Teknikbranschen skriker efter unga utbildade inom teknik

Olika yrkesroller på Saab Training jobbar tillsammans i team och har kunder över hela världen. Här får du möta Malin Larsson, en av medarbetarna på Saab i Huskvarna. Malin arbetar idag som produktionsplanerare, men har testat andra ansvarsområden på Saab.
Bild
Malin och Rickard Saab
Malin Larsson och Rickard Bjursten i produktionen.
Foto: Malin Blomqvist
Malin Larsson jobbar på Saab.
Malin Larsson är produktionsplanerare på Saab i Huskvarna.
Foto: Malin Blomqvist

 Malin Larsson utbildade sig till högskoleingenjör efter sin gymnasieexamen från teknikprogrammet på Erik Dahlbergsgymnasiet (ED) i Jönköping.

– Jag har många olika möjligheter i mitt nuvarande yrke. Innan pandemin exempelvis hade jag möjlighet att åka utomlands och arbeta. I mitt arbete planerar jag produktionen så att vi kan leverera i tid till våra kunder. Jag är en länk mellan olika avdelningar såsom beredning, konstruktion, inköp och projektledare på Saab. Tillsammans gör vi allt för att det hela ska gå ihop. Jag trivs väldigt bra här, det är trivsamt, berättar Malin. 

"Efter gymnasiet läste jag industriell ekonomi och då hade jag nytta av gymnasiestudierna"
Malin Larsson

Kommer du ihåg hur du tänkte när du gick i grundskolan?

– Jag minns att jag var på Öppet Hus på olika skolor med det var först när jag kom till ED som jag fastnade. Under gymnasietiden på teknikprogrammet tyckte jag att teknikämnena var roliga. Efter gymnasiet läste jag industriell ekonomi och då hade jag nytta av gymnasiestudierna. Året innan högskoleexamen hade jag sommarjobb här på Saab och direkt efter min examen fick jag jobb. Teknikbranschen skriker efter unga utbildade inom teknik, säger Malin.

Malin visar oss runt på företaget och vi får bland annat se hur det ser ut på avdelningen hos ingenjörerna. De arbetar bland annat med att utveckla fordonssystem och test av applikationer. I produktionen, som är en av avdelningar, jobbar de i team. Malin berättar att hon arbetsleder, visar exempel på vad de jobbar med samt förklarar att de diskuterar mycket med varandra för att lösa diverse utmaningar.

Malin har ett kontor intill produktionsavdelningen och jobbar tätt tillsammans med exempelvis montörerna. En av dem är Rickard Bjursten, som har jobbat på Saab i mer än 20 år.

– Under åren har jag valt att prova på många olika arbetsuppgifter på företaget, berättar Rickard. Här testar vi alla produkterna innan vi levererar till kund. Vi sätter ihop olika produkter olika dagar. En annan dag är det något helt annat vi jobbar med, än det vi ser idag. Det är väldigt orderstyrt och kundspecifikt. Vi jobbar med kunder över hela världen, avslutar Rickard.

Filmproduktion på Saab
Filmproduktion på Saab, Malin Larsson och Rickard Bjursten i bild.
Foto: Malin Blomqvist

Vill du veta mer om Teknikcollege?

Teknikcollege arbetar för ökad attraktion för utbildningar som leder till jobb i industrin, ökad kvalitet i utbildningar och stärkt regional samverkan. Kontakta gärna processledare Malin Blomqvist i Teknikcollege Södra Vätterbygden om du vill veta mer om samverkan inom Teknikcollege i Jönköping, Vaggeryd, Habo och Mullsjö.

Utbildningar inom teknik, industri och automation i samarbete med företag och branscher.

Malin Blomqvist