Rikskonferensen 2022

1 december 2022
Längst upp i norr arrangerades Teknikcolleges rikskonferens 2022. Detta år var vi i vackra Luleå. Temat för konferensen var Energi in – energi ut där vi vill rikta fokus på energi- och hållbarhetsfrågor, sett både utifrån klimatet och en långsiktig kompetensförsörjning för svensk industri. Nytt för i år var det lunch-till- lunch-koncept som gjorde det möjligt att delta i två dagar och umgås under en härlig middag med norrländskt tema på kvällen.
Bild
RK

Varje år arrangerar Riksföreningen Teknikcollege Sverige sin rikskonferens, genomförd i olika städer varje år. Vår rikskonferens är ett forum som samlar starka aktörer inom både industrin och den offentliga sektorn då konferensdeltagare är representanter från arbetsgivar- och arbetstagarorganisationer, industriföretag, politiska beslutsfattare, lärare, rektorer, och studie-och yrkesvägledare. Rikskonferensen är en plats för alla engagerade inom Teknikcollege att mötas och lyssna på intressanta talare och seminarier samt byta erfarenheter kring gemensamma svårigheter och framgångsfaktorer.

Under årets konferens gick den röda tråden längst temat energi in – energi ut, med grunden i Sveriges pågående energiomställning men framför allt den energi som konceptet Teknikcollege ger svensk industri. Bränslet in i Teknikcollege i form av nya studerande på våra certifierade utbildningar skapar sedan god energi ute på arbetsmarknaden i form av rätt och efterfrågad kompetens.Ett hållbart Teknikcollege innebär att skapa en långsiktig samverkan mellan företag, utbildningsanordnare och kommuner. Det är också inom vårt koncept som vi kan vara med och utbilda morgondagens hållbarhetsarbetare och göra avtryck inom den gröna omställningen.

Konferensen hade besökare från hela Sverige, mestadels lärare, men även näringsliv, intresseorganisationer och externa fanns med bland de 160 besökarna.

Efter en gemensam lunch startade konferensen genom att konferensens moderator Kristine Wiklund, Expert Arbetsmarknad och kompetensförsörjning på Gröna arbetsgivare välkomnade Klas Wåhlberg, vd på Teknikföretagen och Åsa Tjärnberg, ordförande för Teknikcollege Norrbotten, upp på scenen.

Efter den introduktionen var det dags att prata Energiomställning med Peter Larsson, regeringens samordnare för omställningen i Västerbotten och Norrbotten. Detta följdes av panelsamtal om energiomställning med Åsa Tjärnberg, Sofia Geller, H2 Green Steel, Monica Lejon, Region Norrbotten och Sandra Söderberg, SSAB.

Efter en trevlig och välbehövlig fika-paus med energipåfyllning fick vi lyssna på Mia Bernhardsen från Svenskt Näringsliv, när hon pratade om industrins kompetensförsörjning i Tc-soffan på stora scen.

Därefter var det dags för ungdomarna att äntra scenen då det var dags för panelsamtal om hur de unga ser på framtiden. Detta pass modererades av av Simon Sundbom, framtidskommunikatör i Norrbotten.

Första dagen avslutades med ett en timme långt seminariepass. De pass som fanns att välja på hade titlarna: Industritekniska programmet - ett framtidsprogram, Praktik för minderåriga, Attraktiva jobb, attraktiva utbildningar, Teknikcollege som regional mötesplats och Teknikcolleges roll i klimatomställningen.

Den fullspäckade dagen avslutades sedan med fördrink och trerätters-middag i Kulturens hus. Under middagen höll landshövding Lotta Finstorp tal och berättade om framtidsutsikterna för industrin i norr. Det blev även en högtidlig prisutdelning av årets Samverkanspriser.

Konferensens andra dag kickade igång 8.30 med ytterligare ett en-timmes seminarie-pass. Därefter var det samling framför stora scen igen där Cindy Kite, hållbarhetschef, och Daniel Wikström, produktionsdirekör, på Polarbröd i Älvsbyn höll ett bejublat framförande om ”Fabriken som brann ner, men på ett makalöst snabbt sätt byggdes upp igen med stor prioritet på social, ekonomisk och klimatsmart hållbarhet”.

Konferensen avslutades med panelsamtal om högskolebehörighet, där deltog Mikael Hedkvist, Oscarsgymnasiet, Josefine Larsson, IF Metall, Julia Björnfot, Kalix naturbruksgymnasium och Tommy Töyrä, Undervisningsråd på Skolverket.

Efter detta var det bara kvar för moderator Kristine Wiklund att summera konferensen tillsammans med Peter Stenberg, vd på Teknikcollege. Och de var rörande överens – detta hade blivit ett par lärorika och inspirerande dagar med många givande möten.

En av konferensens större överraskningar var att utbildningsminister Mats Persson hade spelat in en personlig hälsning till konferensens deltagare, den kan du ta del av här.

RK
RK
RK
RK