fbpx

Teknikcollege Teknikcollege Teknikcollege på Instagram Teknikcollege på Twitter Teknikcollege på facebook
Du är här:

”Samarbetet skola-företag: en möjlighet att vara med och påverka”

Vi besökte Mercado Produktion AB i Halmstad. Där fick vi en pratstund med Matthias som är platschef. Vi pratade bland annat om deras engagemang inom Teknikcollege, synen på kompetensförsörjning, om hans egna resa genom industrin, om vad industrin bör göra för att visa upp sig och mycket annat spännande.

Berätta lite om dig själv!

Matthias, platschef för Mercado Produktion AB, jobbat som verktygsmakare, yrkeslärare, produktionsledare och nu platschef. Brinner för teknisk utveckling av verksamheten och att få medarbetarna att växa. Familj med sambo och två barn som är viktiga i helhets pusslet. Pensionerad motocrossälskare som numera cyklar mountainbike.

Vad har du för utbildningsbakgrund?

Verkstadsteknisklinje två år, Kattegattgymnasiet så klart. Verktygsmakare påbyggnad ett år. Lärarutbildning Malmö högskola. Inte att förglömma att jobba inom industrin är en enda lång utbildning.

Berätta lite om er verksamhet!

Mercado Produktion är tillverkningsenheten i Mercado koncernen. Mercado tillverkar och säljer medicintekniska arbetsstolar främst för personer med funktionshinder men även till kliniker och industrin. I Halmstad är vi 29 medarbetare och har väldigt bred tillverkning med allt från rör in i ena ändan till sömnad och stoppning i andra. Vi har utvecklat vår verksamhet de senaste åren på ett fantastiskt sätt men har samtidigt mycket spännande kvar att göra. Automation och effektiviseringar är en ren överlevnadsfråga framöver.

Vilka olika typer av yrken finns hos er?

Oj har du mycket tid…Vi gör mycket och jag kan lista ett antal yrken: Kapare, CNC-operatör, Svetsare. Robot svetsare, Svetsrobot-programmerare, Plockrobot-ansvarig/programmerare, Lackerare, Kantpress-operatör, Laserskärmaskins-operatör/beredare, Montör, Produktionstekniker/konstruktör, Tapetserare, Sömmerska, Produktionsledare, Produktionsberedare/planerare och Platschef.

Vilka medarbetare behöver ni i framtiden?

Människor som kan ta högt egenansvar och arbeta självständigt med olika tekniska sysslor som vi har i verksamheten. Man behöver både vara händig och skärpt teoretiskt. Inte att förglömma är att funka i en grupp då vi samverkar mycket runt olika uppgifter.

Hur ser du på företags generella ansvar för kompetensförsörjning inom industribranschen?

Många företag bara gnäller över att det inte finns folk att anställa men gör själva inget och det håller inte! Tycker det ibland är lite fult när några ställer upp och fostrar nya medarbetare som sen lockas vidare till dom som inte gör något för återväxten.

Berätta om ert engagemang inom Teknikcollege?

Mercado har alltid haft en inställning att vi ska hjälpa till att ställa upp med praktikplatser för gymnasieskolan och framför allt för Industritekniska programmet och när jag kom in i verksamheten ville jag utveckla det vidare för att på så vis bidraga till återväxten. Vi har idag två utbildade handledare som är duktiga och intresserade vilket gör det enkelt att ta emot elever på praktik.

Vad är det som gör konceptet Teknikcollege framgångsrikt enligt dig?

Samarbetet skola-företag med möjlighet att vara med och påverka.

Vilka vinster ser du med Teknikcollege?

Rent egoistiskt så har man ju första chansen på möjliga framtida medarbetare om man kan ta hand om eleverna och visar att företaget är en spännande arbetsplats.

Hur viktigt är det med ett långsiktigt tänk gällande kompetensförsörjningsfrågor för ert företag?

Jag tycker det är viktigt att jobba för att det finns nya intresserade möjliga medarbetare att tillgå om några år. Vi har pensionsavgångar och planer på en ökad produktion och då behövs kvalificerade kunniga medarbetare.

Vad tycker du att företag kan göra för att attrahera fler ungdomar och vuxna till industrin?

Synas, synas, synas…. Visa att det är ”fett najs” (källa, Alvar 7år) med teknik.

Det finns så många yrkesvägval idag. Har du något råd till ungdomar som är nyfikna på teknik och industri?

Är man nyfiken på teknik gå en yrkesutbildning och testa att jobba några år. Vill man vidare så är industrin fantastisk på att kunna ta tillvara på duktiga människor och en karriär som kan leda långt är inte ovanligt. Själv började jag jobba som verktygsmakare och är nu ansvarig för en hel verksamhet med många medarbetare.

Fakta

Namn: Matthias Arvidson

Arbetar: Som Platschef på Mercado Produktion i Halmstad

Teknikcollege: Halland

Aktuell med: Mercado samverkar inom och arbetar med Teknikcollege som verktyg för att trygga framtida kompetensförsörjning.

Läs mer om handledarutbildningen: Länk till hemsida

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Vi skickar ut vårt nyhetsbrev sex gånger per år. Fyll i din e-post nedan och säkerställ att du tar del av det senaste från Teknikcollege.


Vi behandlar i förekommande fall dina personuppgifter, såsom din mailadress, i enlighet med de krav som uppställs av dataskyddsförordningen och dataskyddslagen. Vi behandlar inte personuppgifter som inte är nödvändiga för oss att behandla och inte under längre tid än som behövs. Läs mer om vår personuppgiftspolicy här.