Ungdoms-SM 2023

Elever från Teknikcollegecertifierade utbildningar vann ungdoms-SM i CNC-teknik

5 december 2023
I november anordnades ungdoms-SM i CNC-teknik på Elmia Subcontractor i Jönköping. Under tre intensiva dagar tävlades det i fräsning och svarvning och konkurrensen var tuff bland många duktiga ungdomar. Teknikcollege är otroligt glada och stolta över att vinnarna i de båda kategorierna kom från Teknikcollegecertifierade utbildningar, och att de två lagen nu har kvalificerat sig till Yrkes-SM i Karlstad 2024.
Emil och Måns vinnare svarvning
Vinnarna i svarvning, Emil Bermå Alexandersson och Måns Kronmar från Vilhelm Moberg Gymnasiet.
Foto: Mats Irstam

Några ord från det vinnande laget i svarvning:

– Vägen fram till finalen började redan i våras berättar Joacim Andersson, yrkeslärare vid Vilhelm Moberg Gymnasiet och anställd av Xylem. Då genomfördes en första deltävling där det ingick en teoridel plus att killarna skulle köra fram en detalj inom en begränsad tid. Emil och Måns tog sig vidare och gick hela vägen fram till semifinal. En semifinal där de var strået vassare än sina motståndare. Därefter var finalplatsen säkrad.

– Min roll i det här är att jag har tränat killarna i svarvning, jag har förberett och hjälpt dem hantera den tidspress som är under en tävling. Vi lärare är för övrigt med under själva tävlingen men får inte gå fram närmare än två meter från eleverna, berättar Joacim.

Emil och Måns går det industritekniska programmet vid Vilhelm Moberg Gymnasiet, en utbildning som är Teknikcollegecertifierad. Företaget Xylem samverkar med skolan, vilket bland annat innebär att eleverna som går ut med godkända betyg i alla ämnen erbjuds en provanställning på företaget efter utbildningen.

– Det var lite nervöst under tävlingarna men jättekul att vi gick hela vägen och vann, säger Emil.

Vinnarna Oskar och Erik svarvning
Vinnarna i fräsning, Oskar Gustavsson och Erik Andersson från Lichron Teknikgymnasium.

Martin Eng är huvudlärare i CNC-teknik vid Lichron Teknikgymnasium och har tillsammans med Jonas Severin coachat eleverna Oskar och Erik fram till segern i fräsning.

– Det är jag som har bråkat med killarna här i snart tre år, berättar Martin och skrattar. Men det är verkligen jättekul att de vann. Vi har haft två eller tre pallplatser tidigare och har som bäst varit uppe på tredjeplats. Men nu lyckades de här killarna gå hela vägen, jättekul verkligen, inte minst för de själva.

Oskar och Erik är duktiga både i svarvning och fräsning och hade gärna velat vara med i bägge kategorierna, men då tävlingarna pågick samtidigt var de tvungna att välja.

– Men det är inte så dumt att ha det här i sitt CV, att vara bäst i Sverige på fräsning, avslutar Martin.

Läs mer om ungdoms-SM på Skärteknikcentrums hemsida >>