Inför gymnasievalet

Stort intresse för industritekniska på Fenix öppna hus

26 oktober 2021 | Södra Vätterbygden
Förra veckan arrangeras öppet hus på Fenix kultur- och kunskapscentrum i Vaggeryd. Varje gymnasie- och yrkesprogram fick tio minuter på stora scenen att inför besökarna presentera utbildningsinnehållet kort. Att jobben inom industrin finns, råder det ingen tvekan om, det är nya att anställda som behöver bli fler. En reflektion baserad på fakta utifrån en kompetenskartläggning samt hur kompetensbehovet inom industrin har sett ut under en längre tid.
Bild
Rolf Claésson med elever

Tidigare, i september, redovisade Jönköpings län tillsammans med tre Teknikcollegeregioner en stor kompetenkartläggning i länet. Siffror som visade ett stort glapp mellan anställningsbehovet och utexaminerade studerande nu och långt framåt. Rolf Claésson är en välkänd och omtyckt lärare på industritekniska programmet på Fenix och är väl medveten om den stora efterfrågan som finns på kompetent arbetskraft. Han är har länge jobbat inom Teknikcolleges samverkan och drivet tycks bara fortsätta. Under förra veckan höll Fenix öppet hus inför gymnasievalet, ett arrangemang där han och ambassadörer från teknikprogrammet och industritekniska var en viktig del av programmet och för framtidens industri.

Upplägget på Fenix öppna hus, utöver vanliga bemannade montrar, var att varje program fick egen scentid inför de ca 200 besökarna; gymnasieväljare och deras vårdnadshavare. På scenen hade Rolf med sig tre killar från industritekniska programmet som på Fenix erbjuder inritningarna svetsteknik och CNC.

– Det var fler än vi väntat som besökte oss och kollade på våra tio minuter på scen. Alla satt kvar och lyssnade och industritekniska drog mycket folk. Det var roligt att de satt kvar och lyssnade på eleverna, som själva var positiva och entusiastiska, men också lite nervösa. Något som väl släppte när presentationen var igång, berättar Rolf om sina elever och förberedelserna inför.

Rolf och eleverna presenterade det industritekniska programmet och svarade på publikens frågor om utbildningsinnehållet. Rolf fokuserade också på att berätta om utvecklingsmöjligheterna med utbildningen. Att det finns allt ifrån att stå och vända bitar, till att programmera eller bli säljare. Det finns inte en väg, utan man kan välja allt från det enkla till det mer avancerade.

Tjejer i monter
Tre gymnasieelever redo att svara på frågor.

– När vi var tillbaka i montern hade hade vi en av tjejerna från teknik med som skulle visa upp CAD. Honhade ett exempel på en produkt där hon börjat med att skissa den för att sedan rita upp den i cad-verktyget. Ett populärt inslag som gör det enkelt att se processen från idé till färdig produkt, säger Rolf. 

Det finns stora utvecklingsmöjligheter i industrin, men det är inte känt för alla. Därför är öppna hus så värdefulla och ger möjlighet till att visa upp verkligheten. Att lyfta vitsen med samverkan inom Teknikcollege är också ett plus. Inom industrin är det rent och snyggt och det är också där jobben finns. En näst intill oändlig kombination av arbetsuppgifter och väg till utveckling. 

Tänk på det inför ditt kommande gymnasieval.

Tänk framtid. Tänk Teknikcollege. 

Fenix kultur- och kunskapscentrum

Fenix har ett bra samarbete med företagen genom bland annat Teknikcollege samt nya lokaler på företaget AQ där eleverna gör flera studiebesök för att tidigt få en inblick i företagsmiljön. Skolan är också ett testcenter för Industri BAS och Svets.