Teknikprogrammets inriktning informations- och medieteknik kan beskrivas med tre ord: utmanande, kreativ, ögonöppnande.

Här får du möta Jakob Linnarsson och Kajsa Andersson alldeles i slutet av deras utbildning innan studenten, Teknikprogrammet på Erik Dahlbergsgymnasiet i Jönköping.
Båda läser inriktningen Informations- och medieteknik. Jakobs intressen är allt inom datorer och IT, datorteknik, programvaror och dataspel. Kajsas intressen är webbutveckling, grafisk design, sport och musik.
Bild
Studerande case Kajsa storytelling från Södra Vätterbygden
Ta del av två elevers tankar om sin gymnasieutbildning på Erik Dahlbergsgymnasiet i Jönköping

Jakob tipsar elever i årskurs 9 som ska söka till gymnasiet:
Fråga mycket om kurserna och vad du kommer att lära dig i dem så att du vet att du kommer vara intresserad av det du ska läsa. Det gör ämnena mycket enklare. När jag sökte till ED la jag ett stort fokus på trivsel, både med lärarna och med arbetsmiljön.  Jag var osäker på vad jag ville arbeta inom och tänkte att teknik ger en många möjligheter i olika branscher. Mängden kurser och olika alternativ att välja bland gör att du kan specialisera dig inom något du tycker är kul.
Jag har alltid tyckt om datateknik och hade redan testat på webbutveckling så IT media var det perfekta valet av inriktning för mig. Mest intressant med utbildningen är att det finns en stor bredd i att lära sig saker om datorer och teknologin bakom dem. Det finns alltid mer att lära sig och nya system som skapas. Mina kompisar tycker att Teknikprogrammet passar mig och mina intressen väl. 

Kajsa berättar: Jag hade klart för mig väldigt tidigt att jag ville gå teknik. Jag ställde många frågor om olika kurser och om skolan till olika personer och fick en bra känsla för ED. Mitt tips till dig som ska söka gymnasiet är att läsa på om de olika programmen och speciellt om de olika kurserna som ingår.  Gå på många Öppet Hus på de olika skolorna och när du är där, ställ många frågor till både lärare och elever. Min utbildning kan beskrivas med tre ord: utmanande, kreativ, ögonöppnande. Alla elever på högstadiet behöver få uppleva flera olika typer av teknik i grundskolan. Många grundskoleelever hittar inte den typ av teknik som de tycker om, speciellt inte tjejer. Exempelvis är produktdesign inte något man håller på med på högstadiet.

Kajsa har sökt in till högskolan för att förhoppningsvis fortsätta studera grafisk design och webbutveckling efter sommaren. 
  

Det finns fem olika inriktningar på teknikprogrammet, olika skolor erbjuder olika inriktningar. Alla studerande börjar gemensamt i årskurs 1 och på vintern efter drygt en termin gör man sitt inriktningsval till årskurs 2 och 3. Det finns vissa undantag, fråga lärarna på skolan.

Teknikcollege – kvalitetssäkrade utbildningar som leder till jobb i teknikbranschen
Företagen i Södra Vätterbygden behöver många fler medarbetare som har en utbildning inom teknik och industri. Här finns jobben! Teknikcollege arbetar för ökad attraktion för utbildningar som leder till jobb i industrin och ökad samverkan med arbetslivet så att studerande på Teknikcollege-certifierade utbildningar ska få regelbunden kontakt med arbetslivet och lokala företag. 

Kontakta gärna processledare Malin Blomqvist i Teknikcollege Södra Vätterbygden om du vill veta mer om vilka utbildningar i Jönköping, Habo, Mullsjö och Vaggeryd som är certifierade inom Teknikcollege.