fbpx

Teknikcollege Teknikcollege Teknikcollege på Instagram Teknikcollege på Twitter Teknikcollege på facebook
Du är här:
Ållebergsgymnasiet i Falköping

Traineeuppdrag på företag

Syftet med trainee är att ska skapa en bättre kontakt mellan gymnasieleverna och företagen. På teknikprogrammet saknas apl vilket gör det svårare för eleverna att träffa företagen, därav fördelen med trainee.


Trainee på Ållebergsgymnasiet i Falköping.

På Ållebergsgymnasiet genomförs traineen i samband med gymnasiearbetet tillsammans med kommunen och lokala företag som Floby, Leax och Kinnarps. Det är ett sätt att arbeta med kriterium 7, arbetslivets medverkan i utbildningen. För det krävs mycket logistik, att företagen ställer krav och att det finns utrymme i schemat.

–  Våra elever har en dag i veckan med fördjupningskurser kopplat till sitt traineeuppdrag och varje företag har en handledare som ansvarar över traineearbetet samt så har vi en handledare på skolan. Elever får söka in och sedan börjar en intervjuprocess för att hitta rätt kandidat för traineen. Sedan anpassar företaget ett uppdrag som matchar elevens förkunskaper. Samarbetet avslutas med redovisning för alla elever på teknikprogrammet, berättar Mattias, tekniklärare på Ållebergsgymnasiet.

Ylva Dverstorp arbetar på Kinnarps i Falköping och sitter även med i lokal styrgrupp. Behovet av studenttrainee uppmärksammades där, då det sågs som en brist att inte teknikprogrammet kunde vara ute hos företagen.

– På Kinnarps har vi tagit emot studenttrainee i flera omgångar i vår produktionsanläggning. Vi har en handledare på plats, som helst ska ha gått Teknikcolleges handledarutbildning. Han eller hon tar fram ett lämpligt uppdrag för eleverna, de elever som sökt har vi intervjuer med och sedan följer en urvalsprocess. Efter val av student sker en introduktion av företaget, rundvandring, säkerhetsgenomgång, genomgång av uppdrag med mera. Därefter följer löpande handledning. När uppdraget är klart skrivs en rapport som presenteras inför de berörda på företaget och som lämnas in till skolan. Eleverna får även feedback av företaget och de uttrycker själva att de fått nya erfarenheter och kunnat bidra med utvecklingsmöjligheter. Vi tilldelar ett stipendium på 10 000 kr till de elever som vi anser har lyckats med uppdraget. Detta är inget man kan räkna med bara för att man blivit antagen som trainee, det förutsätter att det är ett lyckat uppdrag, säger Ylva Dverstorp.

Exempel på uppdrag: färdigställa, vidareutveckla och funktionssäkra materialhanteringssystem. Rita upp en fabrikslokal i 3D samt layoutförslag i 3D på nytt bansystem i tillverkningslinjen. Ta fram en användarmanual för nyanställda konstruktörer för att förstå hur systemet funkar.

Att arbeta med trainee som gymnasiearbete ger industrin ett annat ansikte. Det är också en chans för företagen att påverka innehållet i utbildningen och en grund som ger möjligheter i rekryteringen.

Elin Johansson och Ivar Nyholm, elever på inriktningen samhällsbyggnad och miljö som har gjort traineearbete hos Falköpings kommun berättade om sina erfarenheter efter deras uppdrag att utreda en pendelparkering. De har lärt sig att föra en dialog med kunniga inom ämnet, resonera tillsammans kring lösningar, arbeta fram handlingar och lägga upp en tydlig plan tillsammans med handledaren på stadsbyggnadskontoret.

– Vi lärde oss också i princip ett helt nytt ämne och fick en insikt över alla moment som behövs från idé till färdig produkt. Det är roligare och mer utvecklande än ett vanligt gymnasiearbete och vi kan göra nytta för Falköpings kommun. Vi har känt att vi bidragit med samma arbete som en anställd skulle ha gjort och fått en inblick i det riktiga arbetslivet, säger Ivar Nyholm.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Vi skickar ut vårt nyhetsbrev sex gånger per år. Fyll i din e-post nedan och säkerställ att du tar del av det senaste från Teknikcollege.


Vi behandlar i förekommande fall dina personuppgifter, såsom din mailadress, i enlighet med de krav som uppställs av dataskyddsförordningen och dataskyddslagen. Vi behandlar inte personuppgifter som inte är nödvändiga för oss att behandla och inte under längre tid än som behövs. Läs mer om vår personuppgiftspolicy här.