Möt Evelina och Isabella på Fläkt Group Sweden i Jönköping

I den här branschen är det lätt att göra karriär

Här får du träffa två medarbetare på Fläkt Group Sweden som följts åt under många år. De har känt varandra sedan de var barn och gick på samma grundskola i Jönköping. De läste också samtidigt på Bäckadalsgymnasiet i Jönköping. De delar ett teknikintresse och båda valde teknikinriktade utbildningar under gymnasietiden. Evelina gick Teknikprogrammet inriktning design och produktutveckling. Isabella gick El-och energiprogrammet. Isabella arbetar idag som reklamationshanterare.
Bild
Evelina och Isabella

Evelina har arbetat på förtaget sedan 2016. När Evelina gick i 9:an fick hon möjlighet att gå på en ”prova på dag” på Bäckadalsgymnasiet. När jag testade att rita i 3D, då klickade det! berättar Evelina. 

Min teknikutbildning på gymnasiet gjorde så att jag kunde börja jobba som konstruktör här på Fläkt Group Sweden. Jag har exempelvis ritat i CAD både på skolan och på jobbet. Jag ritade bla en del komponenter. Jag har jobbat på många olika avdelningar sedan starten direkt efter sommarjobbet året jag tog studenten. Det är många företag som headhuntar oss som har gått en teknikutbildning. Det är även ekonomiskt fördelaktigt att välja teknikbranschen. Jag har tjänat bra på att utbilda mig till ett tekniskt yrke. Jag var bland de yngsta i mitt kompisgäng att köpa en lägenhet. Till hösten ska jag börja plugga på Jönköpings Tekniska Högskola. Jag gjorde ett val och tog klivet in i industrivärlden. Prova du också!

Isabella har testat flera olika ansvarsområden på företaget under de år hon arbetat här. Isabella berättar:

Min utbildning på Bäckadalsgymnasiet stämmer väl överens med verkligheten på företag. Jag har gått från att jobba med el ritningar och programmering och fått med mig många olika erfarenheter bla som montör i produktionen och jag har varit teamledare. Jag kom till Fläkt Group på intervju och chefen frågade om jag kunde börja jobba redan dagen efter.  Det gjorde jag. Mitt mål idag är att utvecklas inom företaget och gå vidare till andra tjänster längre fram. I den här branschen är det lätt att göra karriär, det finns många möjligheter. Vi tjejer är eftertraktade på arbetsmarknaden. Om man har viljan att göra något kan man göra mycket. Här på Fläkt Group är det trevlig gemenskap, många olika åldrar, gott och blandat helt enkelt.

Företaget tillverkar bla olika ventilationslösningar som integreras med de allra bästa energiåtervinningssystemen tillsammans med de mest effektiva fläktarna och smarta styrfunktioner.  Läs mer om företaget här: https://www.flaktgroup.com/se/om-oss/ 

Fakta: CAD är förkortning av Computer-aided design, Computer-assisted design eller Computer-aided drafting) är utformning av konstruktioner med hjälp av datorprogram. I första hand syftar begreppet på digitalt baserad design och skapande av tekniska ritningar inom konstruktionsverksamhet och arkitektur.

Att utveckla sitt teknikintresse ger möjligheter! 
Teknikcollege arbetar för ökad attraktion för utbildningar som leder till jobb i industrin, ökad kvalitet i utbildningar och stärkt regional samverkan.  Kontakta gärna processledare Malin Blomqvist i Teknikcollege Södra Vätterbygden om du vill veta mer om samverkan inom Teknikcollege. Utbildningar inom teknik, industri och automation i samarbete med företag och branscher