Industrilärare + förstelärare = unik möjlighet

15 juni 2023 | Dalarna
En pratstund med Mats Gyllenvåg från Västerdalarnas utbildningsförbund, gav en intressant inblick i hans kombinerade roll som industrilärare och förstelärare.
Bild
Mats Gyllenvåg förstelärare
”I rollen som industrilärare och förstelärare får jag unika möjligheter att påverka utbildningar och undervisningsmetoder. Till exempel sitter jag nu och diskuterar med grundskolelärare hur vi ska öka läsförståelsen hos eleverna”
Mats Gyllenvåg, Gymnasielärare på Västerdalarnas utbildningsförbund

Industrilärare och förstelärare

En förstelärare är en erfaren och kompetent lärare som har en särskild roll inom skolsystemet. Mats Gyllenvåg i Vansbro är både industrilärare och förstelärare.

En förstelärare är vanligtvis en erfaren och skicklig lärare som har visat framstående undervisningsförmåga och ledarskap i klassrummet.

Förstelärarens roll att tillsammans med andra förstelärare, är att vara en expertlärare som stödjer och utvecklar andra lärare, sprider goda undervisningsmetoder, bidrar till skolans utveckling och kontinuerligt strävar efter att förbättra undervisningen och elevernas lärande.

Mats Gyllenvåg är rätt unik som industrilärare i rollen som förstelärare. Oftast är det grundskolelärare som har den rollen.

Vilken nytta har du av rollen Mats?

- Jag får unika möjligheter att påverka utbildningar och undervisningsmetoder. Tex så sitter jag nu och diskuterar med grundskolelärare hur vi ska öka läsförståelsen hos eleverna.

- Att i grupper med lärare från olika årskurser och med olika erfarenheter ger mig ny kunskap och motivation i mitt lärande och är en tillgång för både mig och mina elever.

Industritekniska programmet

Här utbildas man inom driftsäkerhet och underhåll, processteknik, produkt och maskinteknik och svetsteknik, en efterfrågad yrkesgrupp. Så efterfrågad att flera av eleverna har svårt med motivationen att stanna i skolan. Företagen drar i eleverna, och vill ha dom ut i jobb, innan skolgången är avslutad, vilket oroar Mats. ”Inte bra med en ofullständig utbildning. Vi får försöka utbilda både företagen och eleverna i vikten av utbildning” avslutar Mats.