Teknikcollege Södra Vätterbygdens regionala styrgrupp besöker samverkansföretag:

Kongsberg Automotive i Mullsjö

Det är viktigt att attrahera duktig personal till oss. Vi har ungefär 85 operatörer och ett 60-tal ingenjörer på vårt Tech-center här på företaget.
Bild
Regional stygrupp med gäster besökte Kongsberg i maj 2022
Teknikcolege SÖdra Vätterbygden

I samband med regionalt styrgruppsmöte i maj 2022 gör vi en rundvandring på företaget och André Djärf och Magnus Willman visar oss runt. Här på Kongsberg i Mullsjö tillverkar vi bl a fällbara nackstöd till bilar och växelspakar åt personbilar och även för tunga fordon. Det gäller att mäta både krafter och el i växelspaken. En stor mängd bränslefilter tillverkas också här, åt Husqvarnas röjsågar och motorsågar. En annan produkt som tillverkas är expansionskärl. Det största kärlet är på 1300 ton. Vi kan också 3D-printa plastdetaljer. Det är viktigt att attrahera duktig personal hit. Hos oss är IT-avdelningen stor. Vi har ungefär 85 operatörer och ett 60-tal ingenjörer på vårt Tech-center här på företaget. Det arbetar ungefär 250 personer här på företaget. Det är familjärt, alla i Mullsjö har en relation till Kongsberg.

Formsprutor i olika storlekar används i produktionen. Plasten smälts vid ca 200 grader och pressas in i de olika verktygen. Det blir då två färdiga halvor som sedan behöver svetsas ihop til en hel produkt, exempelvis en tank. Efter svetsmomentet behövs det göras en tryckprovning. Ett av två verktyg väger 5 ton i maskinen, berättar Magnus.

Enstaka maskiner är manuella, annars är det numera helt automatiserat för att klara konkurrensen. Robotar plockar ut över – och underdelar som kyls av innan montering och svetsning. Vid bearbetningen av metaller görs exempelvis svetsarbeten, svarvning och fräs.

Verktygsbänken - hjärtat när man jobbar med formsprutning.

Det gäller att ha koll på sina verktyg. Vi har duktiga verktygsmakare här på Kongsberg. Vi reparerar verktygen vid behov. Det är ingen stor omsättning på personal här, avslutar Magnus.

Varje morgon samlar André teamet och de går igenom aktiviteter och nuläget på avdelningen.

 

Elever i grundskolornas årskurs 5 i Mullsjö kommun besöker Kongsberg.

Till hösten välkomna man elever i årskurs 8 från Trollehöjdskolan i Mullsjö, i samband med Industrinatten goes daytime.

Medarbetare på företaget har deltagit på Teknikcollege handledarutbildning och man vill gärna utveckla samverkan med yrkesprogram och vuxenutbildning framöver genom medverkan i lokal och regional styrgrupp.

https://www.kongsbergautomotive.com/contact-us/scandinavia/mullsjo/

foto utav skylt samverkan Teknikcollege Södra Vätterbygden