Yrkeshögskolan Jönköping och Jönköping University uppmuntrar till vidare studier

Allting börjar med en ansökan!

1 mars 2022 | Södra Vätterbygden
Att utvecklas i teknik ger möjligheter! Digitalt informationstillfälle för fyra utbildningsanordnare i Södra vätterbygden om några möjliga utbildningsvägar efter studier på gymnasial nivå. Presentationerna riktade sig främst till alla studerande under sista terminen på olika utbildningar. Även studie- och yrkesvägledare, skolledare och lärare bjöds in att vara med och ta del av informationen från Yrkeshögskolan Jönköping och Jönköping University.
Bild
logotyp Yrkeshögskolan Jönköping

Robert Grubesic och Tomas Ankarcrona representerade Yrkeshögskolan Jönköping och deras kortare teknikutbildningar 1–2 år. De berättade om likheter och skillnader med gymnasiestudier och högskolestudier och om uppdraget att förse företagen med kvalificerad arbetskraft.  En kurs på Yrkeshögskolan varar 4-5 veckor och brukar innehålla 2-3 inlämningsuppgifter som man arbetar med under självstudiedagar. Förutom detta göras ofta en tentamen. De dagar man träffar på palts på skolan görs oftast de praktiska uppgifterna som laborationer och undersökningar. Arbetsmarknaden förändras snabbt och företagen behöver medarbetare med rätt kompetens. Det ligger en stor andel praktik i yrkeshögskoleutbildningarna vilket ger unika möjligheter att skapa kontakter och möjliggöra framtida jobb. Företagen är med och skapar utbildningarna som leder till yrken som det råder stor brist på och de sitter också med i ledningsgrupperna för respektive utbildning. Yrkeshögskolan i Jönköping är kopplad till Jönköping University vilket medför flera fördelar bl a är Jönköpings Tekniska Högskola med och kvalitetssäkrar utbildningarna.

 

Allting börjar med en ansökan! Men sök något som du är intresserad av, studierna blir så mycket lättare då. Tveka inte att skicka in dessa ansökningar nu under våren, ansökningsperioden för vidare studier öppnar kring 15 mars. Utbildningarna är cnc-berättigade. Senare under våren kommer det hållas Öppets Hus i verksamheterna. Ta gärna kontakt med utbildningarna om du har frågor.

 

Anders Wadell och Jesper Johnsson är studentrekryterare på JU. De presenterade hur det är att plugga på högskolan och berättade om några av deras tekniska utbildningar på olika nivåer. Om man pluggar 3 år tar man en högskoleingenjörsexamen. Om man läser fem år tar man examen på civilingenjörsnivå. Efter tre års studie kan man läsa ett masterprogram. JU erbjuder även kandidatprogram som är mer hands-on och som har lite färre mattekurser. har en internationell prägel med studenter från många olika orter och länder. På högskolan har man fokus på en eller två kurser i taget som blir en fördjupning och tentar av dem, det är inte alls så många olika ämnen som på gymnasiet samtidigt.

En av vägarna in på högskolan är via ett tekniskt basår eller teknisk bastermin. Hör av er direkt till JU om du har frågor kring detta. Alla frågor är välkomna!

Mer om vår samverkan med högskola och Yrkeshögskola och vad som erbjuds regionalt:

Jönköping University logotype

Yrkesverksamma har möjlighet att ta del av kursutbudet och vara med i det livslånga lärandet på olika sätt. Det finns exempelvis Yrkeshögskoleutbildningar via JU genom Campus Värnamo och Träcentrum i Nässjö.

 

Jönköping University och JTH; Jönköpings Tekniska Högskola, JU/YH Jönköping ingår sedan tidigare i lokal styrgrupp Jönköping och fr o m februari 2021 även i regional styrgrupp för Teknikcollege Södra Vätterbygden.

