Brinner för jämställdhet
Jämställdhet är en fråga som många, inklusive oss själva, brinner starkt för. Vi är två elever årskurs 3 på Hitachigymnasiet i Ludvika som under hösten 2022 skulle påbörja vårt gymnasiearbete. På grund av vårt engagemang kring detta ämne blev därför valet enkelt att det skulle handla om jämställdhet. I och med att vi går en teknisk linje, samt att jämställdhet inom teknisk produktion i många fall ligger ett steg bakom andra branscher, valde vi att göra ett arbete kring jämställdheten inom just en teknisk industri.
Till att börja med funderade vi mycket kring vad vi kunde bidra med genom vårt gymnasiearbete. Efter mycket fundering tog vi kontakt med ansvariga för jämställdhet på ett tekniskt företag, som i sin tur presenterade områden med förbättringspotential. Där framgick det att ett förebyggande arbete med den sociala kulturen kring könsrelaterade normer, fördomar och handlingar, främst inom produktion, skulle kunna ha en positiv påverkan på medarbetare och företaget i sin helhet. Därför valdes frågeställningen:
Vilka könsrelaterade normer, fördomar och handlingar finns inom produktion på detta företag?
För att kunna besvara denna frågeställning skickade vi ut en enkät till alla medarbetare och intervjuer utfördes på ett antal slumpmässigt utvalda personer inom produktion. Vi valde även att delta på ett antal av de möten kring jämställdhet, bland annat en workshop med enbart kvinnliga medarbetare där de kunde diskutera deras upplevelse och erfarenheter på arbetsplatsen.
Positiv förändring
Resultatet visade på att det finns vissa områden med förbättringspotential kring just könsrelaterade normer, fördomar och handlingar. Dessa områden var:
- Social kultur
- Könsrelaterade kränkande kommentarer
- Könsuppdelade arbetsmoment
- Sexuella kommentarer, handlingar och övergrepp
- Upplevd ojämlik rekrytering mellan könen
Frågeställningen fokuserar och lyfter främst saker som kan förbättras men det framkom under arbetet att majoriteten av medarbetarna inte upplever det som nämns ovan. Det framkom även att det under de senaste åren skett positiv förändring.
Under en intervju ställdes frågan hur jämställd upplever du din arbetsplats, varpå en kvinna svarade ”Den är väldigt bra, det har blivit mycket bättre med åren!”.
Genom detta arbete kring att uppmärksamma könsrelaterade normer, fördomar och handlingar inom produktionen på ett tekniskt företag kommer företaget hädanefter att kunna arbeta mot dessa. De metoder och de sättet att förhålla sig kring detta kan senare appliceras på andra tekniska industrier.
Intressant och givande arbete
Avslutningsvis tycker vi att detta har varit ett intressant och givande arbete. Vi hoppas att en förändring kring jämställdheten inom teknikbranschen kommer att fortsätta, ända tills alla har lika möjligheter och rättigheter oavsett kön.
Linnéa Niemiaho & Hanna Wahlqvist
TE20, Hitachigymnasiet, Ludvika