fbpx

Teknikcollege Teknikcollege Teknikcollege på Instagram Teknikcollege på Twitter Teknikcollege på facebook
Du är här:

Kompetens på pränt – industrivalidering lyfts inom Teknikcollege

Tänk dig att du jobbat hela livet och blivit riktigt duktig på det du gör. Plötsligt måste du byta jobb, flytta till en annan ort eller kanske till och med lämna ditt hemland - och du har egentligen inget som bevisar vad du egentligen kan. Nu kraftsamlar svensk industri och Teknikcollege Sverige för att utbilda fler lärare till ackrediterade testledare och etablera fler testcenter för Industriteknik BAS över hela landet.

Kvitto på kunskap

Industrivalidering är ett sätt att identifiera och beskriva kompetens som är grundläggande, kritisk och kvalificerande för industrins medarbetare. Det innebär att du som arbetstagare får ett kvitto på vilka kunskaper du har med dig ut på arbetsmarknaden, och arbetsgivare kan snabbt göra en utvärdering av din kompetens.

Certifiering av testledare

I småländska Vaggeryd ligger Fenix kultur- och kunskapscentrum. Skolan av de utbildningsanordnare inom Teknikcollege som nu ser fram emot att bli testcenter för Industrivalidering BAS. Rolf Claesson är internationell svetsspecialist och lärare på Fenix gymnasiala industriprogram och vuxenutbildning. Numer kan han dessutom titulera sig ackrediterad testledare:

– För oss är det en styrka att kunna arbeta med industrivalidering. Vi kan testa våra elever innan vi skickar ut dem i arbetslivet. Samtidigt ger det oss möjlighet att erbjuda både företag och Arbetsförmedlingen olika typer av valideringstjänster. Ett företag kan till exempel testa vad det finns för utbildningsbehov bland medarbetarna, sedan kan vi skräddarsy utbildningar för just det företaget. Hos Arbetsförmedlingen kan vi hjälpa arbetssökande som inte har papper på sin bakgrund att validera sin kompetens, oavsett om de är uppväxta i Sverige eller precis har kommit hit, berättar Rolf Claesson.

Synliggöra industriell kompetens

Det är svensk industri som efterlyser bättre och mer tillgänglig yrkesvalidering. Testerna delas upp i industriell baskunskap och branschspecifika tester som tagits fram av branschorganisationerna inom bland annat svets, underhåll och skärteknik. Många branscher saknar dessutom en specifik utbildning och de kan ha extra stor nytta av en yrkesvalidering.

– Det är så högt tryck i svensk industri idag att medarbetare anställs utan rätt kompetens. Yrkesvalidering är ett stöd just för att synliggöra industriell kompetens, oavsett hur man har förvärvat den. Behovet är väldigt stort just nu, inte minst för alla nyanlända. Och den dagen då konjunkturen vänder är det viktigt att kunna verifiera sina kunskaper för att öka rörligheten på arbetsmarknaden. För oss som arbetar i skolan är det också ett bra sätt att säkerställa innehåll och kvalitet i undervisningen på t ex gymnasiet, yrkeshögskolorna och på lärlingsutbildningar, säger Rolf Claesson.

Elever i pilotprojekt

Testerna är omfattande. Industriteknik BAS tar fyra timmar att genomföra och omfattar såväl grundämnen som matte och språk som mer industrirelevanta områden som automation, läsa ritningar och arbetsmiljöfrågor. På Fenix i Vaggeryd har gymnasieelever från natur-, teknik- och industriprogrammen fått göra testvalideringar, en lightversion som tar halva tiden:

 

Elev industriteknik

– Vi har kört tre testgrupper och det har funkat jättebra. De teoretiska delarna är inga större problem men det som är kopplat till arbetslivserfarenhet blir svårt för elever som inte varit ute i arbete. Samtidigt visar det hur viktigt det är med praktik ute hos företagen. Det skulle vara bra att ha ett kompletterande utbildningsmaterial som täcker in de luckorna, och som samtidigt är kopplat till läroplanen.

Utbildningsinsatsen är en del av ESF-projektet ”Status, kvalitet och matchning” som drivs av Teknikcollege Sverige. Totalt ska ett 20-tal lärare inom Teknikcollege utbildas till ackrediterade testledare, målet är ökad kvalitet i teknik- och industriutbildningarna. Nästa steg är att kompetensvalidera ett 100-tal elever från industritekniska program inom hela Teknikcollege.

 

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Vi skickar ut vårt nyhetsbrev sex gånger per år. Fyll i din e-post nedan och säkerställ att du tar del av det senaste från Teknikcollege.


Vi behandlar i förekommande fall dina personuppgifter, såsom din mailadress, i enlighet med de krav som uppställs av dataskyddsförordningen och dataskyddslagen. Vi behandlar inte personuppgifter som inte är nödvändiga för oss att behandla och inte under längre tid än som behövs. Läs mer om vår personuppgiftspolicy här.