Gymnasiearbete på Teknikum

Teknikprogrammet förklaras i podcastserie

15 december 2021 | Kronoberg
Teknikcollege har träffat två av de tre tjejerna som i sitt gymnasiearbete driver en podcast om teknikprogrammet i Växjö. En podd som syftar till att få fler att förstå vad teknikprogrammet innebär i stort men också djupdykningar i de olika kurserna.
Bild
Teknikgossip podcast frontbild

Sprider teknikprogrammets innehåll till nyfikna nior

Eleverna på Teknikum i Växjö i Teknikcollege Kronoberg är i full gång med sina gymnasiearbeten. Tuva, Tilde och Tess valde att starta podcasten Teknik Gossip på temat teknikprogrammet för att upplysa fler om teknikprogrammets innehåll och möjligheter. I trean på teknikprogrammet på Teknikum går nio tjejer och 53 killar. Att uppdelningen ser ut så är inte ovanlig och det vill Tuva och Tilde gärna förändra. Men tanken med podden är inte att bara få fler tjejer till teknikprogrammet utan att generellt locka fler att välja teknik som sitt gymnasieval.

– I podden sprider vi vidare teknikprogrammet, vad som händer under och efter utbildningen. Vi vill få fler att lära sig mer om teknikprogrammet som helhet, samtidigt som vi själva får lära oss varför kursutbudet i programmet ser ut som det gör, säger Tuva som går teknikprogrammets inriktning produkt- och designutveckling.

Tilde och Tuva är rösterna i podden och Tess har hand om bearbetning och bakgrundarbetet. De utgår ifrån sin egen upplevelse och berättar saker som hänt de själva, men bjuder också in andra gäster för fördjupning.

– Som en del av vårt gymnasiearbete är vår förhoppning att vi också ska åka runt bland grundskolor och prata om teknikprogrammet, men pandemin satte lite stopp för det. Men vi ska kanske följa med Teknikcolleges processledare Maria Ihrmark i hennes skolbesök, säger Tilde som går inriktningen teknikvetenskap.

En podcast som når ut till många och till rätt målgrupp

Att välja mediet podcast gör det lätt att nå målgruppen niondeklassare och det är enkelt att nå många samtidigt. Teknikgossip finns på de tre vanligaste podcastspelarna Spotify, Acast och Podcaster och har även ett Instagramkonto kopplat till sig, vilket också gör att synligheten förstärks.

– Det var lätt att få in podden i alla poddspelare och just nu är det ett par hundra som lyssnar på podden och många ger tummen upp på Instagram. Flera i klassen lyssnar och tycker att det vi gör är bra, säger Tilde.

Fram till och med gymnasiearbetets slut kommer tjejerna att släppa cirka femton avsnitt, just antalet femton efter det antal kursinriktningar som teknikprogrammet innehåller. Strategin är att varje avsnitt ska gå djupare in på en av inriktningarna, men att det också ska finnas plats för specialteman, exempelvis tjejer som går teknik. Även Teknikcollege har fått introducerats i ett av avsnitten för att uppmärksamma att just teknikprogrammet på Teknikum är certifierat.

– Vi visste att vi var en del av Teknikcollege efter en kortare introduktion i ettan, men det är nu i och med podden som vi vet mer. Vilket ju är grejen med podden, att vi själva ska få utvecklas och lära oss mer om teknikprogrammet. Nu vet vi att det har en stor betydelse att vara en certifierad utbildning, säger Tuva. 

Tilde och Tuva bakom mickarna
Tilde och Tuva är rösterna i podden Teknik Gossip.

Att vara tjej på teknikprogrammet

Efter studenten kommer Tilde att plugga vidare, aningen inom design eller rymdteknik. Tuva vet att hennes möjligheter i princip är oändliga men kommer att vänta en stund med att plugga, men tror att civilingenjör eller designingenjör är valet sedan.

Båda tjejerna lyfter fördelen med att vara just tjej inom teknikbranschen, men också utmaningen med att det är så få tjejer som läser teknikprogrammet och att de hat känt sig rätt ensamma.

– Som tjejer behöver vi ta oss sig in i branschen och förstå att förändringen till att bli fler kvinnor är svår –men på god väg. Man får inte bli överkörd av alla män utan måste får stå upp för sig varje dag, säger Tuva som har upplevt att det känns annorlunda att vara tjej på ett program där det går mest killar.

– Man får tänka vi är en del av och hjälper till i denna förändring. Men man ska inte behöva ha skinn på näsan eller behöva gå in med inställningen att behöva försvara sig, för alla ska bli behandlade på samma sätt, fyller Tilde i.

På frågan om hur tjejer ska bli mer intresserade av teknikprogrammet på gymnasiet svarar Tilde att hon tror att det inte handlar om att attackera i frågan, utan att det nog funkar bäst genom att få in det på ett normalt sätt.

– Oavsett tjej eller kille måste man bilda sig en egen uppfattning om hur vi beskriver teknikprogrammet i podden, att man liksom skapar sig en egen aha-upplevelse. En känsla som faktiskt hela teknikinriktningen handlar om – just att man förstår hur saker funkar, avslutar Tuva.

Lyssna på Teknik Gossip

Känner du dig osäker på ditt gymnasieval? Vill veta mer om teknikprogrammet? Vi hjälper dig! Vår podcast kommer att ta upp allt du vill veta om teknikprogrammet, hur det är att vara tjej på teknik, allt om inriktningarna inom linjen, möjligheter efter gymnasiet och mycket mer! Bakom podcasten är vi 3 tjejer som nu går tredje året på teknikprogrammet. Som GA valde vi att göra just detta. En podd som ska inspirera fler ungdomar och tjejer att välja teknik. Hoppas ni är lika taggade som oss!