Förebild

Möt Mixum i Motala - Förebild när det gäller PRAO, praktik och handledarutbildning

28 april 2023
Mixums VD Magnus Franzén tycker att det är mycket viktigt att företaget tar ett socialt ansvar. Därför finns det nästan alltid praktikanter från olika håll i huset. Läs mer om företaget och hur de arbetar nedan. Malin Lindström, kvalitets- och miljöansvarig på Mixum berättar.
Bild
Malin Lindström, Mixum
Mixums robot

Mixum är ett livsmedelsföretag i Motala med ca 65 anställda just nu. Till sommaren kommer man att vara över 100 på grund av att vi då äter mer sallad. För här tillverkas en stor del av det vi hittar i mataffärernas salladsbarer där man själv får plocka ihop sin lunchlåda.

Det finns tre produktionsavdelningar där man bl.a. kokar ägg, tar fram produkter till salladsbarer samt smörgåstårtor, färser, såser och majonnäsbaserade sallader. Dessutom finns logistikavdelning och serviceavdelning.

Malin Lindström är kvalitets- och miljöansvarig och har jobbat länge på företaget. Hon berättar att företaget utvecklas hela tiden, just nu går man mot digitalisering av alla linjer för att kunna analysera start, stopp och alla kvalitetsdokument som krävs när man arbetar med livsmedel. Det kan handla om temperaturer, restsyre i förpackningar och pH-mätningar. Man inför nu också avvikelsehantering i ett digitalt system vilket kommer att spara tid och säkerställa kontroller.

I produktionen finns en robot och många maskinlinjer. En stor del av arbetet är övervakning av att allt fungerar och servicetekniker finns i huset för att underhålla och lösa problem.

Företagets VD Magnus Franzén tycker att det är mycket viktigt att företaget tar ett socialt ansvar. Därför finns det nästan alltid praktikanter från olika håll i huset.

Teknikcollege brukar efterfråga PRAO-platser i industrin och här har vi ett företag som alltid säger ja! PRAO-elever från högstadiet får riktiga uppgifter som att hjälpa till att göra smörgåstårtor och sallader och plocka varor.

Mixum har ett samarbete med Daglig verksamhet på Motala kommun och personer med funktionsnedsättning får komma och arbeta några timmar, något de verkar trivas bra med. Periodvis har man även tagit emot praktikanter från Särvux. Malin rekommenderar Skolverkets handledarutbildning just för personer med funktionsnedsättning, den ger bra tips.

Elever från bland annat El- och Energiprogrammets inriktning Automation är alltid välkomna och Mixum tog även emot dem under pandemin. En APL på Mixum kan leda till sommarjobb.

Sist men inte minst har Mixum ett samarbete med flera Yrkeshögskoleutbildningar och har ofta en studerande på plats för LIA. Just nu en tjej som jobbar med vattenförsörjning och har till uppgift att hitta energitjuvar på företaget.

Malin berättar att de tycker att det är bra att få in nytänk i företaget och att det är berikande att ta emot praktikanter. Ofta kan de se på verksamheten med nya ögon och hitta förbättringsmöjligheter.

Mixum är en förebild på ett sätt till! I vinter har nämligen 17 personer på företaget gått Teknikcolleges handledarutbildning.

Malin, varför bestämde ni er för att skicka så många?

Jo vi har många skiftledare, teamledare och avdelningsansvariga på företaget och vi ville helt enkelt höja dem och ge dem mer kunskap om och verktyg hur man tar hand om praktikanter. Det är viktigt att få veta hur man kan ta hand om olika människor. Vi gjorde det även för praktikanternas skull. Även skyddsombudet var med.



Tror du att det blir någon förändring efter utbildningen?

Vi diskuterade bland annat att skolan skulle kunna bli bättre på att informera oss om vem det är som kommer! Till exempel var de är i utbildningen, om det är något särskilt de vill eller behöver träna på. Då kan vi bli bättre på att lägga upp och planera praktiken.



Var ni nöjda med utbildningen?

Vad jag har hört så var alla nöjda och att de fått verktyg för att bli bättre handledare!



Mia Hasselgren-Lundberg, Processledare och utbildningsledare