Teknikcollege Norrbotten på plats i Boden under mässan Future Norrbotten

3 oktober 2022 | Norrbotten
Torsdag den 29 och fredagen 30 september arrangerades för första gången mässan Future Norrbotten på Boden Arena i Boden. 2 000 av Norrbottens niondeklassare kom med buss till Boden för att under två dagar möta länets utbildningsanordnare för gymnasieutbildningar, företag och organisationer. Målet med mässan var att ge de besökande eleverna en extra möjlighet att få information och inspiration inför de gymnasieval som väntar dem efter jul och nyår. Självklart fanns vi på Teknikcollege på plats tillsammans med våra skolor och samverkansföretag för att göra vad vi kan för att de ska få förståelse för alla de möjligheter som industri och teknikbranscherna erbjuder.
Bild
Future Norrbotten 2022
Gymnasievalet - ett av de största och svåraste valet som ung vuxen
Future Norrbotten 2022
Teknikcollege Norrbotten

Future Norrbotten var ett fantastiskt tillfälle för oss att träffa och vägleda eleverna inför de öppna husen som snart inleds på våra skolor. Det faktum att det var en blandning av utställare mellan utbildningsanordnare och företag gjorde att de elever som besökte mässan fick chans att träffa potentiella framtida arbetsgivare och föra dialog om vilka kompetenser och kunskaper de efterfrågar och kommer att efterfråga i framtiden. Tack vare att även skolorna fanns på plats kunde vi knyta ihop den röda tråden mellan utbildning och yrkesliv. "Om jag väljer det här programmet var och med vad kan jag jobba med sen och vice versa. Om jag vill jobba med det här hos ert företag vilken utbildning kommer då att krävas?"

Norrbotten behöver värna om alla de barn och unga som bor här och vi på Teknikcollege tycker att Future Norrbotten var ett gyllene tillfälle att konkret visa länets unga alla de framtidsmöjligheter som Norrbotten har att erbjuda inom i princip alla branscher men framförallt inom industri och teknik.  

Trycket i vår monter var stort under båda dagarna. Här hade besökarna möjlighet att träffa såväl elever som lärare från några av våra program. Eleverna från Teknikprogrammet hade med sig 3-D skrivare och besökarna kunde passa på och bli av scannade för att sedan få en liten miniatyr av sig själv utskriven i 3-D med sig hem. En annan aktivitet vi hade i vår monter var att de elever som besökte mässan fick testa framtidskoret, som består av digitala kortlekar. Här kunde eleverna välja om de ville veta mer om potentiella yrken efter avslutade  studier från ett specifikt gymnasieprogram eller veta mer om de olika gymnasieprogrammet. Nästan 600 elever tog chansen att testa ett eller flera framtidskort. När de genomfört kortleken fick de snurra på vårt lyckohjul där de hade chans att vinna fina priser. 
 

Vägledning- allas vårt ansvar
Future Norrbotten 2022

Att gymnasievalet är en utmaning för många av besökarna blev tydligt och då är vägledning och kunskap oerhört viktigt och något som är allas vårt ansvar. Det handlar om ett ansvar hos personal på grundskolan, studie- och yrkesvägledare, organisationer och aktörer så som vi på Teknikcollege, gymnasieskolorna, akademin och företagen men det handlar också om det ansvar som vi har som privatpersoner. Alla känner vi någon som är barn eller ung. Kanske är vi föräldrar, mormor eller farfar, bror eller syster eller bara en vän. Hur vi pratar om olika branscher, yrken, företag eller orter har betydelse men det som har störst betydelse är att vi faktiskt pratar om det. Att tro att en 15 åring har insikter, kunskaper och mod att fatta ett beslut själv är farligt att tro. Vi vet sedan tidigare att de behöver någon att bolla tankar och funderingar med och det var något som blev extra tydligt under förra veckans mässa. Ta er därför tiden att ställ frågan om det är något ni kan hjälpa till med till unga ni möter.

Vi vill tacka Future Norrbotten, våra samverkansföretag och våra skolor för god samverkan men framförallt vill vi tacka alla  er elever som besökte vår monter. Vi hoppas få träffa er igen under skolornas öppna hus men framförallt hoppas vi få träffa er igen till hösten på något av våra certifierade gymnasieprogram. Kom ihåg! Ett val till Teknikcollege är ett val för framtiden.