Från industritekniska till Ekets Uppåkra

Läs mer om Oskar och Robert som har utbildningsbakgrund från Fenix i Vaggeryd.
Bild
Oskar Ek
Oskar Ek arbetar som CNC-operatör vid flera olika maskinstationer i produktionen.
Foto: Malin Blomqvist
Oskar vid maskin
Oskar Ek vid en av maskinerna på Ekets Uppåkra.
Foto: Malin Blomqvist

Oskar Ek arbetar som CNC-operatör vid flera olika maskinstationer i produktionen på Ekets Uppåkra, ett företag i Skillingaryd i Jönköpings län. Ekets Uppåkra är ett av norra Europas mest kvalificerade företag inom skärande bearbetning. Nyckeln till framgång för dem att ha förmånen att förse världsledande industriföretag i en rad olika branscher med komponenter genom att kombinera toppmoderna maskinella resurser med den unika kompetens och gedigna erfarenhet som medarbetarna har. Här får du träffa två av dem, Oskar och Robert.

Oskar berättar att han är jättenöjd med sitt val av utbildning att bli CNC-operatör och börja jobba praktiskt direkt efter gymnasiet.

– Jag gör mitt fjärde år här. Om jag vill kan jag ta några extra kurser och utveckla mig. Då kan jag gå vidare på företaget och även få högre lön. På Industritekniska programmet på Fenix fick jag testa på och lära mig olika delar. Jag lärde mig programmera CNC-maskiner. Det har jag nytta av på jobbet idag. Jag förstår vad som händer runt om i produktionen. Under tiden på gymnasiet hade jag praktik och sommarjobb i industrin och jag var här på Ekets Uppåkra. Här har jag bra arbetskamrater och vi har bra arbetstider. Jag har testat att jobba på lager också, men här är det annorlunda. Oskar avslutar med att berätta om att han sökte jobb på Ekets Uppåkra innan studenten och han fick jobbet direkt, säger Oskar.

Robert Lagerkvist jobbar tillsammans med Oskar. Robert tog studenten från Industritekniska programmet Fenix i Vaggeryd 2006.

– Jag fick jobb direkt efter skolan som CNC-operatör, berättar Robert. Sedan dess har jag jobbat i 15 år inom industrin och här på Ekets Uppåkra har jag utvecklat mig. Numera har jag genomfört Svensk industrivalidering och har både grönt och blått certifikat inom CNC och skärande bearbetning. Idag jobbar jag som tekniker.

Robert Lagerkvist
Robert Lagerkvist jobbar som tekniker och har både grönt och blått certifikat inom CNC och skärande bearbetning.
Foto: Malin Blomqvist

Faktaruta

CNC, Computer Numerical Control är ett datorsystem för att styra verkstadsmaskiner.

Av dem som arbetar i produktionen i Skillingaryd är 21% kvinnor. Det är olika fördelat på olika avdelningar. Det är 205 anställda totalt varav 180 i produktionen.

Malin Blomqvist
Processledare
malin.blomqvist2@jonkoping.se
Kontakta mig gärna om du vill veta mer om samverkan inom Teknikcollege i Jönköping, Vaggeryd, Habo och Mullsjö. Utbildningar inom teknik, industri och automation i samarbete med företag och branscher.