Bäckadalsgymnasiet mixar elever från teknikprogrammet och el- och energiprogrammet i entreprenörskapskursen

Från Nyhetsarkivet april 2021:Teknikintresse och kunskaper från utbildningen genererar innovativa affärsidéer i UF-företag

9 december 2021 | Södra Vätterbygden
Entreprenörskapskursen intresserar många studerande på teknikprogrammet runt om i vår region. Viveca Eriksson, UF-lärare på Bäckadalsgymnasiet i Jönköping sedan flera år berättar mer om upplägget av entreprenörskapskursen 20/21 på bl a Teknikprogrammet.

”Jag har en riktigt bra och driven grupp i år. Det är första året för mig med kombinationen elever från teknikprogrammet och el- och energiprogrammet inriktning data från årskurs 3 (TE3+EEDAT3), vilket har varit extra spännande få följa. Kursen entreprenörskap ingår i deras program.
Det är många av eleverna som tagit tillvara det de lärt sig i andra kurser och använt det i entreprenörskapskursen. De har i stor utsträckning haft erfarenheter och kunskaper från övrig undervisning som utgångspunkt i sina affärsidéer. Det är alltid extra kul när eleverna tar tillvara det de lärt sig under utbildningen och använder det när de driver sina UF-företag. Flera av företagen har använt kunskaper från CAD-kurser, andra har gjort hemsidor med webbshopar och ett företag har använt sina svetskunskaper. Att eleverna dessutom har tillgång till t ex 3D-printer, programvara som CAD och liknande ger dem helt andra möjligheter ta fram produkter själva. Vi har ett företag som mixat sig och har medlemmar från både teknik och data, vilket gett dem ännu mer möjligheter att komplettera varandra med kunskaper från annan undervisning.”

Bland Vivekas elever finns två UF-företag som jag vill uppmärksamma i nätverket Teknikcollege Södra Vätterbygden.

NFC Anywhere är ett UF-företag som drivs av Alexander Ström, Jonathan Karlsson, Emil Karlsson och Hugo Emmes. De har mycket information på sin hemsida om sig själva, sitt företag och sina produkter.

”Från början hade vi planer på en annan idé men kom snart istället in på en idé med digitala visitkort. Med kunskaper från Data- och Teknik inriktningarna vill vi utveckla våra idéer inom NFC tekniken. Vår idé är att implementera NFC i din vardag, vi är faktiskt först med detta. Vi släpper kontinuerligt nya serier och produkter. Allt från våra traditionella visitkort till Wifi tavlor. Vårt kort kan trigga automatiseringar, automatiskt skicka mejl, tända smartlampor, ansluta till Wi-Fi med mera. Våra wifitavlor hemma hos någon förenklar informationsdelning, om någon som är på besök vill anslut asig till nätet. Vi får nya idéer hela tiden. Eller vara ett sätt för dig att dela dina kontaktuppgifter utan visitkort. Ett miljövänligt och effektivt visitsystem. Det finns oändliga möjligheter. Vi hjälper dig att programmera våra produkter efter behov eller lär dig göra det själv.”

Tekniken som används i korten heter NFC och står för Near Field Communication, en trådlös kommunikation mellan enheter. Kortet behöver ingen strömförsörjning utan får det vid kontakt från andra enheter. Du har säkert stött på denna teknik innan liksom ditt bankkorts trådlösa betalning.

NCF Anywhere UF har samarbetat med ett företag i Stockholm som de köper chip med NCF-tekniken i. Samarbetet med Chipster har fungerat väl, det har varit några mindre utmaningar med leveranser. Deras fokusgrupp var egenföretagare exempelvis säljare, dock blev kunderna privatpersoner som var teknikintresserade. Pandemin har dessvärre påverkat möjligheterna att genomföra fysiska säljtillfällen. Killarna upplever just marknadsföringen som utmanande:

”Fysiska säljtillfällen hade betytt mycket för oss, att träffa kunder spontant vid mässor och likande för att kunna berätta mer om vad vi erbjuder, då få känner till tekniken. Vi har satsat hår på att utveckla vår webbsida. Vi har jobbat med hur vi kan förenkla produkter som också är mer hållbara. Vi gör manualer om hur korten används. Kika gärna på webben! Nu planerar vi för framtiden, då vi tar studenten i juni 2021. Kommande veckor blir avgörande och vi vill gärna komma i kontakt med teknikintresserade personer.”
Bild
UF-läraren Viveka med elever som driver UF-företag
UF företaget NCF Anytime från Bäckadalsgymnasiet

När Ung Företagsamhets tävlingsdag i Jönköpings län avgjordes våren 2021 nominerades UF företaget Scoreboard UF från Bäckadalsgymnasiet bland topp fyra i länets av 395 UF-företag i kategorin Årets innovation. Entreprenörerna som driver företaget heter Julia Carlsson, Moa Molin och Didric Edholm. På fritiden spelar de padel och när de funderade över en affärsidé insåg de att det saknades ett smidigt sätt att hålla koll på poängen i en padelmatch. 

 

Här berättar företaget mer om affärsidén och hur de arbetat fram sin produkt utifrån ett gemensamt intresse: 

”Vi startade helt enkelt med att göra en marknadsundersökning för att se om det var fler som hade samma behov som oss. Utifrån marknadsundersökningen blev vår idé möjlig, eftersom vi såg chansen att designa och ta fram en produkt som skulle kunna uppfylla detta behov.

Tillverkningen av produkten sker via en process som heter 3D Printing. Det är ett lokalt företag som hjälper oss att producera vår produkt, vår produkt produceras när det finns plats i det ordinarie körschema. Detta gör att produktionen inte utsätts för extra arbete för vår produkt. 

Eftersom padel är en idrott som har växt otrolig snabbt så kände vi att vår affärsidé och produkt ligger rätt både i tid och utveckling, så tillväxtpotentialen är stor. 

Produkten är framtagen i ett cad program, Solidwork2020. Vi tar nytta av att vi kan programmet sedan tidigare och använder de strategier vi har lärt oss för att ta fram varan. För att få fram storlek som uppfyllde enkelheten, utgår vi från en vanlig mobiltelefon eftersom den kan alla ha i fickan. Detaljerna som går in på de båda sidorna finns för att mindre material ska användas (miljövänligare) och för att göra produkten snygg för ögat. Från första början fanns det egentligen enbart en 2D riktning och under processens gång utvecklades den vidare till en 3D ritning i Solidworks2020.”

Jag passar på att tacka UF-lärare i regionen för läsåret som varit, särskilt tack till Viveka för inspiration och jag önskar alla er elever stort lycka till med arbetslivet eller fortsatta studier efter gymnasiet. 

Malin Blomqvist, processledare Teknikcollege Södra Vätterbygden