En berättelse om Kärleken till Svetsyrket med karriär och utmaningar

Veronica Martinsson, delar sin spännande resa från lagerarbetare till passionerad svetsare. I en intervju berättar hon om sina erfarenheter och insikter om svetsyrket och vad det innebär att vara en kvinna inom den manliga domänen.
Bild
Bild på en kvinna som håller en svetshjälm i händerna
Foto: EAB

Från Lagerarbetare till Passionerad Svetsare -

Från Lagerarbetare till Svetsare

Veronica började sin yrkesbana som montör på Volvo. När hon flyttade till Småland, hade hon ännu ingen aning om att hon snart skulle byta in sin arbetsuniform mot en svetsmask och bli en del av EAB, ett ledande företag inom svetsbranschen.

Mot EAB och Svetsningens Värld

Det var företaget EAB som lockade Veronica till svetsvärlden. Utan någon tidigare utbildning inom svetsning sökte hon en tjänst som svetsare och fick den, vilket innebar att hon snabbt skulle lära sig yrket från grunden. Trots osäkerheten och tvivlet i början om huruvida hon skulle lyckas, kastade hon sig in i arbetsuppgifterna med en stark vilja att utvecklas.

Varför Svetsning?

Veronica finner glädje i svetsningen genom att se den egna utvecklingen. Hon betonar att svetsarbete är varierande och krävande. Det handlar inte bara om att smälta ihop två metallbitar; det inkluderar även ritningsläsning och precision i mätning. För henne är det spännande att göra något som hon aldrig trodde att hon skulle ägna sig åt, och hon har funnit en stolthet i att bli skicklig inom detta yrke.

Enligt Veronica är noggrannhet en nyckelfaktor inom svetsning. Hon betonar också att kvinnor, generellt sett, kan vara särskilt skickliga på det här området på grund av sin precision och noggrannhet. Erfarenhet och övning är avgörande för att bli skicklig, och svetsning är en bransch där man aldrig är fullärd, vilket ger ständiga utmaningar och möjligheter till personlig utveckling
Veronica Martinsson, EAB

Svetsare: Ett Attraktivt Yrke

Bild på en person som svetsar med nedfälld svetshjälm som bär en gul skyddsrock.
Foto:EAB

Enligt Veronica är svetsare alltid attraktiva på arbetsmarknaden, oavsett hur länge de har jobbat inom yrket. Svetsning är inte längre en tung fysisk uppgift, tack vare moderna hjälpmedel och bättre arbetsmiljövillkor.

Svetsare på EAB

På EAB arbetar Veronica i en mångsidig och samarbetsinriktad miljö där hon inte bara är en del av ett team utan också ständigt utmanar sig själv för att förbättra sin prestation. Oavsett om det handlar om att bygga små boxar eller konstruera stora pelare, strävar Veronica alltid efter att göra sitt arbete så noggrant och effektivt som möjligt. EABs höga kvalitetskrav innebär att svetsarna måste vara både funktionella och estetiskt tilltalande.

En Ständigt Föränderlig Värld

Svetsning är inte en monoton uppgift där man gör samma sak om och om igen. Veronica påpekar att varje projekt på EAB är unikt, vilket gör yrket spännande och varierande. Och även om man kan ha jobbat inom svetsning i flera år, kommer man fortfarande att möta nya utmaningar och situationer som kräver kreativ problemlösning.

Råd till Aspirerande Svetsare

För de som överväger en karriär inom svetsning, ger Veronica sitt bästa råd: "Tveka inte!" Svetsning är inte bara ett givande yrke utan också ett utmanande och roligt arbete där man ständigt lär sig något nytt. Att vara noggrann och ha ögat för detaljer är en fördel, och yrket är öppet för alla oavsett kön.

Sammanfattning

Vill du veta mer om hur du kan utbilda dig inom svets?

Är du praktiskt lagd och gillar att jobba med händerna? Då har Centrum för Livslångt lärande i Gislaveds kommun en lärlingsutbildning inom svets som passar dig.