fbpx

Teknikcollege Teknikcollege Teknikcollege på Instagram Teknikcollege på Twitter Teknikcollege på facebook
Du är här:

På internationellt äventyr

Hur många fantiserar inte över utlandsstudier? Sedan några år tillbaka har Bromangymnasiet i Hudiksvall sett till att det blivit verklighet för några av deras studerande. Genom att man samverkar med partikelfysiklaboratoriet i Cern, beläget i Genèves förorter i Schweiz, på gränsen till Frankrike, har man kunnat skicka iväg sina studerande på praktik.

Normalt tar Cern endast emot universitets– och högskolestudenter som gör sitt ex-jobb på plats, men Bromangymnasiet har lyckats etablera en bra samverkan på gymnasial nivå. I denna upplaga av Heta Stolen träffar vi Miriam och Maria från Teknikprogrammet som varit där samt Erik, Karl och Jesper från Industritekniska programmet som står på tur.

 

Miriam & Maria, ni har varit med om något alldeles fantastiskt – kan ni berätta lite om er resa?

Maria: Vi har varit iväg två veckor hos Cern som är ett forskningscenter som ligger på gränsen mellan Schweiz och Frankrike. Under våra två veckor bestod uppgiften till stor del av att labba där tanken var att vi skulle göra vårt kommande gymnasiearbete som vi nu har skrivit en rapport på. Under den första veckan fick vi skugga en riktig forskare och ta del av dennes vardag, se hur han laborerade, följa olika projekt och ta del av intressanta föreläsningar. Det var en riktigt häftig upplevelse, det kändes väldigt internationellt vilket vi gillade.

På vilket sätt märktes den internationella stämningen av?

Miriam: På många olika sätt, det var så många olika nationaliteter. Vi hörde alla möjliga olika språk och vi pratade med folk från hela världen. Det var extremt häftigt att man samlat alla dessa människor och att alla hade samma intresse.

Hur förberedde ni er för det här äventyret?

Maria: Till att börja med läste vi på om Cern för att få en bättre förståelse för vad det var för ställe vi skulle besöka. Vår fysiklärare på Bromangymnasiet höll i ett par genomgångar med oss så att vi skulle få en ökad förståelse för praktikupplägget.

Hur såg en vanlig dag ut och vad får man göra när man praktiserar på partikelfysiklaboratoriet i Cern?

Miriam: Vi bodde tillsammans på ett vandrarhem som låg inne på området Efter en gemensam frukost tog vi oss till labbet där vi spenderade större delen av dagen tillsammans med vår handledare. Han hjälpte oss med allt och berättade om Cerns olika projekt och framför allt om fysik.
Maria: Varje morgon gav vår handledare oss en uppgift som vi skulle arbete med under dagen, efter lunch hade vi en första genomgång för att han skulle kunna se att vi var på rätt väg. Vid arbetsdagens slut gick vi igenom resultatet och utvärderade vårt arbete.

Det verkar som att ni verkligen gillar fysik – vad är det bästa med fysik?

Miriam: Oj, svårt – Jag tycker att det är kul för att det är ett så pass brett ämne och det finns ständigt nya saker att upptäcka. Allt går att beskriva med fysik.

Berätta lite om hur er redovisning kommer att gå till?

Miriam: Det är vårt gymnasiearbete vilket innebär att vi i dagsläget skriver en rapport. Vi har formulerat olika frågeställningar och använder våra olika laborationer från Cern samt allt vi lärt oss på föreläsningarna. Tillslut blir det en sammanställd rapport. Tanken är sedan att vi ska redovisa arbetet genom en utställning som anordnas av skolan.

Vilken resa – vad har ni grabbar för förväntningar på er kommande resa till Cern?

Jesper: Svårt att veta vilka förväntningar man skall ha, det ska bli väldigt intressant, vi kommer att vara borta i tre veckor. Vi är sju stycken från det industritekniska programmet som åker ner.
Erik: Det ska bli otroligt spännande, förhoppningen är att vi får göra så mycket som möjligt och arbete praktiskt. Att bara sitta och titta på är inte riktigt vår grej.
Karl: Det kommer förmodligen att bli häftigt att kunna säga att ”där har vi varit” när vi kommer hem.

Vet ni något om vad ni kommer att få göra?

Jesper & Karl: Vi kommer att bli uppdelade i mindre grupper och sen läggs en hel del fokus på svets för oss – vi kommer att få svetsa i princip hela tiden. Det kommer handla om ställningar, hydraultankar, räcken och materialställ. Vi kommer att få testa på det mesta inom svets skulle man kunna säga.
Erik: Jag kommer svarva och fräsa och bl.a bygga ett mätutrustningsbord från grunden. Totalt är vi sju studerande från HIT (Industritekniska programmet) och en från bygg. Vi får hjälp av en huvudansvarig som hjälper oss med planering och detaljer och sedan får vi träffa handledare som stöttar oss under praktiken.

Om vi backar bandet, kan ni berätta om vad som var viktigast när ni sökte till gymnasiet?

