Om skolan
Program
Elkraftsingenjör
Som Elkraftsingenjör kommer du att ha ett utmanande och varierande arbete. Du kommer att arbeta såväl med det senaste inom teknik och förnyelsebar energi, som äldre befintlig och mer traditionell teknik. Att utbilda sig till Elkraftsingenjör vid Yrkeshögskolan Syd ger möjlighet till arbete i flera verksamheter med olika inriktningar, allt från eldistribution till industrier och konsultföretag med arbete mot såväl låg som högspänningsrelaterade anläggningar.
Elingenjör
En elingenjör är en person som arbetar med tekniska arbetsuppgifter kopplade till elektricitet och behövs inom flera fackområden tex bygg och industri. Du kommer att arbeta med att ta fram kundanpassade lösningar utifrån funktionsbeskrivningar och kravspecifikationer. Arbetet handlar ofta om att ta fram ritningar, scheman, tekniska beskrivningar och andra systemlösningar. En elingenjör som arbetar med elsystem i fastigheter arbetar med att designa belysning och kraftsystem i tex bostäder, skolor eller sjukhus. Dessa system projekteras i nära samråd med arkitekter, byggnadskonstruktörer och teknikkonsulter för att utforma morgondagens fastigheter. En elingenjör som arbetar mot industrin arbetar nära automationsingenjörer och mekanikkonstruktörer för att tillsammans skapa maskiner och utrustningar som är en förutsättning inom den moderna industrin. Det kan tex handla om maskiner för att förpacka livsmedel eller bygga avancerade produktionslinjer inom bilindustrin. Utbildningen lämpar sig även utmärkt för de som har ett mer praktiskt intresse och som kanske vill få rollen som projektledare inom elinstallationer.
Automationsingenjör
Som automationsingenjör har du en betydande roll inom arbetslivet och du är den som tar fram automatiserade lösningar i form av produkter och utrustningar och ger förslag till förbättningar för såväl tillverknings- som processindustrin. Arbetet är utmanande och utvecklande och din kompetens efterfrågas främst av konsultföretag som levererar tekniska lösningar till tillverknings-, fordons-, livsmedels-, läkemedels- process- och petrokemisk industri. Automation är idag ett nödvändigt konkurrensverktyg inom industrin där det medvetet satsas på att göra tillverkningsprocesserna högautomatiserade och anpassade till nya tankesätt som Industry 4.0 och Smart Factory.
Energiingenjör
Utbildningen till Energiingenjör inom miljö, klimat och förnybart ger utmärkta möjligheter till en framtid med kvalificerade arbetsuppgifter inom energibranschen som innefattar produktion, installation, underhåll och service av energianläggningar och energisystem. Exempel på verksamheter kan vara anläggningar och system för VVS, Ventilation, Värme, Vindkraft, Solenergi, Vatten. Du kan också med utbildningen som grund arbeta med rådgivning och support för att finna energieffektiva lösningar.
Tågtekniker
Som utbildad tågtekniker vid YHS kommer du att arbeta med underhåll på någon av de tågdepåer som finns runt om i landet. I Skåne är det främst Hässleholm där samtliga 111 Öresundståg underhålls och servas. I Helsingborg finns en depå i Raus där Pågatågen får motsvarande underhåll. I Malmö finns det också anläggningar för underhåll av tåg, lok och vagnar. I Sverige finns det flera depåer i exempelvis, Nässjö, Göteborg, Falköping, Eskilstuna, Stockholm och Västerås. Som tågtekniker kan du även arbeta med underhåll på spårvagnar i till exempel Lund, Göteborg eller Norrköping. Underhåll av spårbundna fordon är en dygnet runt-verksamhet vilket innebär att du kan komma att arbeta i skift. Som tågtekniker har du en nyckelroll i att planera underhåll, förebygga och avhjälpa problem. Genom utbildningen har du fått med dig såväl teoretiska som praktiska kunskaper och färdigheter inom el, elektronik och mekanik. Beroende på vilket företag du hamnar på kan du komma att arbeta på olika spårbundna fordonstyper.