fbpx

Teknikcollege Teknikcollege Teknikcollege på Instagram Teknikcollege på Twitter Teknikcollege på facebook
Du är här:

Morakniv – teknisk kompetens och yrkesskicklighet av högsta klass!

Morakniven och teknikutbildning, hänger det ihop? Självklart! I knivfabriken i Östnor fullkomligt kryllar det av teknisk kompetens och yrkesskicklighet. Dessutom är man mån om att arbete strategiskt med den långsiktiga kompetensförsörjningen. Om det här och mycket annat spännande kan ni läsa om den här intervjun med Pia från Morakniv AB.

Hur ser en vanlig dag ut på jobbet för dig?

Arbetsdagen börjar med morgonmöte ”Daglig styrning” med ledningsgruppen för att få info om vad som händer dagligen i företaget. Det är avstämning gällande tillbud/olycksfall, leveranssäkerhet, orderingång, 5S, hur vi mår, kundnöjdhet, sjukfrånvaro mm. Dagen fortsätter oftast med olika former av stöd till chefer med personalansvar. Allt från rekrytering, kompetens, arbetsrätt, kontakt med lokala facket, personalaktiviteter och mycket mer. Ingen arbetsdag är den andra lik.

Svensk teknik: vad är det första du tänker på?

Kvalitet och hög kompetens.

Morakniven känner de flesta till, men vad är det som utmärker en Morakniv?

Nationalsymbol, ledande knivvarumärke i Norden, knivexpert med kvalité och tradition, hantverk och formen på kniven.

Vad finns det för olika yrken i Knivfabriken i Östnor?

Många olika. I produktionen finns bl a Automat/robotoperatör, verktygsmakare, olika maskinoperatörer, produktionstekniker, samordnare, produktionsplanerare, service och underhåll (maskiner), expediering mm. Administrativa yrken kan t ex vara inom ekonomi, HR, lönehantering, marknadsföring, försäljning, orderhantering, konstruktion, produktutveckling, inköp, logistik, kvalitet & miljö mm.

Vad är det för olika kompetenser ni letar efter när ni anställer?

Personlig lämplighet är det viktigaste. Vår lägsta kompetensnivå är 3-årigt gymnasium. I produktion krävs 3-årig teknisk utbildning eller motsvarande erfarenhet och på tjänstemannasidan är det också 3-årigt gymnasium och högskoleutbildning inom aktuellt område, t ex produktionsteknik. Vi anställer alltid personer som tillför något till förtaget och har ”rätt” kompetens.

På er hemsida går det att läsa att ni alltid haft samma tillverkningstänk men att den tekniska utvecklingen går framåt – på vilket sätt påverkar det er framtida kompetensförsörjning?

Det ställer högre kompetenskrav och fler specialister, vilket tyvärr har blivit svårare att hitta. Vi måste vara en attraktiv arbetsgivare och kunna locka fler att flytta till Mora.

Kommer ni att behöva nya typer av kompetens i framtiden?

Ja, samtidigt som vi redan har unika kompetenser inom företaget som vi vill behålla måste vi även höja kompetensen t ex inom utveckling och forskning (t ex stålets egenskaper). Detta är jätteviktigt för att vi ska kunna behålla tillverkningen/ jobben i Mora.

På vilket sätt är Morakniv AB engagerade inom Teknikcollege?

Vi erbjuder praktik och studiebesök för Teknikprogrammet vilket inte ingår i deras kursplan. Även sommarjobb erbjuds elever i åk 1 och 2. Jag är representant i Teknikcollege lokala styrgrupp, Mora gymnasium och den regionala styrgruppen i Dalarna.

Det finns så många yrkesvägval idag! Har du något råd till ungdomar som är nyfikna på teknik?

Be att få göra studiebesök hos lokala industriföretag för att bilda sig en uppfattning om vilka teknikjobb det finns. Sök till Teknikprogrammet på gymnasiet. Vill man så finns möjligheten att studera vidare på högskola inom många olika teknikinriktningar och med bra jobb att söka.

Fakta

Namn: Pia Kadfalk

Företag: Morakniv AB

Titel: HR-ansvarig

Del av Teknikcollege: Dalarna

Läs mer: Länk till hemsida

 

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Vi skickar ut vårt nyhetsbrev sex gånger per år. Fyll i din e-post nedan och säkerställ att du tar del av det senaste från Teknikcollege.


Vi behandlar i förekommande fall dina personuppgifter, såsom din mailadress, i enlighet med de krav som uppställs av dataskyddsförordningen och dataskyddslagen. Vi behandlar inte personuppgifter som inte är nödvändiga för oss att behandla och inte under längre tid än som behövs. Läs mer om vår personuppgiftspolicy här.