. Med de nya lokalerna får programmet ännu bättre förutsättningar att växa och anpassa sig till framtidens behov inom samhällsbyggnad och teknik.