fbpx

Teknikcollege Teknikcollege Teknikcollege på Instagram Teknikcollege på Twitter Teknikcollege på facebook
Du är här:

”Vi behöver skapa relationer med ungdomarna som ska ut på arbetsmarknaden”

Möt Ellen Myrén Scott – Personalchef på Uddeholms AB som pratar framtid och om vikten av att släppa in barn och ungdomar i verksamheten. Dessutom får du reda på varför studerande vid Teknikcollegecertifierade utbildningar har lite förtur än andra hos Uddeholm.

Berätta lite om din vardag!

Jag är personalchef på Uddeholms AB. Det innebär att jag leder arbetet för min avdelning som har totalt 11 anställda. Jag sitter också med i företagets ledningsgrupp. Min vardag handlar mycket om att arbeta med t.ex. lönefrågor, förhandlingar, rehab, kommunikation, utbildning eller bemanning. Vardagen är alltså väldigt varierande.

Vad har du för utbildningsbakgrund och hur hamnade du i Uddeholm?

Jag är utbildad ekonom och jag läste på Karlstad Universitet. När det var dags att skriva uppsats fick jag uppdraget att göra det för Uddeholms AB och efter att jag blivit klar med examensarbetet blev jag erbjuden en anställning. Nu har jag varit här i hela 13 år.

Vad ville du bli när du var liten?

Det jag visste var att jag ville bort från orten jag växte upp på. I mina tankar och funderingar på att lämna och längta bort kom jag fram till att det ändå fanns något väldigt spännande med Uddeholm. Det är på något sätt som att det gamla möter det nya, som jag tycker är spännande. Från en bruksort till en annan och jag trivs jättebra!

Vad gör ni på Uddeholms Ab?

Vi tillverkar verktygsstål, vilket innebär specialstål för industrin. Det handlar alltså inte om en vanlig hammare, utan mer avancerade verktyg. Om vi tar en Smartphone, som ett exempel, är den tillverkad i en form och i den här formen finns stål från oss på Uddeholm. Vi har funnits sedan 1668, och vi är idag 850 anställda i Hagfors, Värmland – totalt har vi 3000 anställda runt om i hela världen, så vi är i allra högsta grad en global organisation, vi finns i alla världsdelar.

På vilket sätt är ni engagerade i Teknikcollege?

På många olika sätt. Vi är aktiva i styrgrupper på både lokal och regional nivå. Jag själv är lokal styrgruppsordförande i Hagfors. I Hagfors är vi väldigt stolta över vårt samarbete Älvstrandsgymnasiet och deras studerande.

Hur viktigt är det för er att samverka med regionens kommuner och utbildningsanordnare?

Jätteviktigt – vi ser det som att ett sätt att vara med och påverka och säkerställa att vi får den arbetskraft som Uddeholm behöver. Det stora syftet och mervärdet med vår samverkan är helt klart påverkansarbetet.

Kan du ge några konkreta exempel på hur denna samverkan går till?

Vi erbjuder praktikplatser av olika slag, t.ex. tar vi emot alla studerande som läser på det industritekniska programmet. Vi erbjuder även en hel praktikvecka för alla studerande på teknikprogrammet. Tillsammans med dem andra företagen som ingår i styrgruppen har vi utarbetat en modell som ska erbjuda så många som möjligt sommarjobb. Det innebär faktiskt att de studerande som går en Teknikcollegecertifierad utbildning har lite förtur.

Vilka medarbetare behöver ni i framtiden?

Det handlar framför allt om att hitta medarbetare med olika egenskaper – för oss är det är viktigt med både tjejer och killar. Det ska vara människor som är ambitiösa, nytänkande, öppna för förändringar och ansvarstagande. Teknisk bakgrund är naturligtvis bra, men i vår verksamhet finns det även andra yrkesroller som inte kräver teknisk bakgrund.

Ellen Myrén Scott 0432 (2)
Beskriv mervärdet för er med att engagera sig inom Teknikcollege?

