Historisk regionfinal i innovationstävlingen Blixtlåset – 18 lag tävlar i Dalarna

20 mars 2025 | Dalarna
För första gången anordnas en regionfinal i innovationstävlingen Blixtlåset i Dalarna. Den 25 mars samlas 18 lag från fem skolor för att tävla om en plats i riksfinalen. Tävlingen, som sätter innovation och entreprenörskap i fokus, engagerar elever i gymnasieskolan och stärker samverkan mellan skola och näringsliv.
Bild
Regionfinal Blixtlåset

Lugnetgymnasiet och Hagströmska gymnasiet står bakom initiativet och ser tävlingen som en plattform för framtidens ingenjörer och entreprenörer:

- Blixtlåset är fantastiskt utvecklande för våra elever, när de i grupp får utveckla lösningar på vardagsproblem utifrån både målgrupp, samhällsbehov och hållbar utveckling, och sedan presentera detta för personer i näringslivet. Vi på Lugnetgymnasiet är så tacksamma att den regionala finalen nu anordnas på "hemmaplan", vilket förhoppningsvis gör att fler skolor i Dalarna vill vara med.
Ulrica Danevad, Lärare i Svenska och UF, samt programutvecklare på Teknikprogrammet, Lugnetgymnasiet, Falun och Olof Ekfeldt, biträdande rektor Hagströmska Gymnasiet

Nationell innovationstävling

Blixtlåset, svenska gymnasiemästerskapen i innovation, är en nationell tävling där elever får utveckla egna innovationer, från idé till färdig prototyp, och presentera dem för en jury bestående av representanter från industrin och akademin. De högst placerade lagen från regionfinalen i Dalarna kommer att gå vidare till den prestigefyllda riksfinalen, där de tävlar mot lag från hela landet.

Den första regionfinalen i Dalarna markerar ett viktigt steg för att stärka innovationskraften i regionen och ge elever möjlighet att utveckla sina idéer i nära samarbete med företag och organisationer. Innovation och entreprenörskap är en viktig del i framtidens kompetensförsörjning på framtidens arbetsmarknad. Industri- och teknikyrken är innovativa yrkesroller och att få jobba med dessa perspektiv kan leda till att fler unga får upp ögonen för branschen och utbildningarna. 

Lugnetgymnasiet och Hagströmska gymnasiet står bakom initiativet och ser tävlingen som en plattform för framtidens ingenjörer och entreprenörer. Arrangerar gör Teknikerjakten, Högskolan Dalarna och Teknikcollege.

 

Tid och plats för regionfinalen:

Datum: 25 mars 2024

Plats: Högskolan Dalarna, campus Borlänge, Stationsgatan 4

10.30 – 12.00 Mässutställning

12:00 – 13:30 Lunchpaus
13.30 – 14.20 Presentationer av finalister inför jury och publik

14.20-14.45 Paus för juryöverläggningar

14.45-15.00 Prisutdelning!

 

Läs mer här: Anmälan öppen: Blixtlåset - samverkan kring Innovation och entreprenörskap | Teknikcollege

Anmälan här: Besök Blixtlåsets regionfinal i Dalarna!

Kontakt

Ingrid Saksvik, processledare Teknikcollege Dalarna; 070-200 62 14, ingrid.saksvik@iucdalarna.se 

Johan Sonne, Projektledare Högskolan Dalarna.; 073-2701630

jos@du.se

 

Om Teknikcollege

För svensk industris framtid - Teknikcollege är Sveriges största samverkansplattform för industrins kompetensförsörjning och en kvalitetsstämpel på utbildningar där kommuner, utbildningsanordnare och företag samverkar för att öka attraktionskraften och kvaliteten på tekniskt inriktade utbildningar. Industrirådet driver konceptet tillsammans med certifierade regioner. Teknikcollege har 24 certifierade regioner, 150 utbildningsanordnare, 3000 samverkansföretag, 180 aktiva kommuner

Om Teknikerjakten

Teknikerjakten är ett samverkansprojekt som drivs av Högskolan Dalarna. Projektet syftar till att stärka intresset för naturvetenskap och teknik från förskola till högskola, skapa förebilder inom teknikyrken, samt öka samarbetet mellan skola och näringsliv.

Genom en rad aktiviteter, såsom Teknikmässan, Blixtlåset och studiebesök på Högskolan Dalarna, får elever och studenter möjlighet att utforska tekniska och naturvetenskapliga utbildningar. Teknikerjakten erbjuder också kompetensutveckling för lärare samt stöd till skolprojekt för att stärka teknikundervisningen i regionen. Målet är att fler elever ska söka tekniska utbildningar och att skapa en starkare koppling mellan utbildning och arbetsmarknad.