Jonathan Lundin arbetar på Fagerhults personalavdelning och arbetar bl a med att rekrytera ny personal. Jonathan presenterade bl a olika tekniska roller som efterfrågas på Fagerhult och berättade också om deras arbete med hållbara produkter som belysningsarmaturen Multilume, som Fagerhult fått utmärkelser för under 2021. Jonathan nämnde också arbetet med att utveckla intelligenta system som värmekartläggning, system som känner av vart i lokaler flest människor befinner sig och vart belysningen kan stärkas eller dämpas för att spara energi.
Marie Fredriksson presenterade bl a RISE verksamhet som forskningsinstitut och uppdraget från regeringen att arbeta för en hållbar tillväxt i Sverige. Marie berättade också om sin väg från Teknikprogrammet på gymnasiet via studier till maskiningenjör vid Jönköpings Tekniska Högskola och olika arbeten under karriären till den tjänst hon har idag som enhetschef för en enhet inom RISE som kallas komponentgjutning.
Andreas Lindberg Pruth från RISE avslutade med att berätta om gjutningsförsök, som ofta är en stor process med olika förberedelser som behöver göras där många kollegor med olika kompetenser samarbetar. Själva gjutningen simuleras så att man kan upptäcka risker för defekter. Genom att utveckla och förbättra CAD-ritningen får man så småningom en detalj som är redo att gjutas i sandformar. Sandformarna i sig kan skrivas ut i 3D-printar. Gjutkomponenten scannas och utvärderas att de så att detaljen matchar förväntningarna, säger Andreas.
Tillsammans skapade de tre presentationerna ett givande och lärorikt inslag i undervisningen där det går att hämta upp mycket och utveckla vid kommande samtal i olika kurser på våra Teknikcollege-utbildningar.
Vi återkommer med mer från denna aktivitet i samverkan som två företags-case här på webben.
Sammanfattat utav processledare Malin Blomqvist