Jönköping University med fyra fackhögskolor varav School of engineering är en samt Yrkeshögskolan som erbjuder många olika teknikutbildningar. De erbjuder exempelvis flera olika utbildningar inom samhällsbyggnad och byggteknik och teknik och tillverkning, såsom automations- och robot ingenjör, polymeringenjör, process- och automationsingenjör, produktionsutveckling, Svetsspecialist och svetsinspektör, IWS, IWI-S samt verktygsteknik

Tillsammans med närliggande Teknikcollegeregioner kommer vi att göra en gemensam satsning på kompetensutveckling inom automation och digitalisering under 2022. Vi återkommer med mer information men kan avslöja att vi processledare redan nu planerar för flera digitala tillfällen med spännande innehåll för er som är verksamma i vuxenutbildning/gymnasieskolan, grundskolan och på våra samverkansföretag. Första tillfället är 22 mars kl 15-16 och då presenterar Husqvarna Edge och Husqvarna Manufacturing samt JU/JTH.

JU arrangerar årligen SPARK-konferensen utifrån olika teman. SPARK drivs av Tekniska Högskolan i Jönköping (JTH) och är JU:s forsknings- och utbildningsmiljö inom kunskapsintensiv produktrealisering. SPARK ska bidra till att utveckla regionens och Sveriges tillverkningsföretag mot mer kunskapsintensiva produkter och processer. SPARK-konferensen 2022, som har temat "Hållbar industriell utveckling - klimatomställning". Hur kan forskare och företag gå hand i hand för att göra den industriella utvecklingen hållbar? Medverkar gör bl a Scania, Combitech, Husqvarna och Falks Metall samt forskare från Tekniska Högskolan (JTH) vid Jönköping University. 21 april, kl 09.00 - 16.00.

 

Många av samverkansföretagen har ett stort engagemang för samverkan skola-utbildning-arbetsliv och är delaktiga i flera olika samverkansprojekt, därför är det viktigt att samordna aktiviteter och frågor inom Teknikcollege för att minska antalet olika förfrågningar, olika forum och vara mer effektiva i samverkan.

Science Park och JU arrangerar årligen AI-dagen under höstterminen.

Personal från YH Jönköping har deltagit på Teknikcollege handledarutbildning.

 

Vi vill erbjuda våra blivande årskurs 3 elever under sin uppstartsvecka av höstterminen i augusti ett besök i JU´s lokaler. Detta testades i augusti 2021 tillsammans med ED, läs gärna mer här: https://teknikcollege.se/valj-hur-lange-du-vill-plugga-och-gor-dig-vass-pa-arbetsmarknaden

 

​​​​Tekniska Högskolan i Jönköping (JTH) bjuder in tjejer i årskurs 2 och 3 på Teknikprogram, Naturvetenskapsprogram och Teknikcollege i Jönköpings län till Vera-dagen i oktober. Vera-dagen genomförs dels som en hyllning till Sveriges första kvinnliga ingenjör Vera Sandberg, dels för att inspirera unga kvinnor till att välja utbildning och karriär inom teknikområdet.

 

Länktips som tar dig vidare:

Här kan du ta del av Yrkeshögskolan Jönköpings magasin som presenterar utbildningarna som har stark koppling till företagens behov av kompetens och ger möjlighet för yrkesverksamma att vidareutbilda sig: https://www.sebroschyr.se/Jonkopings-YH/WebView/

 

YH-utbildningen Produktions-, e-handels- och lagerlogistik vänder sig främst till dem som idag arbetar med produktion eller logistik och som vill ta nästa steg i karriären. Utbildningen ger kompetens till att leda och genomföra förbättringsarbete i ett företags logistikverksamhet, med fokus på automatisering och e-handel.https://ju.se/om-oss/press/nyheter/nyhetsarkiv/2022-01-13-ny-yrkeshogskoleutbildning-startar-i-host.html

 

Kompetensutveckling för yrkesverksamma medarbetare på samverkansföretagen kan vara genom Yrkeshögskolan Jönköping, del av JU. https://yrkeshogskolanjonkoping.se/utbildningar.html

 

Sammanfattat utav Malin Blomqvist, processledare Teknikcollege Södra Vätterbygden