Skarpt läge där det slår gnistor om samverkan skola-arbetsliv

Industrinatten goes daytime i Vaggeryds kommun

7 juni 2022 | Södra Vätterbygden
Industrinatten goes daytime genomförs för första gången i Teknikcollege-regionen Södra Vätterbygden. Det blir en viktig mötesplats där industrin möter framtida medarbetare. Tio industriföretag i Vaggeryds kommun öppnar sina dörrar 8-9 juni och välkomnar in skolungdomar i verksamheterna. Alla 190 elever i årskurs 8 i kommunen erbjuds denna möjlighet, tillsammans med sina lärare och studie- och yrkesvägledare. Industrinatten är en unik möjlighet för skolpersonal, för elever och även för föräldrar att lära sig mer om modern industri. Eleverna från Fågelforsskolan och Hjortsjöskolan får komma ut på olika industriföretag där de kan bilda sig en egen uppfattning om yrkesroller, arbetsmiljöer och framtida möjligheter.
Bild
det slår gnistor

Vi medverkar i arrangemanget och öppnar våra dörrar för ungdomarna

En klass Hjortsjöskolan Södra Vätterbygden

Äntligen kör vi skarpt läge med industrinatten goes daytime. Industrinatten ger ungdomarna en förståelse för hur en modern industriverksamhet ser ut idag. De får en bild av arbetsmarknaden och möjligheter till framtida praktikplatser, utbildningar och jobb, och knyter värdefulla kontakter med företag i sin kommun. Respektive företag engagerar flera medarbetare under besöken för att visa olika yrkesroller och arbetsuppgifter för att ge ungdomarna egna upplevelser av vilka möjligheter som finns när man utvecklas inom teknik och industri.

Vi medverkar i arrangemanget och öppnar våra dörrar för ungdomarna i bygden: WOG Trä, PMC Cylinders, Jernbro, EVI Industries, AQ Enclosure, Anderssons Mekaniska, Kinnarps, Stacke Hydraulik, Isakssons Metallindustri, Thor Ahlgren, Styrkonstruktion, Ekets Uppåkra, Saab, Vaggeryds kommuns näringslivsavdelning, Science Park.

Isakssons Metallindustri i Hok med 20 anställda varav 4-5 medarbetare de senare åren har kommit från Teknikprogrammet, är ett av tio företag som välkomnar grundskoleelever under Industrinatten goes daytime. De arbetar med skärande bearbetning med olika maskiner som förenklat kan beskrivas som liggande borrmaskiner.

Det viktigaste under gymnasietiden är att du skaffar dig en bra bas inför arbetslivet. Industritekniska programmet och teknikprogrammet ger en bra grund för att arbeta inom industrin, säger Patrik och Joel Isaksson till Malin på Teknikcollege och fortsätter:

” Har man som ung vuxen tränat på problemlösning, logiskt tänkande och matematik har man en bra grund för att kunna börja hos oss och få en snabb utveckling här på företaget. Operatörer kan utvecklas och arbeta vidare på företaget i andra roller. Många hos oss växer i sina roller beroende av vad de önskar att få utveckla sina kunskaper inom. ”

Mikael som guidar eleverna i verkstaden under besöket är ett exempel på detta.  Mikael arbetar nu som verkstadschef. Genom olika internutbildningar, exempelvis genom maskinleverantörer, får man nya möjligheter. Mikael visar eleverna hur flödet genom fabriken är. Materialet gör ett varv i fabriken och bearbetas på olika sätt.

För ökad kvalitet i företagsbesöken arbetar eleverna med samarbete med Möte med en entreprenör, ett läromedel från Ung Företagsamhet och materialet Introduktion till industrin från IUC Sverige. Företagsbesöken efterarbetas likaså tillsammans i olika tvärgrupper.

Inspirationsföreläsning avslutar en givande dag med samverkan

Axel inspirationsföreläsning på eftermiddagen

Skoldagen avslutas med en inspirationsföreläsning med bl a Teknikcollege Södra Vätterbygdens nya regionala styrgruppsordförande sedan maj 2022, Axel Werner, Saab Surveilliance i Huskvarna. Axel arbetar som mekanikingenjör och berättar för eleverna om sin egen resa från grundskoleelev, genom gymnasiet till högskolestudent för att bli ingenjör. Att vara ingenjör är att vara uppfinnare och problemlösare, förklarade Axel. Problem är till för att lösas. Vi jobbar tillsammans i team för att lösa olika slags utmaningar.

Andra medverkande på eftermiddagen är  Vaggeryds näringslivsavdelning, Elin Ohlsson affärsutvecklare på Science Park och rektor Karin Jakobsson på Fenix Kunskapscentrum, som berättar som Teknikcollegecertifierade utbildningar i vår region. Om ni vill ha jobb direkt efter gymnasiet är detta  exempel på bra utbildningar att välja, avslutar Karin. Elin kopplar samman sådant hon själv arbetat inom som ingenjör inom industriell ekonomi, affärsidéer och start-up företag som hon arbetar tillsammans med på Science Park med det hon sett på två av företagsbesöken med klasserna.  "Vi såg exempel på 3D-printing. I framtiden har kanske varje företag som exempelvis Stacke Hydraulik  och Jernbro berättade om, en 3D-printer för att själva kunna  skriva ut reservdelar när någon del  går sönder och behöver bytas ut. Ni som var med på WOG Trä idag såg exempel på ett flöde i tillverkningen genom fabriken. det fanns rullband som materialet flyttades utmed och olika moment gjordes." Elin berättar också kort om välkända möbler och produkter som designas och tillverkas i olika material i Vaggeryds kommun. Företagen i vår del av länet har kontakter över hela världen vilket ger spännande möjligheter till jobb.

Elin berättar om möbeltillverkare
Karin berättar om utbildningar i Södra Vätterbygden

Sammanfattat utav Malin Blomqvist, processledare Teknikcollege Södra Vätterbygden.

Här hittar du mer information om konceptet Industrinatten från IUC Sverige: http://www.industrinatten.se/ 

Sprida information om lokala företag till fler elever på skolan

Utställning med affischer från företagsbesöken utanför matsalen

exempel från elevernas utställning efter företagsbesöken

Eleverna bearbetade företagsbesöken genom samtal i grupper och att bearbeta foton från besöken med korta texter. Alla grupper redovisade genom varsin affisch som visades för övriga elever på skolan.