Tid med branschen i Södra Vätterbygden

Fagerhults hållbarhetssatsningar ger stora möjligheter till spännande jobb och karriärer.

I det här företagscaset möter du Fagerhult som sedan lång tid varit ett engagerat företag inom Teknikcollege-samverkan.
Bild
Fagerhult logotyp

Jonathan Lundin arbetar på Fagerhults personalavdelning och arbetar bl a med att rekrytera ny personal.

tcsv olika tekniska yrkesroller på Fagerhult Belysning

Vid uppstarten av vårterminens samverkan i Södra Vätterbygden presenterade Jonathan Lundin lite om Fagerhults verksamhet för studerande på Teknikcollege-certifierade utbildningar, skolpersonal  på gymnasiet och grundskola. Jonathan berättade dels om olika tekniska roller som efterfrågas på Fagerhult och berättade också om deras arbete med hållbara produkter som belysningsarmaturen Multilume, som Fagerhult fått utmärkelser för under 2021. Jonathan nämnde också arbetet med att utveckla intelligenta system som värmekartläggning, system som känner av vart i lokaler flest människor befinner sig och vart belysningen kan stärkas eller dämpas för att spara energi. "Företaget Fagerhult har funnits i mer än 75 år och allt startade faktiskt som en julklapp – en lampa som blev så efterfrågad i bygden att en liten verksamhet startade. Idag arbetar 4400 personer i 28 olika länder i flera världsdelar inom den globala koncernen Fagerhult. Vi tillverkar belysningsarmaturer för offentliga miljöer som utbildningslokaler, sjukhus, butiker och industrier och även stadsmiljöer. Vi har exempelvis gjort belysning till sportanläggningar som Husqvarna Garden och konserthuset Spira. Fagerhult vill vara det ledande företaget inom hållbarhet i världen år 2025. Vi har tekniker hos oss som arbetar med att ta fram och utveckla intelligenta system för att spara energi. Vi har ett av Europas bäst utrustade belysningslaboratorium där vi bobbar med att göra våra produkter så effektiva och hållbara som möjligt. Vi jobbar mycket med design och effektiv belysning. " säger Jonathan.

Mikael Axnervik arbetar som fabrikschef på Fagerhult

MIkael Fagerhult tcsv

Mikael medverkar i vår senaste regionala film, Samverkan skola-arbetsliv i Teknikcollege Södra Vätterbygden. I slutet av filmen beskriver Mikael det stora behovet av kompetens inom tillverkningsindustrin: Jag och mina kollegor i branschen upplever en stor brist på kompetens. Vi söker exempelvis cnc-operatörer, robotingenjörer och på sikt även AI-tekniker och liknande jobb. Funderar du på att söka en teknisk utbildning? Tveka inte! Här finns stora möjligheter till spännande jobb och karriärer.

Länktips som tar dig vidare till mer om Mulitlume och mer om Fagerhults hållbarhetsarbete

Webbsida https://www.fagerhult.com/sv/om-fagerhult/hallbarhet/

Film An introduction to Multilume Re:Think - a luminaire in paper

 https://www.youtube.com/watch?v=hhc-VSvXyi8

Filmklipp med intervju med hållbarhetschef Niclas Thulin ang utmärkelsen Årets Klimatpris och Multilume: https://www.youtube.com/watch?v=uHLT11h548c

https://www.lansstyrelsen.se/jonkoping/om-oss/nyheter-och-press/nyheter---jonkoping/2021-10-22-fagerhults-belysning-vann-klimatpriset.html

Här är filmen om samverkan Teknikcollege som nämns i texten ovan: https://www.youtube.com/watch?v=AjVJyp4YpF0

 

Fagerhult är med i Teknikcollege regionala styrgrupp

Teknikcollege arbetar för ökad attraktion för utbildningar som leder till jobb i industrin, ökad kvalitet i utbildningar och stärkt regional samverkan.  Kontakta gärna processledare Malin Blomqvist i Teknikcollege Södra Vätterbygden om du vill veta mer om samverkan inom Teknikcollege.