fbpx

Teknikcollege Teknikcollege Teknikcollege på Instagram Teknikcollege på Twitter Teknikcollege på facebook
Du är här:

Projektet Tekniktjej bryter stereotypa föreställningar

Vi träffade Ann-Katrin som arbetar som tekniklärare på Lugnetgymnasiet i Falun. Ann-Katrin brinner verkligen för sitt yrke, men det är bara en av alla saker hon brinner för. Under vår pratstund diskuterade vi bl.a. konsten att vända lågt söktryck, projektet Tekniktjej - att attrahera tjejer till teknikinriktade utbildningar, engagemang inom Teknikcollege, samarbete med Faluns näringsliv, förebilder, yrkesdrömmar och mycket annat spännande.

Berätta om dig själv!

Jag heter Ann-Katrin Hildingsson och jobbar på Lugnetgymnasiets teknikprogram i Falun. Jag undervisar i ämnena Design, Bild och form, Digitalt skapande, Teknik och Svenska – ett brett spektra av både praktiska och teoretiska undervisningsämnen.

Hur kommer det sig att du blev tekniklärare?

Intresset för formgivning har alltid funnits, men det var när jag introducerades för skapande verktyg med hjälp av datorn som min konstnärliga väg tog en ny riktning. Med visualiseringsprogrammen fanns det ännu fler möjligheter och jag utbildade mig inom Computer Generated Imaging som en specialisering inom min bildlärarutbildning. Då jag fick fördjupa mig i både grafisk design, fotoredigering och 3d-modellering. Därefter har jag fortsatt och vidareutbildat mig inom design och produktutveckling.

Vad är det bästa med att arbeta som tekniklärare?

I ämnena Design och Digitalt skapande får eleverna möta estetiska och funktionella problem och lösa dem – Resultatet blir alltid oändliga möjligheter till olika lösningar! Där blir det riktigt spännande att ta del av deras process och se ungdomarnas fantastiska förmåga att se problem och lösningar ur nya vinklar. Det ligger också en utmaning i att alltid vara uppdaterad inom ny teknik, för mig nya spännande visualiseringsprogram, och därav stagnerar inte yrkesrollen utan jag tar mig hela tiden in på nya områden.

På vilka sätt håller du kontakt med företagen i regionen?

Kopplat till delmomenten i kurserna har vi varit på besök hos regionens företag, t ex Fiskarhedenvillan då vi haft fokus på arkitektur och designbyrån Helikopter i samband med grafisk design.

Hade du några andra yrkesdrömmar när du var liten?

Jag minns drömmar om att bli barnmorska som liten, men ju äldre jag blev riktades jag in mot det skapande och således närdes yrkesdrömmar så som arkitekt och konstnär. Dessutom verkade även psykolog intressant, då jag tidigt förstod att jag absolut skulle arbeta med människor. Man kan ju faktiskt säga att jag idag får jobba med mina drömmar i läraryrket, alla på samma gång.

Vem är din största förebild yrkesmässigt?

Min svensklärare under gymnasietiden blev min tydligaste förebild när jag valde läraryrket. Hon hade ett alldeles eget klassrum som hon inredde med fina tavlor och lånade ut fjäderpennor och bläck till oss elever, vilket tydligen gjorde ett positivt intryck på mig. Hon var också pedagogiskt skicklig och inspirerande, så när jag tog studenten sa jag till henne att jag ville bli som hon, en lärare som gör avtryck. Vi har fortfarande kontakt, 20 år senare.

Nämn ett material du gillar och varför?

Jag tycker att designblock som formgivningsmaterial till prototyper är perfekt. Det är ett skulpturmaterial som inte har någon fiberriktning och kan formas, skäras, filas in i minsta detalj. Dessutom är det lätt att färgsätta för att göra prototyper så autentiska som möjligt. Dock är det väldigt skräpigt med detta finfina pulver som blir när man formger, men det tillhör väl en del av det kreativa kaoset.

Vad kan man som studerande göra när man är klar med utbildningen?

Eftersom teknikprogrammet i sig är studieförberedande och ger eleverna en bred behörighet att studera vidare inom främst tekniska utbildningar, väljer också våra elever att gå vidare till högskola eller universitet. Många av mina elever har siktet direkt inställt på civilingenjörsutbildning, men de flesta vill vidare inom grafisk design, produktutveckling och arkitektur eftersom det är det kunskapsområdet som de har fördjupat sig i på inriktningen Design och produktutveckling.

bild (1)

Hur är du engagerad inom Teknikcollege?

Min kollega Jonas Gezelius är den som engagerat drivit Teknikcollege på Lugnetgymnasiet och jag har fått vara med på resan. Det är absolut ett spännande och utvecklande samarbete mellan företagen i regionen och Lugnetgymnasiet som höjer programmets kvalitet och gör oss ännu mer konkurrenskraftiga.

Hur arbetar ni för att få fler tjejer att intressera sig för tekniskt inriktade utbildningar?

I fyra år har jag drivit projektet Tekniktjej, vilket inneburit att jag har varit runt på grundskolorna i Falun och berättat om Teknikprogrammet tillsammans med tjejer som redan går på programmet. Jag driver projektet för att få tjejer i åk 9 att faktiskt våga söka ett Teknikprogram i sitt gymnasieval och visa möjligheterna med en teknisk utbildning. Killarna äger redan den arenan och vårt mål är att skapa en mer jämn könsfördelning på Teknikprogrammet. I förlängningen främjas hur teknikområdet kan göras lika tillgänglig för både män och kvinnor och direkt bryta stereotypa föreställningar och traditioner om att teknik är manligt. Vi har verkligen lyckats fånga intresset, antalet kvinnliga elever på Lugnetgymnasiets teknikprogram har ökat från 2st tjejer läsåret 10/11, till 31st läsåret 15/16. En succé och bekräftelse på att information och inspiration funkar för att få in fler tjejer inom det traditionellt mansdominerade Teknikprogrammet!

I januari bjöd ni in till en tjejkväll – berätta lite mer om den?

Som final på projektet Tekniktjej har vi varje år arrangerat en tjejkväll med designtema, både niondeklassarna och tekniktjejerna har varit inbjudna. De senaste två åren har det varit över 50st kreativa och skapande deltagare som både gjort sin egen design att ta med hem, fikat och fått en goodiebag! Det har blivit en årlig festlighet som tjejerna på programmet ser fram emot och ryktet har spridit sig till grundskolorna att detta är ett återkommande event.

Fakta

Namn: Ann-Katrin Hildingsson

Yrke: Tekniklärare

Utbildningsanordnare: Lugnetgymnasiet

Region: Dalarna

Fakta: Lugnetgymnasiet är en kommunal gymnasieskola i Falun som invigdes 1983. Utbildningsanordnaren kännetecknas av en utvidgad och väl utvecklad samverkan med Högskolan Dalarna och näringslivet i Falun.

Läs mer: Länk till hemsida

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Vi skickar ut vårt nyhetsbrev sex gånger per år. Fyll i din e-post nedan och säkerställ att du tar del av det senaste från Teknikcollege.


Vi behandlar i förekommande fall dina personuppgifter, såsom din mailadress, i enlighet med de krav som uppställs av dataskyddsförordningen och dataskyddslagen. Vi behandlar inte personuppgifter som inte är nödvändiga för oss att behandla och inte under längre tid än som behövs. Läs mer om vår personuppgiftspolicy här.