Yrkes- SM

Yrkes-SM är viktigt del i högstadieelevernas framtida yrkesval

Yrkes-SM är Sveriges största satsning för att öka intresset och rekryteringen till yrkesutbildningarna. Från Teknikcollege Östra Småland deltog ca 670 elever och pedagoger. Scanias kommunikatör Emma Karsheimer åkte med en buss och intervjuade två studie- och yrkesvägledare.
Bild
Åk 8 oskarshamn
Foto Emma Karsheimer Scania

Från Östra Småland åkte flera klasser i årskurs 8 och åk 1 på yrkesprogrammen med till Yrkes-SM i Växjö över tisdagen 10 maj och onsdagen 11 maj. Stämningen har varit hög och intressena för de olika yrkesprogrammet har varierat mellan eleverna. Studie- och yrkesvägledare Emelie Söderström från Vallhallaskolan berättar att eleverna har uppskattat att se alla olika program som har berättat om sig själva och att tävlingarna har varit roliga att se. 

- Jag tror det är bra för eleverna att se vad man kan göra inom de olika yrkesprogrammen, så det inte bara är vi som SYV som berättar om det, utan att man får se personer hålla på med olika saker och maskiner. Vi pratade om exempelvis försäljningsprogrammet som såg jättebra ut. De hade personer som stod framme och visade hur man faktiskt kan sälja saker och jag tror att detta kan höja statusen på programmet, säger hon. 

Klasserna åker inte alltid till Yrkes-SM så nu när eventet var i Växjö så passade det bra med lagom avstånd från Oskarshamn. Emelie hoppas och tror på att Yrkes-SM har inspirerat eleverna.

- Det är ju aldrig att eleverna får se så mycket av programmen som man fick göra nu, exempelvis att se de som är jätteduktiga inom industrin och få se va de håller på med, så det är jättebra att eleverna fick se detta nu. Om vi märker att Yrkes-SM hjälper eleverna så åker vi gärna nästa år. 

 

Svetshjälm
Foto Emma Karsheimer Scania

Linn Engelholm är SYV på Rödsleskolan och instämmer i att dagen har varit väldigt bra, speciellt tävlingarna och utställningarna. 

- Bygg- och anläggningsprogrammet hade ett stort fokus och även naturbruksgymnasium för det är inga som ligger i närheten av oss som vi har möjlighet att kolla på. Så det har varit jättespännande att få se en helt annan sida och även själv börjat reflektera över hur man visualiserar program för elever på ett rättvist sätt. Jag tror att det har varit jättenyttigt för dem att komma hit och se programmen med egna ögon och prova på, för det måste få upplevas för att ge en så klar bild som möjligt. 

Efter två år med pandemin och inställda event så berättar Linn att det har varit extra viktigt för eleverna att få komma ut och uppleva event som Yrkes-SM.

- Nu är det här åttor som har haft möjligheten att ha praktik men det är viktigt att kunna ta ut dem och få se saker också. Vi kan inte ge en helt fullständig och rättvis bild utan det är erfarenheter som talar och jag tror att detta har väckt många nya intressen. Yrkesprogrammen kommer spela en stor roll längre fram vid gymnasievalen för det kommer behövas mycket rekrytering där. Så därför tror jag att det har varit jätteviktigt att eleverna får se med egna ögon och när man lyssnade på andra elever som gick omkring så känns det som att det har upptäckts nya intressen som de inte visste att de hade innan.

Linn berättar vidare att det har varit extra roligt att se tjejer visa upp program och prova-på-aktiviteter i områden där det kan förekomma fördomar om att tjejer inte brukar arbeta inom.

- Och att vi har fått möjligheten att åka är helt fantastiskt, säger Linn.

Maria yrkeslandslaget
Maria Tsychkova blev svensk mästare i CNC fräsning 2021 och i höst åker hon och laget till Shanghai för att representera Yrkeslandslaget.
Foto Emma Karsheimer Scania

Om Yrkes-SM

• Yrkes-SM arrangeras i Växjö 10–12 maj 2022. Evenemanget är öppet för alla och det är fritt inträde.

• Över 13 000 personer är redan anmälda till evenemanget.

• På plats kan man följa när Sveriges yrkesskickligaste ungdomar gör upp om SM-titlarna inom en mängd olika yrken.

• Besökare har möjlighet att upptäcka, utforska och prova på ett 60-tal yrken och yrkesmoment.

• Exempel på medverkande yrken är målare, träarbetare, plattsättare, it-tekniker, webbutvecklare, automationstekniker, svetsare, frisör, kock, undersköterska, fordonslackerare med flera.

• Yrkes-SM har arrangerats sedan 2004 på olika platser runt om i Sverige.