
Kristine Wiklund modererade Sara Bondarevsky, Teknikcollege, Linda Rönnbäck, Teknikcollege Norrbotten, Ann-Soffie Perrin, Gröna arbetsgivare och Caj Louma, Transportföretagen (på länk) i panelen Attraktion.
Gröna arbetsgivare bjuder årligen in till en skoglig konferens, vanligtvis ett fysiskt möte på Clarion Arlanda. Men även denna coronavinter var upplägget tvunget att bli digitalt, men med några fysiskt på plats på Svenskt näringsliv i Stockholm. Grönas konferens vänder sig till skolor som utbildar inom skogsbruk, i samverkan med näringen. Tema för dagen var som många år innan attraktion och kvalitet; två viktiga delar för att kompetensförsörja den gröna näringen. Huvudtråden under dagen skulle följa hur delarna samspelar på ett effektivt sätt och hur natur, skog och djur kan bli en ännu mer attraktiva utbildningsval.
Teknikcollege har mycket kontakt med Gröna arbetsgivares kompetensförsörjningsexpert Kristine Wiklund som också modererade konferensens paneldeltagare. I Gröna arbetsgivares verksamhetsplan för den skogliga delen beskrivs att deras verksamhet ska ha ett stort fokus på Teknikcollege. Frågorna som Gröna och Teknikcollege driver är i flera fall liknande, därav anledningen till att Teknikcollegerepresentanter deltog med tre representanter i två av fyra paneler.
Från Teknikcolleges kansli deltog kvalitetssamordnare Rickard Bäck och kommunikatör Sara Bondarevsky. Det regionala perspektivet stod Linda Rönnbäck, processledare i Tc Norrbotten för. I Norrbotten certifierades den första naturbruksutbildningen 2018 på Kalix Naturbruksgymnasium och sedan dess har populariteten för programmet varit fortsatt stark. Rickard deltog under passet Kvalitet i utbildning och redogjorde för Teknikcolleges kriteriekoncept.
– Under min del pratade jag om kvalitet i utbildning där jag lyfte fram Teknikcolleges åtta kriterier och hur de har arbetats fram genom att titta på de skolor där det fungerar bäst. Och såklart att företagens egna behov alltid står i centrum vid påverkan på utbildningarna. Jag pratade också om att företagens närvaro i skolan bygger motivation hos både lärare och elever, vilket också ger högre kvalitet, säger Rickard Bäck.
Under passet attraktion var paneldeltagarna förberedda att prata attraktion och ett ökat intresse för yrkesutbildning, hur får man den och vad är det branschen behöver. Det var även stort fokus på fler tjejer in i de gröna näringarna, inom transport och på Teknikcollegecertiferade utbildningar. Något som dockade i passet Jämställdhet som också diskuterades under konferensen.
Inom Teknikcollege har vi länge jobbat mot att våra industrirelevanta utbildningar ska vara attraktiva utbildningsval, bland annat med hjälp av rätt insatser, mot rätt målgrupp i rätt tid. Vi har också länge jobbat med förebilder i form av ambassadörer som visar upp utbildningarna och industriyrkena på ett sätt som är begripligt, intressant och verklighetstroget.
– Industrin behöver fler huvuden generellt då kompetensbristen är ett faktum, men självklart vill vi också öka andelen tjejer. Ju med mångfald inom våra yrken desto bättre blir utfallet och ju svårare utmaningar kan vi lösa tillsammans, säger Sara Bondarevsky.
– Det var roligt att många lyssnade och att konferensen verkar ha varit uppskattad. Vi har jobbat med attraktion och kvalitet alla tidigare konferenser och detta år hade vi även med jämställdhet som ju är en form av attraktion. Vi ville få ihop en röd tråd genom alla fyra panelteman och att deltagarna skulle uppfatta länken dem emellan, och det känner jag att vi lyckades med, säger Kristine Wiklund, expert arbetsmarknad och kompetensförsörjning och moderator för konferensen.