Samverkan i Mora stärker industrin - en modell för framtidens kompetensförsörjning

12 mars 2025 | Dalarna
Mora har gymnasieskolan och YH-utbildningen visat hur det formella utbildningssystemet kan bidra till industrins utveckling. Genom korta, skräddarsydda utbildningar möter de företagens behov och stärker både industrins konkurrenskraft och utbildningens attraktionskraft. Modellen, byggd på nära samarbete och gemensamma målsättningar, inspirerar andra att satsa på liknande initiativ.
Bild
Hans Andersson

Industrins betydelse och utmaningar i Dalarna

Tillverkningsindustrin är avgörande för Dalarnas konkurrenskraft och sysselsättning. Med ett samhällsekonomiskt bidrag på 11,4 miljarder kronor årligen spelar sektorn en central roll i regionens framtid. Läs mer i vår rapport om Industrins kompensförsörjning i Dalarna. Samtidigt har industrin länge brottats med kompetensbrist, delvis på grund av en underdimensionerad industriteknisk utbildning.

I Mora låg industriprogrammet nere i sex år men återupptogs 2018 efter påtryckningar från industrin. Detta tydliggjorde behovet av både fler utbildningsplatser och riktade insatser för att vidareutbilda redan anställda.
Nu står industrin inför ännu större utmaningar – från den gröna omställningen och digitaliseringen till ett osäkert världsläge. Behovet av ett strategiskt perspektiv på kompetensförsörjning är akut. Mora gymnasium och Yrkeshögskolan har tagit fram en framgångsrik modell som bygger på nära dialog med industrin och en vilja att hitta gemensamma lösningar.

En modell byggd på behov och samverkan

Ritningsläsning
Hans Andersson, lärare och programansvarig för det Industritekniska programmet
Mora gymnasieskola

Det började med ett företag som efterfrågade en utbildning i ritningsläsning för sina anställda. Hans Andersson, lärare och programansvarig för det Industritekniska programmet utvecklade snabbt en endagskurs, anpassad efter företagets behov. Kursen blev en succé – såväl nyanställda som erfarna medarbetare deltog och ryktet spred sig till fler företag.

Utbildningarna, som är en mycket komprimerad variant av innehållet i gymnasieutbildningen, bygger på företagens specifika önskemål. Hittills har cirka 150 personer från fem företag utbildats, tack vare en stark vilja och hårda prioriteringar från utbildarnas sida. Materialet är skräddarsytt för varje kurs och kombinerar företagens egna ritningar med kompletterande kompendier och deltagarnas erfarenheter. Hans Andersson beskriver samarbetet som en positiv cirkel:

-Vi vill hjälpa företagen eftersom de hjälper oss – exempelvis genom att erbjuda APL-platser. Många av kursdeltagarna blir också handledare för våra gymnasieelever. Dessutom ger utbildningarna intäkter till programmet, vilket bidrar till att förstärka den industritekniska utbildningen i Mora.
Hans Andersson, lärare och programansvarig för det Industritekniska programmet på Mora gymnasium

Från grundutbildning till fördjupning – nästa steg för FM Mattsson

Ritning FM Mattsson
FM Mattsson tillverkar bl a blandare
FM Mattsson

FM Mattsson i Mora arbetar ständigt med förbättringar, där en gemensam kompetensgrund inom ritningsläsning och mätteknik är avgörande för att säkerställa enhetliga kvalitetskontroller. Av den anledningen bedömde organisationen att det vore bra med en gemensam kompetensgrund inom ritningsläsning och mätteknik. FM, som redan samarbetar med Mora Gymnasiums Industritekniska program, vet att de elever som gör praktik hos dem och som sedan anställs är industritekniskt kompetenta. Efter att ha tittat på de utbildningsalternativ som fanns bedömde FM att Mora Gymnasium hade det bästa utbildningsupplägget varpå 30 medarbetare genomförde en dagskurs i ritningsläsning.

Mikael Ågren, Teamcoach och Mattias Pettersson, Verkstadstekniker på FM berättar att utbildningen gav bra resultat.
Förutom att ge deltagarna ny kunskap synliggjorde den också att kunskapsnivån varierade bland medarbetarna, säger Mikael Ågren. Nu vill företaget gå vidare med fördjupningsutbildningar och en liknande satsning inom mätteknik. De ser även behov av mer avancerade utbildningar för tekniker som utvecklar arbetsmetoder. Samtidigt pågår ett arbete med att utveckla organisationens mätprotokoll, vilket ligger i linje med planerna på fortsatt kompetensutveckling inom ritningsläsning och mätteknik.

Samverkan och framtid

Modellen visar hur det formella utbildningssystemet kan bidra till industrins utveckling. Den nära kopplingen mellan skola och företag, där båda parter vill hjälpa varandra utifrån samma målsättning, har varit avgörande för framgången.
Dan Gustafsson, operativ chef på IUC Dalarna, sammanfattar:

Den här kompetensutvecklingen sker utanför skolans ordinarie verksamhetsplan men är en strategiskt värdefull satsning – inte bara för gymnasieskolan och företagen utan för hela kommunen. Jag är övertygad om att detta kommer höja attraktionskraften för såväl industrin som industriutbildningen.
Dan Gustafsson, IUC Dalarna

Skolan är idag godkänd som testcenter för Industriteknik Bas* samt för CNC-grönt certifikat. Målet är att kunna validera både gymnasieelever och framöver även externa deltagare, samt att kunna erbjuda anställda kompetensutveckling, vilket ytterligare stärker regionens kompetensförsörjning.
 
*Läs mer om Svensk Industrivalidering.