Projektet "Sommarjobba säkert" framgångsrikt för färre olyckor bland sommarjobbare

27 juni 2023 | Skåne
Perstorp AB driver sedan 2012 ”Sommarjobba säkert” - ett projekt som startade efter en period då sommarjobbare skadats på jobbet, och i högre utsträckning än ordinarie personal.
Bild
Sommarjobba säkert

Johan Bergfors är EHS-tekniker på Perstorp och en av de ansvariga för utbildningen.

- Vi är en processindustri och det finns riskfyllda miljöer och arbetsmoment på siten, säger Johan. För oss är det helt oacceptabelt att medarbetare skadas på jobbet. När vi startade den här utbildningen var målet att ge sommarjobbarna rätt förutsättningar och kunskap, och få ner antalet olyckor till noll.

Ett mål som man också har nått till nära 100%  – sedan ”Sommarjobba säkert” startade 2012 har det endast skett en sommarjobbsolycka.

Vad innehåller utbildningen?

På Perstorp tar man årligen emot ett 70-tal sommarjobbare, varav cirka 30 är helt nya. En del kommer från Perstorps tekniska gymnasium, och har därför goda förkunskaper med sig in. Oavsett tidigare erfarenheter deltar samtliga på heldagsutbildningen ”Sommarjobba säkert”.

- De som varit med tidigare år deltar inte i alla utbildningsmoment, men utmanas å andra sidan med svårare övningar, säger Johan. Det kan till exempel handla om att göra riskbedömningar för farligare situationer, och utifrån underlag ta skapa instruktioner för arbetet. Det blir intressanta och givande diskussioner!

I upplägget ingår moment som HLR, personlig skyddsutrustning, slangar och kopplingar samt att följa rutiner. I några av övningarna jobbar man tillsammans med räddningstjänsten.

- Vi vill ha så lite powerpointpresentationer i storgrupp som möjligt, säger Johan. Mer praktik än teori, och med verklighetsförankring! Alla övningar vi gör är kopplade till sådant som faktiskt skulle kunna inträffa här.

Dagen inleds med besök och välkomnande av VD Michael Cronqvist, och avslutas med mingel och snittar med ledningsgruppen.

- Vi vill visa att hela företaget står bakom, och att sommarjobbarna och deras välmående och säkerhet är viktiga för oss, säger Johan.

 

Hur gör man för att stärka arbetet kring säkerhet för sommarjobbare? Johans bästa tips:

  • Titta på vilka risker som finns för just sommarjobbare. Det är inte säkert att sommarjobbare och ordinarie personal är involverade i liknande olyckor. På Perstorp såg vi till exempel fler sommarjobbare som skadade sig i arbete med slangar och kopplingar. Då kopplade vi övningar och diskussioner till just de momenten som vi sett var riskfyllda.
  • Gör alla delaktiga, med många praktiska prova-på-moment i mindre grupper
  • Mer praktik än teori! Inga långa powerpointpresentationer i storgrupp.
  • Visa att hela företaget prioriterar säkerhet!
  • Uppmana till att alltid våga fråga. Alla olyckor går att undvika!