Miriam: För mig var det viktigt att få en bred grund inför framtiden. Teknikprogrammet innebär mycket matematik och fysik vilket jag är intresserad av, samtidigt som det ger en väldigt bra grund inför framtida studier. Jag valde helt enkelt utefter mina egna intressen med vetskapen om att teknik är en bra och bred linje som ger mig många val i framtiden.
Maria: Det som var viktigast för mig var att ha en bred grund inför framtiden och jag visste att jag skulle vilja plugga vidare till civilingenjör. Mitt val stod därmed mellan natur och teknik. Jag valde teknik därför jag ville få utlopp för min kreativitet och att arbeta i grupp med människor eftersom jag tycker att det är väldigt roligt. Då var teknik bästa alternativet.

Vad betyder Teknikcollege för er?

Erik, Jesper och Karl: Vi har fått en väldigt bra kontakt med olika företag på orten, som ett exempel kan vi nämna att vi fått sommarjobb. Det har varit smidigt, vi har inte behövt anstränga oss utan Bromangymnasiet ser till, redan från starten av studietiden, att vi får den kontakt med företagen som är så viktig. Karl: Teknikcollege är jättebra, det är viktigt att fler barn och ungdomar får upp ögonen för det här. Ungdomar i yngre åldrar behöver få det här tidigare.

Vad händer efter studenten?

Erik, Jesper och Karl: Förhoppningsvis jobbar vi allihop, troligtvis sommarjobb direkt efter studenten, till hösten funderar vi på fjärde året. Fjärde året innebär att man arbetar praktiskt ute på företagen fyra dagar och spenderar en dag i skolan, och man får betalt. Det håller på i 9 månader. Det blir en fortsättning på det vi läst på Bromangymnasiet vilket passar oss bra.

… och om 10 år?

Erik, Jesper och Karl: Det är arbete för hela slanten som gäller. Att vara chef för ett stort industriföretag hade varit något. Att studera är inte helt uteslutet för någon av oss, vi har valt högskolespåret på vårt gymnasieprogram så det är absolut något vi kan tänka oss. Men studier får vänta, nu är det arbete som gäller.

Vad säger era kompisar om att ni valde det Industritekniska programmet?

Erik, Jesper och Karl: Vissa ångrar faktiskt att de inte gick HIT (Industritekniska programmet). Det en bättre linje än vad många tror och med det menar vi att det är enklare att få jobb och komma ut i arbetslivet. Vi är väldigt likasinnade här, det är väldigt bra sammanhållning.

Hur skulle ni beskriva ert program med tre ord?

Miriam och Maria: Teknikprogrammet är fartfyllt, trevligt och lärorikt. Erik, Jesper och Karl: Väldigt bra linje!

Har ni något tips till  ungdomar som funderar över teknik?

Miriam: Teknik ger helt enkelt en bra grund. Man behöver inte oroa sig för att inte kunna läsa på högskola eftersom man får med så mycket från teknikprogrammet. Teknik är också praktiskt, vi har haft många projektarbeten och man lär sig att samarbeta. Det tips jag vill ge dem som ska söka är att man ska tänka på vad man själv vill. Är man intresserad av teknik, eller som jag, matematik och fysik, ska man välja den vägen. Gymnasietiden kommer bli så mycket roligare om man läser något intressant istället för att följa sina kompisar. Var inte rädd att söka en linje själv medan dina kompisar söker något annat, man hittar alltid nya kompisar i klassen. Maria: Enligt mig ska man välja att utbilda sig inom teknik för att bli en del av framtiden. Genom att gå en teknisk utbildning får man möjlighet att bidra till teknisk utveckling och en bättre värld. Man är hela tiden i fronten och kreativitet och nyskapande har inga gränser. Det finns inga gränser till möjligheter och inte bara möjligheter i Sverige utan i hela världen. Genom en teknisk utbildning har man stora möjligheter att plugga och arbeta utomlands och upptäcka. Underbart med andra ord!

Fakta

Skola: Bromangymnasiet i Hudiksvall.

Antal studerande: ca 1 500

Kort om Broman: Bromangymnasiet är en av landets största sammanhållna gymnasier med ett brett utbud av program och inriktningar.

I Heta stolen möter du: Eleverna Miriam och Maria från Teknikprogrammet samt Karl, Jesper och Erik från Industritekniska programmet (HIT).

Vad är Cern?: Världens största partikelfysiklaboratorium, beläget i Genèves förorter i Schweiz, på gränsen till Frankrike. CERN grundades 1954. (Källa: Wikipedia.org)

Läs mer: Länk till  Cerns hemsida

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Vi skickar ut vårt nyhetsbrev sex gånger per år. Fyll i din e-post nedan och säkerställ att du tar del av det senaste från Teknikcollege.


Vi behandlar i förekommande fall dina personuppgifter, såsom din mailadress, i enlighet med de krav som uppställs av dataskyddsförordningen och dataskyddslagen. Vi behandlar inte personuppgifter som inte är nödvändiga för oss att behandla och inte under längre tid än som behövs. Läs mer om vår personuppgiftspolicy här.