fbpx

Teknikcollege Teknikcollege Teknikcollege på Instagram Teknikcollege på Twitter Teknikcollege på facebook
Du är här:
Josefin läser det fjärde året på teknikprogrammet

Josefin valde ett fjärde år

"Anledningen till att jag valde teknik var rätt enkel egentligen, jag visste inte alls vad jag ville bli så jag valde en bred utbildning där valmöjligheterna skulle vara stora efteråt."

Varför föll valet på en tekniskt inriktad utbildning?

Anledningen till att jag valde teknik var rätt enkel egentligen, jag visste inte alls vad jag ville bli så jag valde en bred utbildning där valmöjligheterna skulle vara stora efteråt.

Idag läser du Teknikprogrammets fjärde år i Luleå – berätta lite om hur det är?

Det är väldigt annorlunda om jag jämför med de tre första åren på gymnasiet. Under det fjärde året läste jag inget av ämnena jag är van vid från tidigare som matte, svenska och engelska. Eftersom att jag går inriktningen Samhällsbyggnad läser vi nästan enbart kurser som riktar sig mot den branschen. Vissa kurser har varit mindre roliga och andra mer, men jag upplever att alla kurser vi läst har varit relevanta för en framtid i branschen.

Vad var ditt första intryck av det fjärde året?

Det fjärde året var en liten chansning av mig egentligen. Eftersom att det var så pass längesen man hade det fjärde året sist så visste jag inte hur det skulle se ut och vart det skulle leda mig. Men mitt första intryck när jag började komma in lite i det var att det verkade som en otroligt effektiv och bred utbildning där mycket hinns med under kort tid.

Vad har varit det bästa med utbildningen?

Det bästa med utbildningen har absolut varit praktiken. Det har gett mig en väldigt bra förståelse för hur byggbranschen fungerar när man får vara med på riktigt. Det har dessutom öppnat upp för jobbmöjligheter för nästan alla i klassen. Teorin som vi haft i skolan har dock kompletterat praktiken väldig bra.

Nu är du snart klar, vad händer härnäst?

Jag börjar jobba som arbetsledare den 7:e juni på företaget jag hade praktik hos först, alltså NYAB. Det känns lite nervöst men också väldigt spännande, jag tror att det kommer bli riktigt kul.

Vad tror du att man kan göra för att få specifikt fler tjejer att välja utbildningen?

Oj, det var en svår fråga. Att informera om vad TE4 går ut på och även om branscherna som inriktningen på utbildningen riktar sig till borde såklart få fler att välja utbildningen. Men för att specifikt få fler tjejer kan jag tänka mig att ha informationstillfällen där enbart tjejer deltar och att den gången ha med en elev (gärna tjej) som gått/går TE4 som tjejerna efter informationen kan bolla sina funderingar och tankar med.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Vi skickar ut vårt nyhetsbrev sex gånger per år. Fyll i din e-post nedan och säkerställ att du tar del av det senaste från Teknikcollege.


Vi behandlar i förekommande fall dina personuppgifter, såsom din mailadress, i enlighet med de krav som uppställs av dataskyddsförordningen och dataskyddslagen. Vi behandlar inte personuppgifter som inte är nödvändiga för oss att behandla och inte under längre tid än som behövs. Läs mer om vår personuppgiftspolicy här.