Möt Niklas, produktionstekniker på Husqvarna Group - i Huskvarna

Teknikbranschen är framtiden, har du teknisk kompetens finns det jobb!

Niklas Falk Tellman arbetar som produktionstekniker på Husqvarna, ett företag som är engagerat på flera sätt i samverkan Teknikcollege Södra Vätterbygden. Husqvarna är ett internationellt företag med verksamhet och kunder på många olika platser runt om i världen. Vad gör man på jobbet om man är produktionstekniker och vilken utbildning kan man välja?
Bild
Niklas medarbetare på Husqvarna bredvid robot

Niklas berättar att han alltid gillat att skruva på saker och ting, se hur saker såg ut inuti, att lista ut hur saker fungerar.  När det var dags att söka till gymnasiet utgick han från i sitt teknikintresse och valde Teknikprogrammet på Erik Dahlbergsgymnasiet i Jönköping.

Det var kul att plugga med likasinnade, berättar Niklas.  Vi var väl förberedda på studierna som väntade efter gymnasiet. På den inriktning som jag läste hade vi mycket matte och fysik. Där väcktes intresset för att läsa vidare till ingenjör och mitt mål blev att läsa vidare på högskolan.

Här på Husqvarna har jag fördel av ingenjörsutbildningen.  Mitt jobb som produktionstekniker är väldigt fritt och jag styr min arbetsdag till stor del själv. Det är frihet under ansvar, att jobbet blir utfört. Ekonomiskt är det också bra och det karriärmöjligheterna är stora. Jag jobbar tillsammans med olika människor och maskiner, det är varierat och roligt. Tillsammans i grupp kommer vi fram till hur vi ska jobba.

Som produktionstekniker arbetar jag för att öka volymen på det vi tillverkar, så att vi tillverkar så mycket som möjligt till så lågt pris som möjligt. Allt som man tillverkar vill man få lönsamhet för på företaget. Jag har haft olika jobb efter min examen och inte varit arbetslös. Jag har slutat ett jobb på en fredag och börjat på en ny arbetsplats på måndagen, direkt efter helgen. Teknikbranschen är framtiden, har du teknisk kompetens finns det jobb! säger Niklas.

Att utveckla sitt teknikintresse ger möjligheter!

Idag är Husqvarna-koncernen världens största tillverkare av utomhusprodukter som robotgräsklippare, trädgårdstraktorer, motorsågar och trimmare. Koncernen är också ledande i Europa gällande bevattningsprodukter och är en av de ledande på världsmarknaden inom kaputrustning och diamantverktyg för byggnads- och stenindustrierna. Företaget startade i Huskvarna nära Jönköping redan på 1600-talet.  På 1800 talet bildades ett aktiebolag med namnet Husqvarna Vapenfabriks Aktiebolag. Här kan du ta del av företagets historia:  http://husqvarnamuseum.se/se/historia/

Teknikcollege arbetar för ökad attraktion för utbildningar som leder till jobb i industrin, ökad kvalitet i utbildningar och stärkt regional samverkan.

Kontakta gärna processledare Malin Blomqvist i Teknikcollege Södra Vätterbygden om du vill veta mer om samverkan inom Teknikcollege. Utbildningar inom teknik, industri och automation i samarbete med företag och branscher