fbpx

Teknikcollege Teknikcollege Teknikcollege på Instagram Teknikcollege på Twitter Teknikcollege på facebook
Du är här:

Här får du hela världen som arbetsfält

Vi fick en träff med Mathilda på Atlas. Matilda bor med sin familj i Kumla och till vardags arbetar hon som Supply Chain Manager på Atlas Copco i Örebro. Vi pratade bl.a. om vad Supply Chain är för något, att drömma när man är liten, att det är väldigt kul att plugga, att bygga sitt egna hus, examensarbete på Atlas, vad man kan arbeta med på Atlas Copco och mycket annat.

Hej, vem är det vi träffar idag?

Jag heter Matilda Steen och kommer från Kumla, där jag just nu bygger hus tillsammans med min familj. Sedan åtta år tillbaka arbetar jag på Atlas Copco i Örebro och de senaste fyra åren har jag varit Supply Chain Manager, d.v.s. chef för vår lagerverksamhet och vårt produktionsinköp.

Vad hade du för drömmar när du var liten?

När jag var riktigt liten ville jag bli delfinskötare eller dansare men redan när jag var 10 år började jag rita mitt första hus, hur det skulle se ut och vara möblerat när jag blev stor. Så under lång tid var målet att bli inredningsarkitekt och byggnadsingenjör. Å drömmen finns kvar och förverkligas just nu genom ett stort fritidsprojekt istället.

Supply chain – vad är det för något?

Det handlar kortfattat om materialflöde, hur man säkerställer hela processen från punkt A till punkt B. Dels handlar det om hur det går till rent fysiskt, använder man lastbil eller truck, men dels handlar det också om informationsflöden. Hur får punkt B reda på att produkten är redo att transporteras från punkt A? Det handlar alltså både om ren fysisk transport men också om kommunikation.

Hur blir man det, vad har du för utbildningsbakgrund?

Först gick jag naturteknisk linje på gymnasiet och sen valde jag att studera vidare på universitet och där läste jag industriell ekonomi. Så jag har en civilingenjörsexamen med inriktning maskinteknik, logistik och marknadsföring. Sen kände jag att jag inte riktigt kunde hålla mig från skolbänken, så ett år senare läste jag in en Master i företagsekonomi och ledarskap.

Hur hamnade du på Atlas Copco?

Jag skrev mitt examensarbete här på Atlas Copco. Min uppsatspartner arbetade här innan studierna, som montör, så när det var dags för oss två att skriva examensarbete sa han direkt att han visste vad vi skulle göra. Efter examination blev jag kvar.

Skulle du med en mening kunna beskriva Atlas Copcos affärsidé?

Vi är en världsledande leverantör av produktionshöjande lösningar inom våra fyra affärsområden: kompressor teknik, industri och teknik, gruv- och bergbrytningsteknik samt bygg och anläggningsteknik.

Hur går man tillväga om man vill skriva examensarbete för Atlas Copco?

Numer är det organiserat på ett helt annat sätt mot när det var dags för mig att skriva mitt arbete. Vi kommunicerar ut uppgifter som vi behöver hjälp och stöttning inom. Som studerande får man söka och blir man antagen till att skriva examensarbete här skulle man kunna likna det vid en projekttjänst. Alla våra uppdrag hittar man på vår hemsida!

Många som pluggar idag undrar säkert vad man kan arbeta med här?

Här arbetar man med väldigt många olika saker. Allt från att skruva ihop våra produkter, transportera materialet, ta hand om våra datasystem, beredning, produktionsinköp, logistikutveckling och produktionsteknik. Men för att verksamheten ska gå runt kan vi inte bara syssla med teknik, vi behöver ekonomer, marknadsförare, säljare osv. Man kan arbeta med det mesta här hos oss.

Det finns alltså en hel del olika yrken hos er – vilka letar ni efter i framtiden?

I framtiden ser jag att vi behöver kreativa och innovativa medarbetare som har ett driv och en vilja. Det viktigaste för oss är nog personlighet och att man visar intresse för uppgiften.

På vilket sätt märker man av Teknikcollege hos er?

Väldigt mycket skulle jag vilja säga, framför allt i produktion i och med att vi tar emot praktikanter flera gånger per år. Vi brukar se till att eleverna som går första året på gymnasiet får komma hit på studiebesök för att få en första inblick i hur det fungerar hos oss och vad man kan göra. Senare under skolgången får man komma hit och arbeta mer praktiskt ute i verkstaden. Det är jätteviktigt för oss att ta emot praktikanter. Sen har vi en person på företaget som arbetar en hel del med skolorna och framför våra önskemål om vad Atlas Copco ser för behov av kompetens i framtiden.

Kan du ge något exempel på mervärden med samverkan inom Teknikcollege?

Det är en chans för oss att, i ett tidigt skede, förbereda ungdomarna på hur verkligheten ser ut och vad det är som gäller på vår arbetsplats. Vi vill ta vara på allas intresse och kompetens, möter vi ungdomar som t.ex. gillar datorspel kanske vi kan coacha och leda in personen mot konstruktion, det är lite så vi tänker.

Varför ska man söka sig till Atlas Copco när man gått klart sin utbildning?

För det finns så mycket olika saker man kan arbeta med. Atlas Copco finns i över 180 länder, du kan alltså få hela världen som arbetsfält, om du har viljan. Om du har viljan så har Atlas möjligheterna för dig. Teknikintresset är en viktig grund, men här kan man arbeta med allt.

Fakta

Företag: Atlas Copco Rock Drills AB

Huvudverksamhet: Produktion, distribution och administrativa tjänster. Atlas Copco Rock Drills AB i Örebro tillhör Atlas Copco Groups affärsområde Construction and Mining Technique

Antal anställda: 1 900

Här kan du arbeta med: Montering, inköp, CNC-operatör, produktionsteknik, controlling, projektledning, konstruktion, kvalitet, laboratorieingenjör, Materialhantering, kundkontakt, flödesledning, besökssamordning, patent, Human Resources, industridesign, IS/IT, Produktionschef, kommunikation, logistik, kreditsäkring, redovisning, serviceingenjör, Planerare, tekniks dokumentation, Provningsingenjör, inköp, Systemarkitekt, Traffic, Sales Promotion, Area Manager, Produktchef, CAD-support, Beräkningsingenjör

I Heta Stolen möter du: Matilda Steen, Supply Chain Manager

Om Atlas Copco: Atlas Copco AB är ett globalt svenskt industriföretag med huvudkontoret i Nacka, Stockholm. Företaget har cirka 44 000 anställda runt om i hela världen och verkar inom fyra affärsområden: kompressorteknik, industriteknik, gruv- och bergbrytningsteknik samt bygg- och anläggningsteknik

MottoFirst in Mind, First in Choice. Atlas Copco ska vara arbetsgivaren man vill arbeta hos.

Läs mer: Länk till hemsida

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Vi skickar ut vårt nyhetsbrev sex gånger per år. Fyll i din e-post nedan och säkerställ att du tar del av det senaste från Teknikcollege.


Vi behandlar i förekommande fall dina personuppgifter, såsom din mailadress, i enlighet med de krav som uppställs av dataskyddsförordningen och dataskyddslagen. Vi behandlar inte personuppgifter som inte är nödvändiga för oss att behandla och inte under längre tid än som behövs. Läs mer om vår personuppgiftspolicy här.