fbpx

Teknikcollege Teknikcollege Teknikcollege på Instagram Teknikcollege på Twitter Teknikcollege på facebook
Du är här:
Företag och skola i god samverkan

Ny CNC-lösning som talar elevens språk

Teknikcollege grundtanke är en stark samverkan mellan företag och utbildningsanordnare. Konkret kan vara då företag tillsammans med skolor är med och utvecklar effektiviseringen inom industrin. Ett sådant exempel är Prism, en ny lösning som utvecklats av Sandvik AMT. Fenix kunskapscentrum i Vaggeryd blev först ut i Sverige att få prova Prism med sina elever. Återkopplingen från skolan har kunnat bidra till en del buggfixar och utveckling av applikationen; ett tydligt bevis på god samverkan.

 

Prism är en ny innovativ lösning för programmering av CNC-maskiner som har arbetats fram av Sandvik AMT under ett års tid. Syftet med Prism är att förenkla och effektivisera programmeringen genom en mobilapplikation som enkelt laddas ner till en iPad. Prism är en 3D-baserad lösning som är intuitiv och enkel att komma igång med. Programmeringen sker genom att klicka direkt på 3D-modellen i iPaden där användaren ges förslag på features att programmera. Efter valda features kan man direkt från Prism generera en exakt maskinkod (G-kod) som är färdig att ladda in direkt i CNC-maskinen.

Rolf Claesson jobbar som profillärare på Fenix Kunskapscentrum i Vaggeryd var den första gymnasieläraren som fick testa Prism tillsammans med sina elever.

– Verktyget sparar mycket tid och CNC-arbetet blir inte beroende av nyckelpersoner på samma sätt.  Att föra in samma programmering direkt i CNC-maskinen tar väldigt mycket längre tid. Prism är effektiv och själva iPad-miljön tilltalar fler ungdomar, säger Rolf Claesson.

I vintras bjöd Rolf in till ett frukostseminarium på Fenix där Fredrik Svensson från Sandvik AMT livevisade Prism för ett antal lokala företag.

– Eventet blev en riktig succé! Vi hade Sandvik på plats som demonstrerade Prism och tillsammans med deltagarna programmerades en komponent som sedan bearbetades i vår CNC-maskin på skolan. För oss som skola är det riktigt värdefullt att vi kan erbjuda en arena för möte mellan lokala företag och större leverantörer inom industrin och visa upp något som kan underlätta framöver, säger Rolf om eventet.

Att utveckla Prism har gått fort och Sandvik AMT har hela tiden haft kontinuerlig dialog med olika företag inom målgruppen i USA och Europa. Även tester och verifiering mot målgruppen har gjorts där användarvänligheten varit i fokus.

– Jag tog kontakt med Teknikcollege och Fenix för att vi även ville testa verktyget mot gymnasieskolorna. Jag läste mig in på Teknikcollege och såg jag en win-win-situation mellan Teknikcollege, industriprogram och Prism. Jag gillar kombinationen med Teknikcollege som bryggan mellan skolvärlden och industrin och vår lösning Prism. Verktyget kan ge skolor möjlighet att göra CNC-programmering mer intressant, enkelt och lättförståeligt för eleverna, säger Fredrik Svensson.

En av industrins huvudutmaningar idag är att attrahera ungdomar och för dagens unga är 3D och surfplattor vardag, något som gör att Prism-lösningen talar elevernas språk.

– Det ska bli jätteintressant att se hur gymnasieskolor kommer att använda Prism. Jag tror att industriskolors relevans mot industrin kan höjas genom att visa att man även i utbildning kan vara tidig med användandet av innovativa lösningar för industrin, säger Fredrik Svensson.

Huvudmålet för Sandvik AMT är att sälja produkten till företag inom industrin, men nu efter att fått en inblick i Teknikcollege via bland annat Rolf Claesson finns möjligheter till en bra matchning även för skolor.

– Jag tror att detta är jättebra för Teknikcollege då unga tycker det är roligare att jobba i en surfplatta. Verktyget skulle också kunna hjälpa till att attrahera fler till det industritekniska programmet, säger Rolf Claesson.

Rolf har hittills arrangerat två event kopplade till Prism och har möjlighet att ordna fler om intresse finns. Målgruppen är både företag och lärare inom industriteknik och teknik.

Kontaktuppgifter till Rolf på Fenix Kunskapscentrum:

Rolf Claesson
Telefon: 0393678701
Mail: rolf.claesson@vaggeryd.se

Kontaka Fredrik vid frågor om Prism:

Fredrik Svensson
Telefon: 070 616 10 19
Mail: fredrik.a.svensson@sandvik.com

 

Läs mer om Prism – den nya lösningen för CNC-programmering här.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Vi skickar ut vårt nyhetsbrev sex gånger per år. Fyll i din e-post nedan och säkerställ att du tar del av det senaste från Teknikcollege.


Vi behandlar i förekommande fall dina personuppgifter, såsom din mailadress, i enlighet med de krav som uppställs av dataskyddsförordningen och dataskyddslagen. Vi behandlar inte personuppgifter som inte är nödvändiga för oss att behandla och inte under längre tid än som behövs. Läs mer om vår personuppgiftspolicy här.