fbpx

Teknikcollege Teknikcollege Teknikcollege på Instagram Teknikcollege på Twitter Teknikcollege på facebook
Du är här:

Fullsatta program inom industri och teknik

Samverkan belyser kompetensbehovet

På Västerhöjd har en ny inriktning i Produktionsteknik startats. Kursinnehållet har utformats genom att företag, Högskolan i Skövde och utbildningsanordnare i lokal styrgrupp har samverkat tillsammans med målet att säkerställa framtidens kompetensbehov. Emanuel Pettersson, programledare Teknikprogrammet på Västerhöjd, har varit med sedan idéstart.

– Vi visste om behoven hos företagen i Skövde och för drygt ett år sedan började vi jobba fram den nya, mer praktiskt lagda, inriktningen. Vi höll det först ganska internt, men redan på gymnasiemässan 2017 kom föräldrar fram och visade en nyfikenhet.

På Gymnasium Skövde, Kavelbrogymnasiet, har också industriprogrammet med inriktning svets fått alla sina platser fyllda. De positiva antagningssiffrorna syns även på övriga orter i Skaraborg hos Teknikcollege-certifierade skolor. Däribland fullsatta industriprogram på Lagman-, Vadsbo-, De la Gardie- och Ållebergsgymnasiet. Ett sådant högt söktryck var väldigt länge sedan och skolorna hoppas att trenden ska vara ihållande.

Tjejerna tar plats(erna)
Den långlivade trenden att det är killar som söker sig till industri- och teknikutbildningar har fått en annan infallsvinkel, i alla fall utifrån Volvogymnasiets statistik. På deras industriprogram finns 48 platser i årskurs 1 och 20 av dem är tillsatta av tjejer.

– Vi är oerhört positiva till den siffran! Vi har under flera års tid jobbat med att locka fler tjejer och nu har det äntligen gett resultat, säger Hans Karlsson rektor på Volvogymnasiet.

Engagemang som ger resultat
Lichron Teknikgymnasium är en skola som i år har ökat antalet förstahandssökande markant. På deras Industritekniska program med inriktning automation och CNC-teknik har de 41 sökande på sina 36 platser.

– Det är verkligen en unik siffra, speciellt jämfört med förra året när vi hade 14 förstahandssökande. Vi har satsat mycket på marknadsföring riktad mot årskurs 8 och 9. Där har min personal gjort ett fantastiskt jobb i att engagera och informera inför gymnasievalet säger Jonas Bergström rektor på Lichron.

Text: Sara Bondarevsky

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Vi skickar ut vårt nyhetsbrev sex gånger per år. Fyll i din e-post nedan och säkerställ att du tar del av det senaste från Teknikcollege.


Vi behandlar i förekommande fall dina personuppgifter, såsom din mailadress, i enlighet med de krav som uppställs av dataskyddsförordningen och dataskyddslagen. Vi behandlar inte personuppgifter som inte är nödvändiga för oss att behandla och inte under längre tid än som behövs. Läs mer om vår personuppgiftspolicy här.