Jag ser det som ett sätt för oss att visa upp oss som en attraktiv arbetsgivare för alla som läser Teknikcollegecertifierade utbildningar. Men det är också ett väldigt bra sätt för alla ungdomar att visa upp sig för oss. Att kunna skapa alla dessa relationer med ungdomar som ska ut på arbetsmarknaden är otroligt bra.

Hur viktigt skulle du säga att det är med en stark svensk industri idag och för framtiden?

Jag är övertygad om att industrin är en bas för svensk ekonomi. Sen finns det andra områden som också är viktiga men jag tror att industrin kommer fortsätta ha en viktig del i helheten och då måste vi vara starka.

Det finns många olika yrkesvägval idag. Har du något råd till barn och ungdomar som är nyfikna på teknik eller industri?

Man ska var nyfiken och våga prova, det brukar barn och ungdomar vara. Vi arbetar mycket med att öppna upp våra portar för att få folk att komma och besöka oss. Vi vill visa hur det ser ut och visa för barnen att det finns intressanta yrken här. Vi försöker även påverka lärare till att ta initiativ till studiebesök. Vi är med på arbetsmarknadsdagar, vi deltar på yrkesinformation för årskurs 9 som ska välja gymnasieprogram. Vi deltar också i en aktivitet som heter ”Hej-industrin”, den riktar sig till hela familjer.

Fakta

I Heta stolen: Ellen Myrén Scott

Yrke: Personalchef

Utbildning: Ekonom

Uppdrag inom Teknikcollege: Lokal styrgruppsordförande, Hagfors

Företag: Uddeholms AB

Produktportfölj: Verktygsstål som används huvudsakligen för tillverkning av industriverktyg för skärande, klippande och formande bearbetning av stål, metaller och plaster, i kallt eller varmt tillstånd. Ett genuint driv och engagemang, i kombination med ledande forskning och en strävan efter att alltid ligga steget före, har skapat världens starkaste varumärke inom verktygsstål.

Viktigaste marknad: Uddeholm är en världsledande leverantör och tillverkare av verktygsstål och våra produkter säljs över hela världen. Många av de saker du ser och använder i din vardag är skapade av ett verktyg tillverkat av Uddeholmstål. Bilar, mobiltelefoner, vitvaror, datorer. Dessutom gör de överlägsna egenskaperna i vårt verktygsstål att det också kan användas i maskinkomponenter och i andra sammanhang än de traditionella. Överallt där produktionen kräver yttersta precision och optimalt utförande används vårt stål.

Affärsidé: Uddeholm vill göra skillnad. Vårt nätverk av experter över hela världen ser tillsammans till att ständigt skapa lösningar åt kunden som är hållbara, säkra och långsiktiga – för oss själva och för våra kunder. Den som köper från oss får med andra ord mer än bara stålet. På köpet följer också vårt löfte om att alltid producera ett stål som är så miljövänligt som möjligt. Att nå dit är ett arbete som aldrig tar slut. Och det är ett löfte som måste ges varje dag.

Antal medarbetare: 850 personer i Hagfors, ca 3000 runt om i världen.

Kuriosa: I 350 år har Uddeholm tillverkat stål. 1668 byggde Johan Karlström en hammarsmedja och ett stålverk i Stjärnsfors, Uddeholm. Smedjor och gjuterier växte fram i regionen och med tiden kom de att förenas under företagsnamnet Uddeholm.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Vi skickar ut vårt nyhetsbrev sex gånger per år. Fyll i din e-post nedan och säkerställ att du tar del av det senaste från Teknikcollege.


Vi behandlar i förekommande fall dina personuppgifter, såsom din mailadress, i enlighet med de krav som uppställs av dataskyddsförordningen och dataskyddslagen. Vi behandlar inte personuppgifter som inte är nödvändiga för oss att behandla och inte under längre tid än som behövs. Läs mer om vår personuppgiftspolicy här.