Tildas stora intressen är matte och truppgymnastik. Emils intressen är dator, sport, matte och fysik.
Tilda berättar om sitt gymnasieval i 9:an: Jag ville gärna gå en utbildning där jag kunde ha kul och lära mig om saker som intresserar mig. Eftersom jag gillar matte, ville jag gå en utbildning med mycket matte. Mitt tips till dig på grundskolan är att välja något som intresserar dig utan att tänka på folk runtomkring och vad de tycker, det blir roligare då. Under tiden på ED har jag fått höra av kompisar på andra utbildningar att det är coolt att jag läser teknikprogrammet. På vintern i årskurs 1 valde jag inriktningen Teknikvetenskap, eftersom jag ville läsa så mycket matte som möjligt samt få med mig många kurser och därigenom lärdomar inför framtiden och framtida studier. Utbildningen är väldigt aktuell, tekniken är ju framtiden. Det finns så många aspekter av teknik vilket gör utbildningen väldigt mångsidig.
När Emil gick i 9:an och skulle välja till gymnasiet var det viktigast att skolan och lärarna var bra, kändes bra. Emil berättar mer om sin utbildning: Kurserna matte och fysik passade mig bra så jag valde inriktningen teknikvetenskap, den är teoretisk och bredast. Jag tycker att teknik och labbar är roligast och mest intressant i utbildningen, förutom matte och fysik.
Det bästa med utbildningen har varit lärarna. I sommar efter studenten ska jag ta det lugnt och bada. Senare ska jag plugga på högskola, teknisk fysik på Chalmers i Göteborg. Välj teknik om du gillar matte och fysik och vill bli smartast i kompisgänget!
Vad tror du, Tilda, att man kan göra för att få fler tjejer att söka teknik?
Man ska tänka på att visa flera sidor av teknik, vad det innebär och att det faktiskt är så mycket mer än bara koppla kretsar eller bygga bilar. Jag tror att man måste ändra och bredda teknikämnet redan tidigt i grundskolan och hela vägen upp till 9:an. Hylla tjejers teknikintressen redan från tidig ålder! Min teknikutbildning kan beskrivas i tre ord: intressant, givande och kul, säger Tilda. I sommar ska jag sommarjobba på Fläkt Group i produktionen. Till hösten ska jag flytta till Lund för att studera till civilingenjör i maskinteknik.
Tilda avslutar med att avslöja vad som varit det bästa med utbildningen: De duktiga trevliga lärarna som verkligen kan sina ämnen och verkligen visar att de vill att eleverna ska lyckas.
Det finns fem olika inriktningar på teknikprogrammet, olika skolor erbjuder olika inriktningar. Alla börjar gemensamt i årskurs 1 och på vintern efter drygt en termin gör man sitt inriktningsval till årskurs 2 och 3. Det finns vissa undantag, fråga lärarna på skolan.
Teknikcollege – kvalitetssäkrade utbildningar som leder till jobb i teknikbranschen
Företagen i Södra Vätterbygden behöver många fler medarbetare som har en utbildning inom teknik och industri. Här finns jobben! Teknikcollege arbetar för ökad attraktion för utbildningar som leder till jobb i industrin och ökad samverkan med arbetslivet så att studerande på Teknikcollege-certifierade utbildningar ska få regelbunden kontakt med arbetslivet och lokala företag.
Kontakta gärna processledare Malin Blomqvist i Teknikcollege Södra Vätterbygden om du vill veta mer om vilka utbildningar i Jönköping, Habo, Mullsjö och Vaggeryd som är certifierade inom Teknikcollege.