Teknikprogrammet en utbildning som bidrar till många vägval senare i livet

Här får du möta Arvid Runström och Lissie Klasson alldeles i slutet av deras utbildning innan studenten i somras, Teknikprogrammet på Erik Dahlbergsgymnasiet i Jönköping. Båda läser inriktningen Samhällsbyggande och miljö.
Arvid har många intressen bl a att sporta, vara ute i naturen, prylar och vara med kompisar. Lissies intressen är träna och vara med kompisar.

Bild
Studerande case Arvid storytelling från Södra Vätterbygden
Teknikprogrammet inriktning samhällsbyggande och miljö i tre ord: lärorikt, roligt, spännande.

Arvid berättar om sitt gymnasieval i slutet av grundskolan och sin gymnasieutbildning: För mig var det viktigast att gå en utbildning som jag tyckte lät rolig och som man har stor nytta av i framtiden och som bidrar till många vägval. Jag hade hört om teknikprogrammet på ED och det verkade roligt och intressant. Till er som går i 9:an nu: Välj det som ni tycker verkar roligt och välj det som ni vill gå, inte något som någon annan vill att ni ska gå. Jag valde senare inriktningen samhällsbyggande och miljö, eftersom jag var intresserad av arkitektur och byggnadsverk. Det roligaste och intressantaste med min utbildning har varit de kurser som blandat teori med praktiska moment, exempelvis byggnadsverk där vi byggde lekstugor och hade teori. Det bästa har varit alla nya kompisar och alla lärare som jag har fått bra kontakt med. Kompisar som går andra utbildningar tycker att det verkar roligt på teknikprogrammet och många ångrar att de inte valde teknik. Om jag sammanfattar min utbildning med tre ord blir de lärorikt, roligt, spännande. 

 

Lissie berättar om hennes tankar i 9:an: Det viktigaste för mig har varit att jag efter gymnasiet skulle ha stora möjligheter. Jag ville verkligen inte begränsa mig efter ett val som jag tog dryga tre år innan studenten. Jag ville ha många dörrar öppna och inte behöva läsa kurser efter gymnasiet INNAN jag läser på högskolan, exempelvis plugga extra mattekurser. Mitt tips till dig på grundskolan är att Satsa! även fast man är skoltrött, det kommer att lätta redan första året. Förändringen från högstadiet till gymnasiet, tycker jag minskar skoltröttheten. Min utbildning beskrivet med tre ord är mångsidig, givande, rolig. Mina favoritdelar av utbildningen har varit skolans samarbete med Teknikcollege och därmed föreläsningar o s v som vi erbjudits i samband med det. Jag valde inriktningen samhällsbyggande och miljö för att få in praktiska kurser i min annars teoretiska linje, för att få lite omväxling i schemat helt enkelt. Det bästa har varit alla fina, fina lärare jag stött på och har fått lära känna under utbildningen.

Efter studenten väntar militärtjänstgöring i Halmstad där Arvid ska bli plutonsbefäl. För att få fler tjejer att välja teknikprogrammet tror Arvid att man ska tänka på att marknadsföra ingenjörsyrket på ett bättre sätt. Det har alltid varit ett maskulint yrke och jag tror att många uppfattar yrket som att man bara sitter framför datorn på ett kontor. Den bilden måste man få bort, avslutar Arvid. 

Lissie tror inte att det är något specifikt att göra för att öka antalet tjejer utan fortsätta arbeta för att minska tabun kring utbildningen.  Mina kompisar som går andra program blir förvånade över att jag studerar något som sägs vara så krävande. Efter studenten i sommar ska jag jobba på IKEAS lager. Och även till hösten ska jag jobba någonstans. 

Det finns fem olika inriktningar på teknikprogrammet, olika skolor erbjuder olika inriktningar. Alla studerande börjar gemensamt i årskurs 1 och på vintern efter drygt en termin gör man sitt inriktningsval till årskurs 2 och 3. Det finns vissa undantag, fråga lärarna på skolan.

Teknikcollege – kvalitetssäkrade utbildningar som leder till jobb i teknikbranschen

Företagen i Södra Vätterbygden behöver många fler medarbetare som har en utbildning inom teknik och industri. Här finns jobben! Teknikcollege arbetar för ökad attraktion för utbildningar som leder till jobb i industrin och ökad samverkan med arbetslivet så att studerande på Teknikcollege-certifierade utbildningar ska få regelbunden kontakt med arbetslivet och lokala företag. 

Kontakta gärna processledare Malin Blomqvist i Teknikcollege Södra Vätterbygden om du vill veta mer om vilka utbildningar i Jönköping, Habo, Mullsjö och Vaggeryd som är certifierade inom Teknikcollege. 

 

Studerande case  Lissie storytelling från Södra Vätterbygden